Linksbackpositie blijft zorgenkindje van Club Brugge

PHOTONEWS 10963277 095
PHOTONEWS 10963277 095 Foto: © Ses/Photo News

Club Brugge nam Eduard Sobol afgelopen zomer definitief over van Shaktar Donetsk en telde miljoenen neer voor de komst van Faitout Maouassa. Maar dat niet Sobol of Maouassa, maar Tajon Buchanan onder Alfred Schreuder de linkerflank zal gaan bestrijken, werd woensdagavond op KAA Gent nog maar eens duidelijk.

Club Brugge was afgelopen zomer op zoek naar versterkingen voor posities over het hele veld. Maar dat de ploeg van toenmalig trainer Philippe Clement vooral in aanvallend opzicht nieuwe impulsen kon gebruiken, was duidelijk. Vorig seizoen was de ploeg immers té afhankelijk van Noa Lang en Charles de Ketelaere. Als beiden hun dag niet hadden, bleef er weinig over. Terwijl bij afwezigheid van de een de druk op de ander te groot zou zijn.

In de eerste helft van dit seizoen was dat niet anders. Om die reden waren Club Brugge en zijn achterban maar wat blij toen het eindelijk 1 januari was. Dit betekende namelijk dat Tajon Buchanan zich eindelijk officieel speler van Blauw-Zwart mocht noemen. Er werd veel van hem verwacht. Niet in de laatste plaats omdat Kamal Sowah, de andere 'grote' zomeraankoop, niet kon voldoen. Buchanan leek zich te gaan richten op de positie van links- of rechtsbuiten.

Maar Alfred Schreuder heeft andere plannen met de Canadees. In de oefenwedstrijd tegen Puskas Akademia zagen we al welke. Buchanan stond toen geposteerd als wingback op links. Dit betekende dat hij niet alleen in aanvallend opzicht taken moest uitrichten, maar ook verdedigend zijn mannetje moest staan. Schreuder was dusdanig tevreden over Buchanan die rol invulde, dat de Canadees tegen STVV opnieuw op die positie stond geposteerd.

Bron van onrust

En de kans is groot dat, als Buchanan terug is van interlands met Canada, opnieuw als wingback gaat spelen. Op verplaatsing bij Standard kreeg Eduard Sobol de voorkeur. De Oekraïner had voor meer defensieve stabiliteit moeten zorgen. Maar daar is hij de afgelopen wedstrijden niet in geslaagd. Sobol maakte een fletse indruk, met als dieptepunt zijn optreden op KAA Gent. De Oekraïner was een bron van onrust, zowel met als zonder bal.

Positioneel stond Sobol vaker niet dan wel goed en in balbezit maakte hij opmerkelijke keuzes. Die brachten zijn collega's in de achterhoede een aantal keer serieus in de problemen. In de eerste helft, bijvoorbeeld, toen vier spelers van Gent op drie verdedigers van Club konden afstormen na balverlies van Sobol. Het was dat Gent de overtalsituatie niet goed uitspeelde en Jack Hendry met een uitschuifbeen erger kon voorkomen.

Federico Ricca en Faitout Maouassa moeten zich inmiddels afvragen wat ze in hemelsnaam moeten doen om een kans te krijgen.

Sobol draagt inmiddels al drie jaar het shirt van Club Brugge. Maar heeft hij in die tijd laten zien een serieuze versterking te zijn voor Blauw-Zwart? Eigenlijk niet. Federico Ricca en Faitout Maouassa moeten zich langzaamaan afvragen wat ze in hemelsnaam moeten doen om een kans te krijgen. En die vraag beginnen wij ons ook steeds vaker te stellen. Woensdag liet Schreuder zien dat hij spelers wél durft te wisselen als ze niet in goede doen zijn. Doet hij dat nu ook met Sobol? Dat zal zondag moeten blijken...

Lees meer:
0 reacties
Agenda
ma
1/04
Cercle Brugge
13:30
Club Brugge
zo
7/04
Club Brugge
18:30
Anderlecht
zo
14/04
Club Brugge
13:30
Antwerp
zo
21/04
Union Saint-Gilloise
18:30
Club Brugge
wo
24/04
Club Brugge
20:30
Genk
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Union Saint-Gilloise 30 32 70
2 Anderlecht 30 28 63
3 Antwerp 30 28 52
4 Club Brugge 30 33 51
5 Genk 30 20 47
6 Gent 30 15 47
7 Cercle Brugge 30 10 47
Bekijk de hele stand