Dit waren de tien uitblinkers bij Club Brugge in 2021

PHOTONEWS 10958577 026
PHOTONEWS 10958577 026 Foto: © Peter De Voecht/Photo News

Nog een paar dagen en dan zit het jaar er alweer op. Ook in 2021 was de wereld in de greep van het coronavirus. Maar gelukkig bleef de bal ditmaal wel 'gewoon' rollen. Bij Club Brugge ging dat met pieken en dalen. Hoewel de dalen de overhand hadden, deden meerdere spelers in 2021 in positieve zin van zich spreken. Dit waren volgers BlauwZwartfans de tien uitblinkers bij Club in het afgelopen jaar.

Belangrijk om te weten: ook spelers die tussentijds de overstap maakten naar Club of juist vertrokken uit Jan Breydel kwamen hiervoor in aanmerking.

10. Cisse Sandra

Een speler die slechts vijf keer in actie kwam voor de hoofdmacht. Hoe kan hij in hemelsnaam in de top-10 beste spelers van Club in 2021 staan? We horen jullie al denken. Maar dat wij er desondanks voor hebben gekozen om Cisse Sandra op te nemen in dit lijstje, zegt natuurlijk veel over de ontwikkeling die hij in het afgelopen jaar heeft doorgemaakt. De jonge middenvelder, nog geen maand achttien, begon het seizoen nog bij Club NXT. Daar maakte hij vooral in de UEFA Youth League veel indruk. In vijf wedstrijden was hij goed voor vijf doelpunten en twee assists.

Zijn optredens bleven natuurlijk niet onopgemerkt. Philippe Clement liet hem al opdraven in de bekermatch tegen Deinze, maar het was natuurlijk wachten op zijn debuut in de Jupiler Pro League. Op 4 december was het eindelijk zover. In de thuiswedstrijd tegen Seraing had Clement zelfs meteen een basisplaats in petto voor Sandra. Daar kreeg de oefenmeester geen spijt van. Sandra was betrokken bij de 2-0 van Bas Dost en schoot zelf de 3-1 tegen de netten. Ook in de twee daaropvolgende wedstrijden tegen PSG en Zulte-Waregem verscheen hij aan de aftrap. Hoewel hij er niet in slaagde om zijn prestatie bij zijn competitiedebuut te evenaren, heeft hij zich dusdanig bewezen dat we in 2022 ongetwijfeld veel van hem gaan zien.

Cisse Sandra viert zijn treffer tegen Seraing
Cisse Sandra viert zijn treffer bij zijn competitiedebuut tegen Seraing. (Photo by Peter De Voecht/Photonews)

9. Bas Dost

De boomlange Nederlander stond in de zomer van 2020 helemaal bovenaan het wensenlijstje van Clement. Maar Eintracht Frankfurt wilde Dost toen niet voor een appel en een ei laten gaan. Club probeerde het een paar maanden later nogmaals en had toen meer succes. Met Dost had Clement eindelijk zijn gewenste kopsterke spits binnen de lijnen. Waarom Blauw-Zwart hem al veel eerder naar West-Vlaanderen wilde halen, bewees Dost in zijn eerste zes competitiewedstrijden. Daarin was hij liefst vijf keer trefzeker.

Een droomhuwelijk leek in de maak. Maar Dost sukkelde na zijn geweldige start een lange tijd met zijn vorm. Dat kostte hem al na anderhalve match in het huidige seizoen zijn basisplaats. De Nederlander liet zijn koppie echter niet hangen en bleef zijn uiterste best doen. Zijn speelminuten namen gedurende de eerste seizoenshelft toe en uiteindelijk stond hij nog zes keer in de basis. Met twee doelpunten in de wedstrijden tegen Deinze, STVV en Seraing was hij zelfs nog belangrijk voor Club. Dost scoorde in zijn eerste jaar in Brugge uiteindelijk negentien keer.

Bas Dost viert een van zijn twee treffers tegen STVV
Bas Dost scoorde tweemaal op STVV en bezorgde Club daarmee hoogstpersoonlijk de overwinning. (Photo by Joris Verwijst/Orange Pictures)

8. Mats Rits

Vraag Rits naar zijn hoogtepunt van 2021 en je krijgt het volgende antwoord: zijn doelpunt op RB Leipzig, waarmee hij Club Brugge de eerste en tevens enige Europese overwinning in 2021 bezorgde. Dat doelpunt stond symbool voor de wederopstanding van Rits, als we zijn terugkeer in het elftal zo mogen noemen. De Belg begon het seizoen weliswaar als basisspeler, maar raakte zijn plek kwijt toen Hans Vanaken zijn rentree maakte. In de Champions League had Clement echter een belangrijke rol voor hem voorzien.

Rits betaalde het vertrouwen van de oefenmeester terug met sterke optredens tegen PSG en dus RB Leipzig. Inmiddels is hij 'gewoon' weer de basisspeler die hij in het afgelopen seizoen was. Met als groot verschil dat hij wat meer naar voren speelt. Éder Balanta bewaart dit seizoen immers de balans op het middenveld. De nieuwe rol is Rits op zijn buik geschreven. Hij scoorde in beide ontmoetingen met PSG in de Champions League en was in de competitie trefzeker tegen Anderlecht en Zulte-Waregem.

Mats Rits in de thuiswedstrijd van Club Brugge tegen Leuven
Mats Rits haalt uit in de thuiswedstrijd tegen OH Leuven. Helaas voor de middenvelder trof hij hier geen doel. (Photo by Jan De Meuleneir/Photonews)

7. Simon Mignolet

Er was begin dit jaar veel te doen om de Gouden Schoen-verkiezing. Lior Refaelov mocht 'm in ontvangst nemen. Daar viel wat voor te zeggen. Maar dat Simon Mignolet ontbrak op het podium maakte de nodige tongen los bij de achterban van Club Brugge. Wat moest hij nog meer doen om in de buurt te komen van de Gouden Schoen? De goalie had een uitmuntend eerste seizoen in West-Vlaanderen achter de rug en was ook in het eerste helft van het vorige seizoen belangrijk voor zijn ploeg. Dat was in het afgelopen kalenderjaar niet anders. Club had meermaals aan zijn goalie te danken dat het in de wedstrijd bleef en uiteindelijk ook als winnaar van het veld stapte.

Mignolet werd begin dit jaar voor de tweede keer op rij verkozen tot Doelman van het Jaar en hield ook opnieuw het vaakst zijn doel schoon. Dit seizoen is Mignolet echter slechts bij vlagen de betrouwbare sluitpost die hij in de afgelopen twee seizoenen was. Hij ging in de voorbije maanden meerdere keren in de fout. Zijn fouten tegen Standard en KV Mechelen bleven niet zonder gevolgen. Maar Mignolet is een vechter en knokte zich ook na zijn mindere fase knap terug, met een heldenrol in de bekermatch op KRC Genk als hoogtepunt. Daarin hield hij zijn ploeg op de been met enkele goede reflexen in de reguliere en extra speeltijd. In de strafschoppenreeks hield hij ook nog eens een Genkse pingel uit het doel.

Simon Mignolet juicht na zijn gestopte strafschop tijdens Genk-Club
Simon Mignolet ontpopte zich tot held van Club Brugge tijdens de strafschoppenreeks op Genk. (Photo by Nico Vereecken/Photo News)

6. Jack Hendry

Na een rustige start had Club Brugge in de laatste weken van de zomerse transfermarkt de smaak flink te pakken. De regerend landskampioen haalde de ene na de andere nieuwe speler binnen. Van Owen Otasowie tot Faitout Maouassa en ook oude bekenden Wesley en José Izquierdo arriveerden in West-Vlaanderen. Maar zij kwamen er allemaal niet aan te pas in de eerste seizoenshelft. In tegenstelling tot Jack Hendry. De Schot verruilde op de valreep KV Oostende voor Club Brugge en groeide kort na zijn komst uit tot sterkhouder in het elftal van Clement. Zijn plek stond hij vervolgens ook niet meer af.

Jack Hendry maakt een sterke indruk in zijn eerste wedstrijden bij Club Brugge
Philippe Clement kan niet anders dan tevreden zijn met Jack Hendry. (Photo by Jan De Meuleneir/Photonews)

5. Odilon Kossounou

Hendry ging als een speer in zijn eerste maanden als speler van Club Brugge. Maar de beste verdediger bij Blauw-Zwart in 2021 was Odilon Kossounou. De Ivoriaan vertrok afgelopen zomer voor een slordige 23 miljoen euro naar Bayer Leverkusen. Hoe goed Hendry het ook doet, het vertrek van Kossounou doet zich nog altijd voelen bij Club. Dat is niet zo gek. De Ivoriaan beschikt namelijk over alle capaciteiten die een moderne verdediger moet hebben. Hij is een beest in de duels, sterk in de lucht en misschien nog wel belangrijker: hij is razendsnel. En juist aan die snelheid ontbreekt het in de Brugse defensie.

Bij Bayer Leverkusen ging Kossounou uitstekend van start. Na zijn tweede competitiewedstrijd werd hij meteen opgenomen in het Elftal van de Week. Tussen 7 november en 12 december begon hij echter vijf keer op de bank in de competitie. Maar na het 5-2 verlies tegen Eintracht Frankfurt keerde hij 'gewoon' weer terug in het elftal. Mocht hij zich als een raket blijven ontwikkelen, speelt hij binnen een paar jaar bij een Europese topclub. Daar lijkt geen twijfel over te bestaan.

Kossounou van Club Brugge met Onuachu van Genk
Odilon Kossounou in duel met Paul Onuachu van KRC Genk. Het maakt niet uit tegenover welke aanvaller Kossounou staat, de Ivoriaan staat altijd zijn mannetje. Photo by Nico Vereecken/Photo News)

4. Hans Vanaken

De tweevoudig winnaar van de Gouden Schoen heeft een nogal turbulent jaar achter de rug. Waar hij in de afgelopen jaren veelvuldig de hemel in werd geprezen, was hij in 2021 vaak het middelpunt van kritiek. Hoewel hij met acht doelpunten en zeven assists een belangrijk aandeel had in de overmacht van Blauw-Zwart in de competitie, kon hij vorig seizoen minder vaak zijn stempel op het spel drukken. In de play-offs verloor hij zelfs zijn basisplaats. Maar Vanaken gaf zich niet zomaar gewonnen en knokte zich terug toen zijn ploeg hem het hardst nodig had. Met een benutte strafschop tegen Antwerp FC en twee doelpunten in de kampioenswedstrijd op Anderlecht had hij uiteindelijk nog een enorm aandeel in het binnenhalen van de titel.

https://www.youtube.com/watch?v=HMqOu0l9uXQ
Hans Vanaken zette Club Brugge in mei op voorsprong in de kampioenswedstrijd op Anderlecht.

In de eerste helft van dit seizoen zagen we bij vlagen weer de Vanaken die in 2018 en 2019 de Gouden Schoen won. Clement deed er in de aanloop naar de thuiswedstrijd tegen Anderlecht zelfs nog een schepje bovenop. ''We hebben al vele jaren samengewerkt, ik zit op de goede plaats dat de Hans Vanaken van de laatste maanden de beste Hans Vanaken ooit is. Hij is nóg belangrijker geworden voor het team'', zei de coach. Clement kan het weten. Vanaken was met tien doelpunten en acht assists in 29 wedstrijden in alle competities ook weer ouderwets op dreef. Dat belooft veel goeds voor het nieuwe jaar.

3. Éder Balanta

2021 was het zonder enige twijfel het jaar van Éder Balanta. De Colombiaan maakte in de zomer van 2019 de overstap van FC Basel naar Club, maar of hij nou een serieuze versterking was? Daar bestonden in eerste instantie veel twijfels over. Maar die heeft hij in het afgelopen jaar allemaal weggenomen. Waar Balanta vorig seizoen nog wisselde tussen bank en basis, is hij in het huidige niet weg te denken uit het elftal van Clement. Dat bleef natuurlijk niet onopgemerkt. In oktober mocht hij zich voor het eerst sinds lange tijd weer melden bij de nationale ploeg van Colombiaan. Tot een rentree binnen de lijnen kwam het niet, maar zijn uitverkiezing was natuurlijk al de ultieme beloning.

Ook bij de achterban van Blauw-Zwart is Balanta geliefd. Zo werd hij in november nog verkozen tot Player of the Month. Voor Club Brugge is het vooral hopen dat hij in 2022 wat minder kaarten pakt. Dit seizoen werd hij al negen keer op de bon geslingerd, waarvan vier keer in de competitie. Bij een volgende gele kaart is hij dus geschorst. Dat kan Club zich niet veroorloven, want Balanta is in de afgelopen maanden uitgegroeid tot onmisbare pion op het middenveld. Hij voerde de meeste geslaagde tackles uit bij Club en moet wat betreft gewonnen duels alleen Clinton Mata voor zich dulden.

https://twitter.com/ClubBrugge/status/1467086282664726528?s=20

2. Noa Lang

De achterban van Club Brugge moest vorig jaar lang wachten op de eerste zomerse versterking. Maar Noa Lang bleek het wachten meer dan waard. Hij veroverde vrij vlot zijn plek in het elftal. Waartoe een Lang in vorm allemaal in staat is, kregen we in het afgelopen jaar voorgeschoteld. In de eerste zeven competitiewedstrijden van 2021 was hij zes keer trefzeker. Daarnaast gaf hij ook nog eens vier assists. Een coronabesmetting en bovenbeenblessure zorgden vervolgens voor wat zand in de motor, maar Lang eindigde zijn eerste seizoen in België uiteindelijk als clubtopscorer en Young Player of the Year. In de verkiezing Player of the Year moest hij alleen Paul Onuachu voor zich dulden.

Lang trok de lijn van vorig seizoen vrijwel moeiteloos door in de eerste seizoenshelft. Zo was hij alleen in de Jupiler Pro League al betrokken bij zestien doelpunten. Ook Louis van Gaal, bondscoach van Nederland, kon niet meer om de aanvaller van Club Brugge heen. Lang debuteerde op 8 oktober in de uitwedstrijd tegen Letland en was een paar dagen later bij zijn basisdebuut meteen goed voor een assist. Hij slaagde er echter niet in om 2021 goed af te sluiten. Tijdens de stadsderby met Cercle pakte Lang twee stomme gele kaarten, waardoor hij de eerste wedstrijd van Club in 2022 moet missen. Laten we hopen dat hij tegen die tijd überhaupt nog speler is van Blauw-Zwart. Zijn prestaties zijn natuurlijk niet onopgemerkt gebleven...

Noa Lang viert de landstitel met Club Brugge
Noa Lang, dolgelukkig met zijn eerste landstitel in België. Met zestien doelpunten en negen assists was zijn aandeel enorm. (Photo by Jeroen Meuwsen/Orange Pictures)

1. Charles de Ketelaere

Bij de Gouden Schoen-verkiezing van 2020 kwam Charles de Ketelaere nog op een paar vlakken tekort, maar nu geldt hij als de grote favoriet om Lior Refaelov op te volgen. Dat zegt alles over de ontwikkeling die De Ketelaere heeft doorgemaakt in het afgelopen jaar. Waar hij vorig seizoen de ene week als linksbuiten speelde en de andere week als middenvelder, kan hij zich in het huidige richten op één positie. Dat De Ketelaere het liefst vanuit het midden speelt, was een publiek geheim. Daar speelde hij vorig seizoen al zijn beste wedstrijden. Dat was Clement niet vergeten. Hij begon het huidige seizoen nog wel met Dost in de spits, maar al na anderhalve match maakte de Nederlander plaats voor De Ketelaere.

Die keuze heeft uitstekend uitgepakt. De Ketelaere was niet te houden in de eerste seizoenshelft. Negen doelpunten en zes assists in dertig wedstrijden in alle competities. Ter vergelijking: vorig seizoen kwam hij niet verder dan vijf doelpunten en acht assists in 46 officiële wedstrijden. Ook Roberto Martínez is inmiddels overtuigd van de kwaliteiten van De Ketelaere. Waar de aanvaller van Club na zijn debuut op 11 november 2020 een lange tijd moest wachten op zijn tweede opwachting bij de Rode Duivels, heeft hij inmiddels vier interlands achter zijn naam. In oktober maakte hij zelfs zijn eerste interlandtreffer. Als De Ketelaere de lijn van de afgelopen maanden doortrekt na de winterstop, vertrekt hij komende zomer bij Club. Wat zou het mooi zijn als hij dat doet met de Gouden Schoen, de Croky Cup én nog een landstitel.

Charles de Ketelaere viert zijn winnende treffer op Charleroi
Charles de Ketelaere heeft een geweldige eerste seizoenshelft achter de rug. (Photo by Gregory Van Gansen/Photonews)
Lees meer:
0 reacties
Agenda
ma
1/04
Cercle Brugge
13:30
Club Brugge
zo
7/04
Club Brugge
18:30
Anderlecht
zo
14/04
Club Brugge
13:30
Antwerp
zo
21/04
Union Saint-Gilloise
18:30
Club Brugge
wo
24/04
Club Brugge
20:30
Genk
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Union Saint-Gilloise 30 32 70
2 Anderlecht 30 28 63
3 Antwerp 30 28 52
4 Club Brugge 30 33 51
5 Genk 30 20 47
6 Gent 30 15 47
7 Cercle Brugge 30 10 47
Bekijk de hele stand