Vanaken opnieuw belangrijk bij zege Rode Duivels

PHOTONEWS 10889854 071
PHOTONEWS 10889854 071 Foto: © Nico Vereecken/Photo News

Drie dagen na de 2-5 overwinning op Estland waren de Rode Duivels op eigen veld ook te sterk voor Tsjechië (3-0). Hans Vanaken begon evenals in Estland aan de aftrap en was opnieuw van grote waarde voor de ploeg van Roberto Martínez. Brandon Mechele maakte het niet tot de wedstrijdkern.

Ietwat verrassend begon Hans Vanaken afgelopen donderdag aan de aftrap van het bezoek in Estland. De middenvelder van Club Brugge kwam tijdens het EK namelijk slechts een paar luttele minuten in actie. Roberto Martínez kreeg echter geen spijt van zijn keuze. Vanaken knikte eerst de 1-1 tegen de touwen en gaf vervolgens ook nog eens twee assists, waarmee hij een groot aandeel had in de uiteindelijke 2-5 overwinning. Martínez was zeer te spreken over zijn optreden en beloonde hem tegen Tsjechië met een nieuwe basisplaats.

In Brussel had Vanaken nog geen tien minuten nodig om het verschil te maken. De middenvelder van Club Brugge stond tegen Tsjechië in een meer aanvallende rol geposteerd en dat wierp direct zijn vruchten af. In minuut acht stelde hij op geniale wijze Romelu Lukaku in staat om de openingstreffer te maken. De beresterke spits faalde niet. Assist één voor Vanaken. Een walk in the park werd het echter niet voor de Rode Duivels. Ze creëerden weliswaar kans op kans, maar de 2-0 viel pas kort voor rust. Evenals bij de 1-0 ging daar een fraaie assist van Vanaken aan vooraf. Hij kreeg de bal mee van Youri Tielemans, twijfelde geen moment en gaf de bal met een leep hakballetje mee aan Eden Hazard, die de 2-0 binnen kon tikken.

Op een zucht van het WK

Dat was tevens de ruststand. Na de pauze deelden de Tsjechen hier en daar wat speldenprikjes uit, maar het eerste doelpunt van de tweede helft viel aan de andere kant. Alexis Saelemaekers, die net een paar minuten op het veld stond, werkte af na een combinatie tussen Lukaku en Hazard. Het restant van de tweede helft had vervolgens niet meer zoveel om het lijf. Vanaken mocht na 81 minuten rusten. Dodi Lukebakio was zijn vervanger. In de slotfase vielen er echter geen doelpunten meer. Het bleef bij 3-0. Met twee assists was Vanaken dus opnieuw belangrijk voor de Rode Duivels, die kwalificatie voor het WK van 2022 in Qatar eigenlijk niet meer kunnen ontgaan. De voorsprong op nummer twee Tsjechië bedraagt nu zes punten. Woensdagavond gaat België op bezoek in Wit-Rusland.