Armoedig Club geeft niet thuis en verliest op Mechelen

PHOTONEWS 10954131 192
PHOTONEWS 10954131 192 Foto: © Nico Vereecken/Photo News

Club Brugge is de cruciale eindfase van het kalenderjaar 2021 op dramatische wijze begonnen. De landskampioen had na vijftien competitiewedstrijden al vijftien verliespunten. Daar kwamen er vrijdagavond drie bij. Hoewel de ploeg van Philippe Clement kort na rust op voorsprong kwam tegen KV Mechelen, trok de Malinwa aan het langste eind: 2-1. Daardoor kan koploper Union de voorsprong op Club vergroten tot zeven punten.

Club Brugge beleefde een allesbehalve rustige aanloop richting het bezoek aan KV Mechelen. Zo zag Philippe Clement een groot deel van zijn sterkhouders woensdag pas terugkeren van interlands. Simon Mignolet, Hans Vanaken, Charles de Ketelaere, Jack Hendry en Noa Lang sloten allemaal pas twee dagen voor het uitduel met KV Mechelen aan bij de groep. Desondanks begonnen Mignolet, Vanaken, De Ketelaere en Lang gewoon aan de aftrap. Dat gold niet voor Hendry, die niet helemaal fit was. Eduard Sobol was helemaal niet van de partij. Hij ontbrak vanwege ziekte.

Met Brandon Mechele en Faitout Maouassa als vervangers van respectievelijk Hendry en Sobol leek Club al na twee minuten achter de feiten aan te moeten lopen. KV Mechelen opende fel en brak al vroeg de ban, maar dat feestje ging niet door. Er werd, terecht, buitenspel geconstateerd. Club Brugge wist van tevoren dat het geen makkelijk avondje zou worden. KV Mechelen draait een uitstekend seizoen. De Malinwa haalde 24 punten uit de eerste vijftien duels, slechts drie minder dan Blauw-Zwart. De bezoekers waren dus gewaarschuwd en dat gold al helemaal na de afgekeurde treffer. Helemaal wakker waren ze na dat moment echter nog niet.

Toch wat kansjes

Het was slordig wat Club in de eerste helft op de mat legde. De thuisploeg voetbalde makkelijker en sneed er een aantal keer goed doorheen. Blauw-Zwart had echter de mazzel dat de laatste pass bij KV Mechelen telkens niet goed was. Bijvoorbeeld na een mooie sleepbeweging van Rob Schoofs. Waar iedereen in het stadion dacht dat de middenvelder zelf zou uithalen, zette hij Mechele op fraaie wijze te kijk. Het beslissende tikje richting een aanvaller bleef echter uit. Het eerste serieuze doelgevaar van Club Brugge kwam na bijna 35 minuten van de voet van De Ketelaere. De aanvaller leverde geen al te best schot, maar goalie Gaëtan Coucke moest nog een uiterste inspanning leveren om te voorkomen dat Bas Dost, die klaarstond voor de rebound, binnen kon tikken.

Kort daarna moest Mignolet redding brengen op een poging van dichtbij, terwijl aan de andere kant Coucke weer moest reageren op een schot van Ruud Vormer en een kopbal van Dost. Het mocht eigenlijk al een klein wonder heten dat Club in de slotfase van de eerste helft nog wat kansen bij elkaar speelde, want het was niet veel wat het liet zien. Een 0-0 ruststand was dan ook een logisch gevolg van de eerste 45 minuten.

Clement grijpt in

Het optreden van Club Brugge in de eerste helft leidde tot veel kritische commentaren op Twitter. Niet alleen de kijkers waren ontevreden over het vertoonde spel. Ook Clement werd er niet vrolijk van. Dat bleek wel bij de start van de tweede helft. Clement voerde maar liefst drie wissels door. De intensiviteit moest omhoog. Die boodschap kwam binnen bij Club, dat sterk uit de kleedkamers kwam. Dat resulteerde na een paar minuten spelen in de tweede helft in de openingstreffer van Dost. De Nederlander tikte binnen nadat Vanaken zijn poging in eerste instantie nog gekeerd zag worden door Coucke: 0-1!

Club Brugge tapte duidelijk uit een ander vaatje in de tweede helft en duwde KV Mechelen terug naar de eigen zestien. De thuisploeg toonde zich in de eerste helft echter al een stugge ploeg en gaf zich dan ook niet zomaar gewonnen. Ze knokte zich terug. Club kon de goede start geen vervolg geven en moest een kwartier na de 0-1 van Dost opnieuw beginnen. Hugo Cuypers verschalkte Mignolet in de verre hoek voor de 1-1. Het begin van de tweede helft was hoopgevend voor de meegereisde fans van Club Brugge, maar het was vervolgens gewoon weer niet goed genoeg.

Mignolet opnieuw in de fout

Het werd er ook na de gelijkmaker van KV Mechelen niet beter op. Integendeel zelfs. Club moest een klein kwartier voor tijd in de achtervolging. Waar Schoofs in eerste instantie een wereldgoal leek te produceren, was het opnieuw niet overtuigend wat Mignolet liet zien. De goalie stond tegen Standard al aan de basis van puur puntenverlies en deed ook veel te weinig om de 2-1 van Schoofs te voorkomen. Club Brugge deed in de slotfase nog wel een poging om de gelijkmaker te forceren, maar die zat er eigenlijk geen moment meer in. Federico Ricca was met een kopbal die over het doel ging nog het dichtst bij.

Zo werd het dus opnieuw een teleurstellende avond voor Blauw-Zwart, dat met angst en beven zal toewerken naar de belangrijke thuiswedstrijd tegen RB Leipzig...