Club dankt Rode Duivels voor moeizame zege op Eupen

PHOTONEWS 10968098 014
PHOTONEWS 10968098 014 Foto: © Ses/Photo News

Van harte ging het zeker niet, maar Club Brugge heeft tegen Eupen gedaan wat het moest doen. Zonder groots te spelen versloeg Blauw-Zwart de Panda's met 1-3. Hans Vanaken, Charles de Ketelaere en Sargis Adamyan waren de Brugse doelpuntenmakers.

Een week na de overwinning op Charleroi was de opdracht voor Club Brugge helder, namelijk wederom winnen. Niet alleen om de achterstand op Union terug te brengen tot negen punten. Ook om Antwerp FC te passeren op de ranglijst. De Great Old leed in de aanloop naar de aftrap op Eupen immers een 1-2 nederlaag tegen KV Mechelen.

Winnen van de Panda's en Club zou de nieuwe nummer twee worden. Alfred Schreuder hoopte dat te realiseren met Tajon Buchanan terug in de basiself. De Canadees ontbrak in het thuisduel met Charleroi nog wegens een positieve coronatest, maar was dus fit genoeg om op Eupen 'gewoon' te starten. Ook Denis Odoi stond, wederom als '6', aan de aftrap.

Eupen verkeert in een crisis. De laatste zege in competitieverband dateert van 11 december. Van de week besloot het bestuur van de Panda's dan ook om trainer Stefan Krämer op non-actief te zetten. Geen fijne aanloop naar het thuisduel met Club, waar het goede gevoel juist overheerste na de zege op Charleroi. Dat werd er nog beter op dankzij de vroege openingsgoal van Vanaken. De middenvelder knikte al na acht minuten raak uit een corner van Andreas Skov Olsen.

Uitvak laat zich horen

Een geweldige start dus. Maar die bleek niet het startsein voor een blauwzwarte storm richting het doel van Eupen. Club had weliswaar de controle, maar creëerde in eerste instantie niet heel veel kansen. Vlak voor het halfuur verstrijken van het eerste halfuur kreeg Buchanan echter de kans om de score te verdubbelen. De Canadees kreeg de bal goed mee van De Ketelaere, maar vond Abdul Nurudeen op zijn weg.

En dat was het eigenlijk wel wat serieuze wapenfeiten betreft na de vroege openingsgoal van Vanaken. Een spektakelstuk was het dus zeker niet. Maar de meegereisde supporters van Club Brugge hadden het uitstekend naar hun zin. Zij koesterden de 0-1 voorsprong bij rust en waren natuurlijk dolgelukkig dat zij hun ploeg eindelijk weer achterna konden reizen. 'Bruges are winning, everywhere we go', klonk het vanuit het uitvak.

Een tweede doelpunt na rust was echter geen overbodige luxe. Niet in de laatste plaats omdat Club Brugge dit seizoen al vaker een 1-0 voorsprong uit handen heeft gegeven. De 0-2 had al vroeg in de tweede helft kunnen vallen. Noa Lang stuurde De Ketelaere weg, waarna de Rode Duivel de bal wel langs de Nurudeen kreeg, maar niet in het doel. Daarvoor kreeg Club bijna het deksel op de neus. Maar gelukkig schoot Smail Prevljak naast en daarna op Simon Mignolet.

Dat Eupen de bal überhaupt tussen de palen kreeg, was een teken dat de zege nog niet binnen was voor Club. Maar de hoop bij de thuisploeg op een goed resultaat leek niet veel later keihard aan flarden te worden geschoten door De Ketelaere. Hij kreeg de bal pardoes voor zijn voeten en twijfelde geen moment. Maar wedstrijden van Club dit seizoen zijn pas gespeeld als het laatste fluitsignaal klinkt. Dat was ook het geval op Eupen.

Toch weer spannend

De thuisploeg kwam een paar minuten na de 0-2 namelijk terug in de wedstrijd. Mignolet keerde in eerste instantie nog een poging van Isaac Nuhu, maar was kansloos op de herneming van Prevljak. De Bosniër deed de hoop doen terugkeren bij Eupen, dat na de aansluitingstreffer de aanval bleef zoeken. Schreuder zag dat zijn ploeg het lastig had en greep dan ook in: Éder Balanta kwam voor Skov Olsen.

Maar de Colombiaan kon als extra slot op de deur niet voorkomen dat Eupen via Nuhu een grote kans kreeg op de 2-2. Mignolet hield de aanvaller echter met het nodige kunst- en vliegwerk van het scoren af. Club kwam nog maar zelden in de buurt van het Eupen-doel. Maar als de bezoekers ten aanval trokken, waren ze meteen gevaarlijk. Zo had Adamyan, die ook was ingevallen, de 1-3 op zijn schoen. Maar Nurudeen hield de thuisploeg in de wedstrijd.

Hoewel Club het zich niet voor het eerst dit seizoen onnodig (heel) lastig maakte, kwam het gelukkig allemaal goed. Blauw-Zwart hield stand en maakte er in de slotfase zelfs nog 1-3 van. Adamyan produceerde op aangeven van Mats Rits zijn eerste in Brugse dienst. Daarmee bepaalde hij de eindstand op 1-3. Club boekte zodoende een hele belangrijke overwinning. Dankzij de zege wordt de achterstand op Union weer negen punten en, belangrijker nog, is Club de nieuwe nummer twee.