Schreuder zet Club Brugge meteen naar zijn hand

©ThorstenWagner/Witters Sport /Photo News
©ThorstenWagner/Witters Sport /Photo News Foto: © https://blauwzwartfans.be/2022/01/schreuder-baalt-was-de-perfecte-test-geweest/

Alfred Schreuder is nog maar net een paar dagen hoofdtrainer van Club Brugge. Maar zijn intenties zijn duidelijk. Die werden vooral in de eerste helft van het oefenduel met Puskas Akademia goed duidelijk.

Heel veel ervaring als hoofdtrainer heeft Schreuder (nog) niet. Hij stond weliswaar aan het roer bij FC Twente en het Duitse Hoffenheim, maar dat was niet voor een lange periode. Schreuder maakte vooral naam als assistent van Erik ten Hag bij Ajax en als rechterhand van Ronald Koeman bij FC Barcelona.

Zijn ervaringen bij Ajax en FC Barcelona, twee ploegen die symbool staan voor zeer aanvallend voetbal, maken natuurlijk nieuwsgierig naar hoe hij het gaat doen als hoofdtrainer bij Club Brugge. De eerste indrukken zijn positief. Het is na twee oefenpotjes, tegen een Duitse tweedeklasser en de nummer drie van Hongarije, weliswaar nog wat kort dag. Maar het optreden in vooral de eerste helft tegen Puskas Akademia belooft veel goeds.

Daarbij vielen ons drie dingen op. Ten eerste de defensieve zekerheid. Ook Schreuder is niet onopgemerkt gebleven dat Club in de eerste helft van het seizoen (te) veel doelpunten om de oren kreeg. De defensie vormde in de afgelopen maanden de achilleshiel van de ploeg. Wat je dan moet doen? Zorgen dat de tegenstander niet in de buurt van jouw doel kan komen. En dat kan alleen door de bal zo snel mogelijk te heroveren.

Die boodschap van Schreuder is helder bij de spelers. Tegen Puskas Akademia zagen we bij balverlies iedereen fanatiek drukzetten. Zelfs de drie achterin. Het wierp zijn vruchten af. Club heroverde telkens snel de bal en bood zijn tegenstander geen kans om aan aanvallen te denken. Simon Mignolet hoefde geen serieuze redding te verrichten.

https://twitter.com/ClubBrugge/status/1478335165957038082?s=20

Verzorgd voetballen van achteruit

Ook in balbezit zijn de intenties van Schreuder duidelijk. Een lange bal is (bijna) uit den boze. Brandon Mechele vertelde na afloop van het oefenduel met Karlsruher al dat Schreuder wil dat zijn ploeg vanuit de opbouw de bal geduldiger laat rondgaan. Tegen Puskas Akademia ging dat al een stuk beter. Er ontstonden zowaar driehoekjes op het veld.

Om de opbouw te versterken posteerde Schreuder Ruud Vormer voor de verdediging. Waar de aanvoerder normaliter de aanjager is op het middenveld, was hij nu de verdeler. Onder Schreuder zullen we nog wel vaker spelers op andere posities zien dan zij onder Philippe Clement gewend waren. Zo speelde Charles de Ketelaere opnieuw in de rug van Bas Dost.

Dat gold ook voor Noa Lang, die vaak naar het middenveld afzakte om de bal te halen. De nummer 10 is er niet bij als Club de competitie hervat tegen STVV. Maar met Tajon Buchanan heeft Schreuder een uitstekende vervanger in huis. Tegen Puskas Akademia stonden Lang en Buchanan voor het eerst samen op het veld. De Canadees bestreek in de eerste helft de linker-, en na de wissel van Clinton Mata de rechterkant.

Schreuder heeft nog een week om de puntjes op de i te zetten. Hoewel er nog veel werk verricht moet worden, zal de kersverse hoofdtrainer tevreden zijn over de stage in Spanje. Zijn spelers blijken snelle leerlingen.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
21/04
Union Saint-Gilloise
18:30
Club Brugge
wo
24/04
Club Brugge
20:30
Genk
zo
28/04
Genk
13:30
Club Brugge
zo
5/05
Antwerp
13:30
Club Brugge
ma
13/05
Club Brugge
20:30
Union Saint-Gilloise
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Union Saint-Gilloise 30 32 70
2 Anderlecht 30 28 63
3 Antwerp 30 28 52
4 Club Brugge 30 33 51
5 Genk 30 20 47
6 Gent 30 15 47
7 Cercle Brugge 30 10 47
Bekijk de hele stand