De kansen op speeltijd voor de Club-spelers op het EK

Hans Vanaken is met de Rode Duivels actief op het EK
03-06-2021: Voetbal: Belgie v Griekenland: Brussel BRUSSEL, BELGIUM - JUNE 3: Hans Vanaken of Belgium during the International Friendly match between Belgium and Greece at King Baudouin Stadium on June 3, 2021 in Brussel, Belgium (Photo by Jeroen Meuwsen/Orange Pictures) © Orange Pictures / Photo News ! only BELGIUM !
© jm20210603-192op /Orange Pictures/Photo News

De Rode Duivels trappen hun EK zaterdagavond af met de groepswedstrijd in en tegen Rusland. Simon Mignolet en Hans Vanaken zaten weliswaar in het vliegtuig richting Sint-Petersburg, maar de kans dat zij in actie komen, is (heel) klein. Misschien dat er later in het toernooi nog wel een rol voor de sterkhouders van Club Brugge is weggelegd. Ook Eduard Sobol en Michael Krmencik zijn actief op het EK. Hoe staan hun kansen ervoor?

Simon Mignolet

De doelman van Club Brugge heeft wederom een ijzersterk seizoen achter de rug. Hij moest weliswaar wat vaker vissen, maar vaak genoeg hield hij zijn ploeg met prachtige reflexen op de been. Mignolet hield uiteindelijk vijftien keer zijn doel schoon. In de aanloop naar het EK beloonde Roberto Martínez Mignolet zijn goede prestaties met een basisplaats in de oefeninterland tegen Griekenland. De doelman van Club Brugge stelde niet teleur en kon zich onderscheiden met een aantal goede reddingen.

Dit EK zal hij – evenals in 2014 (WK), 2016 (EK) en 2018 (WK) – Thibaut Courtois voor zich moeten dulden. Mochten de Rode Duivels na hun eerste twee groepsduels al zeker zijn van de volgende ronde, zou Martínez ervoor kunnen kiezen om een aantal basisspelers rust te gunnen. Dat deed de Spanjaard op het WK in Rusland, alhoewel Courtois zijn basisplaats toen ‘gewoon’ behield.

Club Brugge-doelman Mignolet in actie voor de Rode Duivels
Simon Mignolet stond onlangs tegen Griekenland nog onder de lat. De komende weken zal hij echter als stand-in van Thibaut Courtois Fungeren. (Photo by Jeroen Meuwsen/Orange Pictures)
Hans Vanaken

Hoewel de middenvelder in het afgelopen seizoen niet in beste vorm verkeerde, neemt Martínez hem ‘gewoon’ mee naar het EK. In maart liet Vanaken zich nog gelden bij de Rode Duivels. Hij scoorde twee keer tegen Wit-Rusland en gaf ook nog eens een assist. Of hij in de komende weken de kans krijgt om zijn doelpuntentotaal op te krikken, is nog maar de vraag. De kans lijkt niet heel groot, al moet Martínez in Rusland puzzelen op het middenveld én in de voorhoede. Sterkhouders Axel Witsel en Kevin de Bruyne kunnen namelijk niet in actie komen. Daarnaast is Eden Hazard nog ver verwijderd van zijn topvorm.

Vooral de absentie van De Bruyne is een hard gelag. Er vallen in één klap heel wat doelpunten en assists weg. Veel zal nu afhangen van Romelu Lukaku en Dries Mertens. Wellicht dat er daardoor toch nog een rol is weggelegd voor Vanaken. Hij is immers een middenvelder met een neusje voor de goal. Wat dat betreft heeft hij zeker een streepje voor op zijn concurrenten.

Eduard Sobol

Oekraïne begint het EK met een uitwedstrijd tegen Nederland. Bij onze noorderburen is er een nationale discussie gaande of Frank de Boer zijn ploeg in een 5-3-2-opstelling, of gewoon in een 4-3-3-formatie moet laten spelen. De kans is groot dat de bondscoach voor de eerste optie kiest. Oekraïne zal er blij mee zijn. De Oekraïners traden afgelopen maanden tegen Cyprus in een 4-1-4-1-formatie zijn. Daarmee lijken ze de 5-3-2 van Nederland te gaan bestrijden. Een opvallende rol kan in dat geval weggelegd zijn voor Sobol, die als linksback mogelijk alle ruimte krijgt om aan te vallen, aangezien hij geen directe tegenstander tegenover zich heeft staan.

Tenzij de rechtervleugelverdediger van Oranje ervoor kiest om helemaal door te dekken op de linksback van Oekraïne, wetend dat er een gapend gat in zijn rug zal ontstaan. Ofwel, het zal gaan om details en het is nog maar de vraag of De Boer en zijn manschappen genoeg tijd hebben gehad om die in de ploeg te metselen. Sobol lijkt zich in ieder geval geen te zorgen te moeten maken. Afgelopen maandag deed hij nog negentig minuten mee tegen Cyprus.

Eduard Sobol
Van de vier spelers die Club Brugge vertegenwoordigen op het EK, lijkt alleen Eduard Sobol zeker van een basisplaats. (Photo by Herman Dingler/Orange Pictures)
Michael Krmencik

Tsjechië staat voor een loodzware klus om de achtste finales van het EK te bereiken. De Tsjechen nemen het in de groepsfase namelijk op tegen achtereenvolgend Schotland, Kroatië en Engeland. Op papier zijn ze in geen enkele groepswedstrijd de favoriet. De verwachting is dat de Tsjechen zich terug zullen trekken en zullen gokken op de omschakeling. Mocht dat daadwerkelijk het geval zijn, zal de rol voor Krmencik heel beperkt zijn. In de omschakeling heb je immers niet zoveel aan de centrumspits, die het liefst bediend wordt met voorzetten vanaf de zijkant.

Op zijn positie loopt overigens ook nog Patrick Schick rond. Hij maakte in het afgelopen seizoen nog negen doelpunten voor Bayer Leverkusen in de Bundesliga. Schick begint normaliter als eerste spits aan het EK. Krmencik lijkt genoegen te moeten nemen met een rol als pinchhitter, mocht hij überhaupt tot de wedstrijdselectie behoren. Afgelopen dinsdag was laatste niet het geval. In de vriendschappelijke ontmoeting met Italië begon hij weliswaar nog aan de aftrap, maar voor de uitzwaaiwedstrijd tegen Albanië behoorde hij niet eens tot de kern.

Laatste nieuws

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws