Club heeft de grootst mogelijke moeite met kansen afmaken

PHOTONEWS 10945066 140
PHOTONEWS 10945066 140 Foto: © Philippe Crochet/Photo News

Club Brugge won zaterdagavond met 3-2 van Seraing. De uitslag zegt het al: van harte ging het niet. Dat was vooral te wijten aan het grote aantal kansen dat Blauw-Zwart onbenut liet. Vooral in de tweede helft liet de ploeg van Philippe Clement na om uit te lopen naar een grote uitslag.

Na anderhalve competitiewedstrijd had Clement al genoeg gezien. De coach begon het nieuwe seizoen nog wel met Bas Dost als eerste spits, maar hij verkeerde al maanden in matige vorm. Club Brugge begon een stuk makkelijker te voetballen met Charles de Ketelaere in de punt van de aanval en Noa Lang in een vrije rol om hem heen. Maar met de Rode Duivel als diepste spits diende zich een nieuw probleem aan, namelijk het maken van doelpunten. De Ketelaere staat niet te boek als doelpuntenmaker. Dat geldt eigenlijk ook voor Lang, al kroonde hij zich in het afgelopen seizoen natuurlijk wel tot clubtopscorer. Heel gek was het echter niet dat Dost gaandeweg de eerste seizoenshelft steeds meer minuten begon te maken.

Dost bezorgde zijn ploeg vorige maand met twee doelpunten de overwinning op STVV en was ook zaterdagavond tegen Seraing goed voor twee treffers. Dat hadden er echter een stuk moeten zijn. Een paar minuten na zijn benutte strafschop had hij Club met het hoofd op 2-0 moeten zetten en in de tweede helft had hij op aangeven van Clinton Mata de vierde Brugse treffer door het net moeten schieten. Dat gebeurde echter niet, waardoor Seraing tot de laatste fluitsignaal mocht hopen op een punt. Club slaagde er weliswaar in om de 3-2 voorsprong over de streep te trekken, maar het had Seraing niet zo lang in leven mochten houden. Ditmaal leverde het geen puntenverlies op, maar al die gemiste kansen kostten Blauw-Zwart dit seizoen al de nodige punten.

Verwachte doelpunten

Tegen Seraing was het niet alleen Dost die grote kansen onbenut liet. Ook De Ketelaere had minstens een van zijn kansen in een doelpunt mogen omzetten. Club Brugge had zaterdag een xG van 4,12, wat betekent dat de ploeg van Clement op z'n minst een doelpunt meer had mogen maken. Ter vergelijking: Seraing had een xG van 1,49, maar kwam wel twee keer tot scoren. Alleen KAA Gent heeft dit seizoen een hogere xG dan Club (2,07 tegenover 1,91). Kijkend naar alleen thuiswedstrijden heeft de regerend landskampioen daarentegen de hoogste xG: 2,35. Club speelde vooralsnog acht thuiswedstrijden in de competitie, waarin het zeventien keer scoorde. Dat aantal had dus hoger moeten liggen.

Clement maakte na afloop van de 3-2 zege op Seraing ook van de gelegenheid gebruik om op het aantal gemiste kansen in te gaan. ''Het is wel zo dat we deze match veel eerder hadden moeten beslissen. Ook in de tweede helft kregen we nog verschillende honderd procent kansen, maar zo lang er maar één doelpunt verschil is, blijft het erg spannend. We hebben het onszelf moeilijk gemaakt door niet meer te scoren'', zei de coach. Gelukkig kwam het uiteindelijk goed voor de thuisploeg, die de achterstand op koploper Union weer terugbracht tot vier punten.