Club deze zomer beter vertegenwoordigd dan in 2016

Hans Vanaken van Club en Thomas Meunier tijdens een training van de Rode Duivels
Hans Vanaken van Club en Thomas Meunier tijdens een training van de Rode Duivels Foto: © Peter De Voecht/Photo News

Club Brugge komt voorlopig weliswaar niet in actie, maar dat betekent natuurlijk niet dat seizoen er al op zit. Vier spelers van de Belgisch landskampioen bereiden zich momenteel met hun nationale ploeg voor op het Europees Kampioenschap. Dat zijn er drie meer dan vijf jaar geleden in Frankrijk.

Na tien jaar zonder landstitel was het in 2016 eindelijk weer een keer raak voor Club Brugge. De ploeg van toenmalig trainer Michel Preud'homme haalde de landstitel drie speeldagen voor het einde officieel binnen. Op Jan Breydel moest Anderlecht er met 4-0 aan geloven. Het was de kroon op een goed seizoen, waarin een aantal spelers zich sterk ontwikkelde. Thomas Meunier, bijvoorbeeld. De vleugelverdediger moest de eerste competitiewedstrijden nog aan zich voorbij laten gaan vanwege een blessure, maar eenmaal hersteld, was hij niet meer uit de basiself weg te denken.

Zijn prestaties bleven niet onopgemerkt. Zo nam Marc Wilmots Meunier op in zijn 23-koppige selectie voor het Europees Kampioenschap in Frankrijk. De vleugelverdediger was uiteindelijk de enige speler van Club Brugge die actief was tijdens die eindronde. Hans Vanaken speelde toen weliswaar al voor Blauw-Zwart, maar kwam toen nog niet in aanmerking voor de nationale ploeg. Meunier kwam uiteindelijk vier keer in actie. Na de kwartfinales zat het toernooi erop voor België. Wales was namelijk met 3-1 te sterk.

Debutantenbal

Deze zomer azen de Rode Duivels dus toch wel een beetje op revanche. Meunier is wederom van de partij. Hij vertrok na het EK in Frankrijk naar Paris Saint-Germain. Deze zomer krijgt hij gezelschap van Simon Mignolet en Vanaken. De sterkhouders van Club Brugge zijn door Roberto Martínez opgenomen in de 26-koppige EK-selectie. Of Mignolet en Vanaken ook minuten zullen maken, is nog maar de vraag. Ze zullen hun land - en Club Brugge - in ieder geval met trots vertegenwoordigen. Er hadden zomaar nog twee Blauw-Zwarten bij de Belgische EK-selectie kunnen zitten. Martínez had in zijn groep echter geen plek voor Brandon Mechele en Charles de Ketelaere.

https://twitter.com/ThomMills/status/1399472078470926342?s=20

Zijn Mignolet en Vanaken dan de enige spelers van Club die deze zomer actief zijn? Nee, dat zeker niet. Eduard Sobol is namelijk ook van de partij. De vleugelverdediger is één van de 26 namen in de EK-selectie van Oekraïne. Daarnaast hoopt Michael Krmencik ook minuten te maken. De centrumspits kwam in de tweede seizoenshelft weliswaar op huurbasis uit voor PAOK, maar staat nog altijd onder contract bij de landskampioen van België. Krmencik is opgenomen in de selectie van Tsjechië, die het in de groepsfase opneemt tegen Schotland, Kroatië en Engeland.

Mochten de bondscoaches van België, Oekraïne en Tsjechië speelminuten in petto hebben voor respectievelijk Mignolet, Vanaken, Sobol en Krmencik, debuteren ze allen op een eindronde. Mignolet was in 2014, 2016 en 2018 weliswaar ook al van de partij, maar toen stond Thibaut Courtois in alle wedstrijden onder de lat.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
ma
1/04
Cercle Brugge
13:30
Club Brugge
zo
7/04
Club Brugge
18:30
Anderlecht
zo
14/04
Club Brugge
13:30
Antwerp
zo
21/04
Union Saint-Gilloise
18:30
Club Brugge
wo
24/04
Club Brugge
20:30
Genk
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Union Saint-Gilloise 30 32 70
2 Anderlecht 30 28 63
3 Antwerp 30 28 52
4 Club Brugge 30 33 51
5 Genk 30 20 47
6 Gent 30 15 47
7 Cercle Brugge 30 10 47
Bekijk de hele stand