Treffer van Vormer niet voldoende voor zege op Cercle

PHOTONEWS 10936607 056
PHOTONEWS 10936607 056 Foto: © Nico Vereecken/Photo News

''Er is geen enkele garantie dat het een vlotte partij zal worden'', zei Philippe Clement donderdag op de persconferentie. Inderdaad, dat werd de Brugse derby tussen Club en Cercle ook niet. Het werd zelfs een avond om snel te vergeten voor het blauwzwarte deel van de stad, dat zijn ploeg in de blessuretijd de zege uit handen zag geven (1-1).

Clement baarde op bezoek bij Union opzien door Bas Dost naar de kant te halen voor Eduard Sobol en het duel te hervatten in een 3-5-2-formatie. Dat pakte uiteindelijk goed uit en daarom koos de oefenmeester ook tegen Cercle voor dit systeem. Matej Mitrovic keerde terug aan de aftrap, evenals Sobol. Dat ging ten koste van Federico Ricca en Dost, terwijl Hans Vanaken opnieuw op de bank begon.

Noa Lang en Charles de Ketelaere waren de twee aanvallers bij de thuisploeg en die werden in de eerste minuten veelvuldig gezocht. Dat zorgde een paar keer voor een benauwde situatie achterin bij Cercle, maar tot kansen leidde het nog niet. De eerste mogelijkheid van de wedstrijd was voor Cercle. Brandon Mechele stond niet op te letten bij een inworp en liet Deman uit zijn rug glippen. De aanvaller nam de bal in één keer op zijn slof, maar die ging ruim over het doel van Simon Mignolet.

Clement kon moeilijk tevreden zijn over het eerste deel van de wedstrijd. Club had veel moeite om de vrije man te vinden en was de bal telkens veel te snel kwijt aan Cercle. Het was dan ook lang wachten op de eerste kans voor de thuisploeg. Het niveau hield sowieso niet over. Tempo was er eigenlijk ook niet. Er werden veel overtredingen gemaakt, vooral door Cercle, dat na 25 minuten al op drie gele kaarten stond. Vlak voor het verstrijken van het eerste halfuur noteerde Club zijn eerste poging tussen de palen. De vrije trap van De Ketelaere bracht Didillon echter niet in verlegenheid.

Oranje boven

Redelijk uit het niets kwam de thuisploeg na 35 minuten op een 1-0 voorsprong. De Ketelaere stuurde Lang met een fijn balletje de diepte in. De nummer 10 vond de geheel vrijstaande Ruud Vormer, die simpel binnen kon tikken. Club Brugge voerde het tempo vervolgens op en kreeg via Clinton Mata en De Ketelaere nog twee goede kansen op een tweede treffer. In de extra tijd leek Club alsnog afstand te nemen. Lang stak Sobol weg, die zijn tweede van het seizoen dacht te maken. Het feestje ging echter niet door: Lang maakte hands.

De tweede helft begon zonder wijzigingen. De eerste mogelijkheid voor Club liet ditmaal wat minder lang op zich wachten. Sobol vond Vormer op de rand van de zestien, die de bal langs de verre paal zag hobbelen. Diezelfde Vormer mocht een paar minuten later aanleggen voor een vrije trap net buiten de zestien, maar die belandde via een Cercle-verdediger net over het doel. Uit de daaropvolgende hoekschop creëerde Club geen gevaar.

De Groen-Zwarten konden daar eigenlijk niets tegenover zetten. Het was wachten op de 2-0. Die viel bijna vanaf het hoofd van De Ketelaere, maar hij knikte het leer snoeihard tegen de lat. Pech voor Club en De Ketelaere. Zolang het slechts 1-0 stond, bleef het natuurlijk oppassen geblazen voor de thuisploeg. In de 66ste minuut maakte Vanaken zijn entree. Met de Rode Duivel binnen de lijnen hoopten de aanwezige toeschouwers nog wat spektakel te zien, maar dat bleef uit. Eén van de spaarzame hoogtepunten in de tweede helft was een schitterende actie van De Ketelaere op de zijlijn.

Puntenverlies

In de slotfase meldde Cercle zich zowaar nog voor Mignolet en was het zelfs even schrikken voor de thuisploeg. Een serieuze waarschuwing, die klaarblijkelijk niet binnenkwam bij Club, want Cercle kwam in de blessuretijd nog op gelijke hoogte. Waldo schoot via de binnenkant van de paal raak. Dat was tevens het laatste wapenfeit van de wedstrijd. Nieuw puntenverlies dus voor de landskampioen, die vergeet verder uit te lopen op de concurrentie.