Van Mignolet tot Wesley: de 10 duurste Club-aanwinsten

Simon Mignolet in actie tegen AA Gent
Simon Mignolet in actie tegen AA Gent Foto: © Jeroen Meuwsen Fotografie/Orange Pictures/Photo News

Om komend seizoen hoge ogen te gooien in Europa én opnieuw landskampioen te worden, wil en moet Club Brugge zich versterken. De eerste zomeraanwinst lijkt in ieder geval niet heel lang meer op zich te laten wachten. Michel-Ange Balikwisha staat volgens binnenlandse media op het punt om de overstap naar Blauw-Zwart te maken. De vleugelaanvaller moet Standard 6 à 7 miljoen euro opleveren. Daarmee wordt hij één van de duurste aanwinsten in de geschiedenis van Club Brugge. Welke spelers staan er momenteel in de top-10?

Koen Daerden - 4,00 miljoen euro

Kennen jullie hem nog? Na een redelijk anoniem seizoen bij KRC Genk - waarin hij slechts zeventien keer in actie kwam - nam Club Brugge hem in de zomer van 2006 voor vier miljoen euro over van de Limburgers. Door blessureleed werd zijn periode op Jan Breydel echter geen succes. In het blauwzwarte tenue kwam hij uiteindelijk tot 68 officiële wedstrijden, waarin hij zeven keer scoorde. In 2007 veroverde Daerden met Club Brugge nog de Beker van België. Drie jaar later vertrok hij voor nog geen miljoen euro naar Standard. Vervolgens was de middenvelder nog actief voor Sint-Truiden en MVV, alvorens in 2014 een punt achter zijn loopbaan te zetten.

Bas Dost - 4,00 miljoen euro

In de aanloop naar het afgelopen seizoen wilde Club Brugge zich graag versterken met een spits. Dost stond bovenaan de verlanglijst. De Nederlander zelf had wel oren naar een transfer naar België, maar de vraagprijs van Eintracht Frankfurt deed Blauw-Zwart toch een beetje afschrikken. In december waren de Duitsers bereid om Dost voor minder te laten gaan. Club Brugge sloeg zijn slag. Philippe Clement had eindelijk zijn zo gewenste spits binnen. In zijn eerste halfjaar in België was Dost tien keer trefzeker in 22 wedstrijden.

Bas Dost de nieuwe spits van Club Brugge
Bas Dost was in zijn eerste zes competitiewedstrijden voor Club Brugge vijf keer trefzeker. (Photo by Nico Vereecken/Photo News)
Wesley - 4,20 miljoen euro

Na achttien competitiewedstrijden voor AS Trencin, waarin hij zes keer had gescoord, vertrok Wesley in januari 2016 naar Club Brugge. Op Jan Breydel duurde het even voordat hij zijn draai wist te vinden. Uiteindelijk beleefde Blauw-Zwart toch veel plezier aan de Braziliaan. Zo had hij in het seizoen 2017/2018 met elf competitiedoelpunten een groot aandeel in de landstitel. In de zomer van 2019 vertrok hij voor maar liefst 25 miljoen euro naar Aston Villa. Daarmee werd hij in één klap de duurste verkoop in de clubgeschiedenis. De hoge verwachtingen heeft hij daar echter niet kunnen waarmaken. Wesley raakte zwaar geblesseerd en lijkt deze zomer op zoek te moeten naar een nieuwe werkgever.

Hans Vanaken - 4,25 miljoen euro

Transfermarkt schat zijn huidige marktwaarde op dertien miljoen euro. Dat de middenvelder zich in Brugge sterk heeft ontwikkeld, is dus een understatement. Vanaken werd in 2018 én 2019 uitgeroepen tot de beste speler op de Belgische velden. In het afgelopen seizoen verkeerde hij weliswaar niet in beste vorm, maar met zestien doelpunten en zeven assists in 45 wedstrijden kon hij toch sterke cijfers overleggen. Deze zomer maakt hij mogelijk zijn debuut op het Europees Kampioenschap.

Kaveh Rezaei - 5,00 miljoen euro

Club Brugge tastte voor hem dieper in de buidel dan voor Vanaken, maar de spits heeft eigenlijk geen moment laten zien dat hij dat bedrag waard was. Niet voor niets kwam hij in de afgelopen twee seizoenen op huurbasis uit voor Charleroi. De recente jaargang begon hij voortvarend - hij scoorde vijf keer in zijn eerste vijf competitieduels. Zijn goede start kon hij echter geen passend vervolg geven. Rezaei vond nog nadien maar twee keer het net. Deze zomer hoopt Blauw-Zwart hem definitief van de hand te doen. De landskampioen weet dat ze flink verlies zal maken op de Iraniër.

Kaveh Rezaei bij Charleroi
Club Brugge betaalde vijf miljoen euro voor Kaveh Rezaei, maar de spits kon geen moment overtuigen. (Photo by Philippe Crochet/Photonews)
José Izquierdo - 5,01 miljoen euro

Volgens Transfermarkt kostte de Colombiaan net iets meer dan Rezaei. In tegenstelling tot de uit Iran afkomstige spits, groeide Izquierdo in Brugge wel uit tot publiekslieveling. In 2016 werd hij zelfs uitgeroepen tot de beste speler op de Belgische velden. Een jaar later vertrok hij voor een miljoenenbedrag naar Brighton. Evenals Wesley is hij er echter niet in geslaagd om de hoge verwachtingen te maken. Ook Izquierdo werd geteisterd door blessures. In de afgelopen twee seizoenen kwam hij amper acht minuten in actie. Brighton & Hove Albion heeft dan ook besloten om zijn aflopende contract niet te verlengen.

Michael Krmencik - 6,00 miljoen euro

Voor Viktoria Plzen scoorde hij 62 keer in 124 wedstrijden. De verwachtingen waren bij zijn komst naar Club Brugge dus hooggespannen. Het duurde echter niet lang voordat hij het mikpunt van kritiek werd. Door de coronastop moest hij vervolgens lang wachten op een herkansing, maar die wist hij niet te pakken. Krmencik vertrok in januari op huurbasis naar PAOK. Hoewel hij in Griekenland goed van start ging, zal hij toch met een teleurgesteld gevoel terugkijken op de afgelopen maanden. Deze zomer nemen Club en Krmencik mogelijk definitief afscheid van elkaar.

Noa Lang - 6,00 miljoen euro

De enige aanwinst van afgelopen zomer kwam uit Amsterdam. Lang kreeg van Ajax-coach Erik ten Hag te horen dat hij niet veel aan spelen toe zou komen, waarop hij eieren voor zijn geld koos. Hij vertrok op huurbasis naar Club Brugge, dat een verplichte optie tot koop bedong. De komst van Lang bleek een schot in de roos. Hij scoorde zeventien keer in 38 wedstrijden, werd vier keer verkozen tot Speler van de Maand en mocht onlangs de award voor Youngster van het Jaar in ontvangst nemen. Het is nog maar de vraag of hij komend seizoen nog speler is van de Belgisch landskampioen.

Noa Lang viert de landstitel met Club Brugge
Noa Lang viert zijn eerste landstitel met Club Brugge. Zijn komst bleek al snel een schot in de roos. (Photo by Jeroen Meuwsen/Orange Pictures)
Simon Mignolet - 7,00 miljoen euro

Waarschijnlijk de beste aankoop van de afgelopen jaren. Ivan Leko stond tussen 2018 en 2020 aan het roer bij Club Brugge, maar eigenlijk was het geen moment duidelijk wie zijn eerste doelman was. Zowel Karlo Letica als Ethan Horvath kreeg een tijdje de kans, maar het was duidelijk dat geen van beide echt aan de wensen kon voldoen. Club Brugge loste het keepersprobleem in één klap op met de komst van Mignolet. Hij kwam twee zomers geleden over van Liverpool. Met twintig clean sheets in zijn eerste seizoen keepte Mignolet zich direct weer in de kijker van een aantal buitenlandse clubs. De kans is echter groot dat we hem de komende jaren 'gewoon' nog zien schitteren op Jan Breydel. Gelukkig maar.

David Okereke - 8,00 miljoen euro

In de zomer van 2019 werd hij in één klap de duurste aanwinst in de geschiedenis van Club Brugge. Met vier doelpunten in zijn eerste drie competitieduels ging Okereke weliswaar goed van start, maar sindsdien is het niet best wat hij laat zien. De Nigeriaan kwam in het afgelopen seizoen weliswaar tot 35 officiële wedstrijden, maar van de 3.150 te verdelen minuten deed hij er slechts 1.031 mee. Grote kans dat Club Brugge hem deze zomer van de hand wil doen.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
21/04
Union Saint-Gilloise
18:30
Club Brugge
wo
24/04
Club Brugge
20:30
Genk
zo
28/04
Genk
13:30
Club Brugge
zo
5/05
Antwerp
13:30
Club Brugge
ma
13/05
Club Brugge
20:30
Union Saint-Gilloise
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Union Saint-Gilloise 30 32 70
2 Anderlecht 30 28 63
3 Antwerp 30 28 52
4 Club Brugge 30 33 51
5 Genk 30 20 47
6 Gent 30 15 47
7 Cercle Brugge 30 10 47
Bekijk de hele stand