Spitspositie dreigt opnieuw hoofdpijndossier te worden

Badji en Krmencik, twee opties voor de spitspositie
Badji en Krmencik, twee opties voor de spitspositie Foto: © Jimmy Bolcina/Photo News

Het seizoen vliegt voorbij. Nog slechts twee wedstrijden en dan kan de focus bij Club Brugge op het nieuwe seizoen. Dat we een boeiende transferzomer tegemoet gaan, staat vast. Wij vragen ons vooral af wat Blauw-Zwart van plan is met al die spitsen die het onder contract heeft staan. Dat zijn er met ingang van volgend seizoen namelijk liefst acht. Een overzicht.

Emmanuel Dennis

Na een aantal sterke optredens in Europa, hoopte de Nigeriaan afgelopen zomer een transfer te kunnen maken. De interesse was er wel, maar tot een vertrek kwam het niet. Wat volgde, was een zeer teleurstellende eerste seizoenshelft. Daarin scoorde Dennis slechts één keer. Hij kwam vooral in het nieuws door zijn misdragingen buiten het veld. Zo botste hij in de aanloop naar de uitwedstrijd tegen Borussia Dortmund nadrukkelijk met Philippe Clement, die uiteindelijk besloot om hem niet mee te nemen.

Hoewel Dennis zich terug knokte in de selectie, deed Clement na dat incident nog amper een beroep op hem. Een vertrek in januari was de enige logische oplossing. Zover leek het echter niet te komen. Dennis keerde geblesseerd terug uit de winterstop, terwijl zijn marktwaarde al flink was gedaald. Club Brugge wilde natuurlijk wel een leuk bedrag overhouden aan zijn vertrek.

Emmanuel Dennis in de thuiswedstrijd van Club Brugge tegen Borussia Dortmund
Emmanuel Dennis vertrok naar FC Köln om zijn loopbaan nieuw leven in te blazen. Dat is echter niet gelukt. (Photo by Philippe Crochet/Photo News)

Dennis vertrok op de valreep van de winterse mercato op huurbasis naar FC Köln. Blauw-Zwart hoopte dat hij in Duitsland zijn goede vorm zou hervinden, waardoor hij deze zomer alsnog een mooie stap kan maken. Zijn periode in Duitsland mondt echter uit in een flinke teleurstelling. Hij kwam vooralsnog slechts tien keer in actie voor FC Köln. Daarin scoorde hij één keer. Zijn laatste minuten dateren inmiddels van ruim een maand geleden.

Dennis heeft op Jan Breydel nog een contract tot medio 2022, dus Club Brugge wil hem graag verkopen. Naar verluidt zou zijn entourage in gesprek zijn met Atalanta Bergamo, maar dat gerucht dateert inmiddels ook alweer van een tijdje terug. Het miljoenenbedrag dat Club eens voor hem verlangde, lijkt de aanstaand landskampioen uit haar hoofd te kunnen zetten.

Bas Dost

Een nieuwe spits stond afgelopen zomer hoog bovenaan de verlanglijst van Club Brugge. Dost was de belangrijkste kandidaat om die wens te vervullen. De Nederlander stond welwillend tegenover een vertrek naar Brugge, maar Eintracht Frankfurt was niet van plan om hem voor een appel en een ei te laten gaan.

In december had Blauw-Zwart meer succes. Dost zette zijn handtekening onder een contract voor anderhalf seizoen. Zijn komst bleek al snel een schot in de roos. Hij scoorde vijf keer in zijn eerste zes wedstrijden. Club Brugge leek eindelijk de beschikking te hebben over een spits waarmee het ook in Europa successen kon boeken.

Bas Dost viert zijn treffer tegen KV Oostende
Bas dost begon ijzersterk, maar worstelt al een tijdje met zijn vorm. (Photo by Tomas Sisk / Photo News)

In het tweeluik met Dynamo Kiev in de Europa League slaagde Dost er echter niet in om het verschil te maken. Terwijl Club Brugge al kampte met een coronauitbraak, viel de spits tijdens de return ook nog eens uit met een blessure. Hoewel hij bij zijn rentree op KAA Gent nog twee keer scoorde, haalt hij na zijn blessure eigenlijk geen moment meer het niveau van zijn eerste weken in Brugge. Dat baart toch wel een beetje zorgen met het oog op volgend seizoen.

In de Champions' play-offs stelt Dost, op zijn doelpunt en assist tegen Anderlecht na, flink teleur. Nu zowel Noa Lang als Charles de Ketelaere worstelt met zijn vorm, wordt pijnlijk duidelijk hoe weinig Club aan Dost heeft als de aanvoer ondermaats is. Afgelopen zondag werd op Twitter al geroepen om Daniel Pérez. Op Jan Breydel zullen ze zich langzamerhand toch afvragen of Dost wel de geschikte spits is...

Michael Krmencik

Club Brugge legde in de zomer van 2019 acht miljoen euro op tafel voor de komst van David Okereke. Daarmee werd hij in één klap de duurste aanwinst in de clubhistorie. Hoewel hij met vier doelpunten in zijn eerste drie competitieduels goed van start ging, was het al snel duidelijk dat hij Blauw-Zwart geen successen zou bezorgen. Een klein halfjaar later haalde Club Brugge met Krmencik een concurrent voor Okereke.

Krmencik scoorde in zijn thuisland aan de lopende band, dus hij kwam met best wat verwachtingen over van het Tsjechische Viktoria Plzen. In zijn eerste wedstrijden slaagde hij er echter niet in om indruk te maken. Door de coronacrisis moest hij lang wachten op een nieuwe kans. Die leek hij in september met beide handen te grijpen, maar heel lang duurde zijn opleving niet.

Michael Krmencik viert een treffer tegen Zulte-Waregem
Michael Krmencik kende in september een opleving, maar die duurde niet lang. (Photo by Philippe Crochet/Photonews)

In december sprak Clement zich voor het eerst openlijk uit over de toekomst van Krmencik. Die lag niet op Jan Breydel. Hij vertrok in januari op huurbasis naar het Griekse PAOK, waar hij goed van start ging. Zijn goede start kon hij echter geen vervolg geven. Krmencik pendelt al een tijdje tussen bank en basis. Een langer verblijf bij PAOK lijkt er dus niet in te zitten.

Dat zou voor Club Brugge vervelend nieuws zijn. De Belgen hadden hem graag als troef willen inzetten in de onderhandelingen met PAOK over Christos Tzolis. Voor Krmencik zou er interesse vanuit Tsjechië zijn. Het is in ieder geval zeker dat Club verlies gaat maken op de Tsjech, die vorig jaar voor zes miljoen euro neerstreek in Brugge.

David Okereke

Van de ene miskoop naar de andere. Althans, zo mogen we de komst van Okereke naar Club Brugge in ieder geval wel noemen. Op een handjevol wedstrijden na, heeft Okereke eigenlijk geen moment kunnen laten zien dat hij dat bedrag waard was. Dit seizoen kwam hij weliswaar in 34 officiële wedstrijden in actie, maar dat was vooral als invaller. De Nigeriaan begon vooralsnog pas negen keer aan de aftrap.

Doet Clement nog een beroep op hem, is dat vooral als vleugelaanvaller. Hoe hard het ook klinkt, de Nigeriaan heeft simpelweg de kwaliteiten niet om vanop die positie het verschil te maken. Ook hij lijkt dus op de nominatie te staan om te vertrekken. Hij heeft op Jan Breydel nog een contract tot medio 2023. Club Brugge zal hem dus niet zomaar laten gaan, al lijkt het tevreden te moeten zijn als het al een deel van de acht miljoen euro krijgt.

Youssouph Badji

Met Krmencik, Okereke, Dennis en zelfs Siebe Schrijvers had Clement tijdens de voorbereiding voldoende opties voor de spitspositie. Het was echter geen geheim dat hij niet helemaal tevreden was over het materiaal dat hij tor zijn beschikking had. Een nieuwe spits stond bovenaan de verlanglijst, maar die kwam niet. Niet één van de eerder genoemde namen, maar Badji was uiteindelijk degene die als eerste spits aan het seizoen begon.

Dat was toch wel opvallend. De jonge Senegalees had voorafgaand aan dit seizoen namelijk nog geen minuten gemaakt in de hoofdmacht. Daar kwam in de eerste weken van dit seizoen dus verandering in. Hij maakte een goede indruk, maar Clement nam in een vervroegd stadium al wat druk weg van zijn schouders. Zoals vaker het geval is bij spelers van zijn leeftijd, kreeg ook Badji te maken met een terugval. Die duurde langer dan Club Brugge waarschijnlijk had verwacht.

In de bekerwedstrijd tegen Olsa Brakel scoorde de Senegalees drie keer. Het sorteerde echter niet in het gewenste effect. Badji bleef worstelen met zijn vorm, ook toen Dost even niet inzetbaar was wegens een hamstringblessure. Badji mocht het laten zien van Clement, maar het was veelzeggend dat de coach hem in de thuiswedstrijd tegen Zulte-Waregem al na 31 minuten naar de kant haalde.

Badji van Club Brugge na zijn treffer tegen Zulte-Waregem
Youssouph Badji was weliswaar trefzeker in de thuiswedstrijd tegen Zulte-Waregem, maar werd al na 31 minuten naar de kant gehaald. (Photo by Nico Vereecken/Photo News)

De aanvaller is nog niet zover in zijn ontwikkeling dat hij wedstrijden kan beslissen. Wellicht dat hij die stap in de komende maanden kan zetten, anders zou het ons niets verbazen als Club op zoek gaat naar een tijdelijke oplossing.

Kaveh Rezaei

Het is alweer even geleden dat we iets van hem hebben vernomen. Rezaei kwam ook dit seizoen op huurbasis uit voor Charleroi. De Zebra's en Rezaei schoten uit de startblokken. Hij scoorde vijf keer in zijn eerste vijf competitiewedstrijden en leek zij totaal van vorig seizoen (twaalf) nog in de eerste seizoenshelft te evenaren. Na een sterke start vielen Charleroi en Rezaei echter ver terug. Mede door blessures slaagde de aanvaller er niet meer in het niveau van de eerste weken te halen.

Na zijn twee doelpunten tegen Beerschot op 18 september vond Rezaei nog maar twee keer het net. Pijnlijke statistieken voor de spits, die er op Jan Breydel geen moment in slaagde om zijn transfersom van vijf miljoen euro waar te maken. Oké, misschien heeft hij ook geen serieuze kans gehad om zijn gram te halen. Die zal er waarschijnlijk ook niet meer komen. Rezaei zijn contract loopt tot medio 2022, waardoor Club Brugge deze zomer definitief afscheid van hem wil nemen. Na een uiterst teleurstellend verlopen seizoen zal het echter geen makkie worden om een nieuwe werkgever te vinden.

Loïs Openda

De rappe aanvaller had de ambities om in zijn derde seizoen als volwaardig prof ergens basisspeler te zijn. Het liefst bij Club Brugge, maar al vroeg in de voorbereiding werd duidelijk dat dat er niet in zat. Openda vertrok op huurbasis naar Vitesse. Die keuze pakte in eerste instantie heel goed uit. Hij scoorde vijf keer in zijn eerste negen competitiewedstrijden. Vitesse bleef in de eerste seizoenshelft knap in het spoor van koploper Ajax. Na de winterstop raakten de Amsterdammers echter uit zicht.

Het draaide in de eerste weken van de tweede seizoenshelft erg stroef bij Vitesse. Ook Openda had het niet meer op zijn heupen. Hoewel hij in het bekertoernooi, waarin de Arnhemmers tot de finale reikten, nog een aantal keer belangrijk was, zal hij toch met een teleurstellend gevoel terugkijken op de tweede seizoenshelft. In competitieverband scoorde hij nog maar vier keer. Vitesse zou desondanks graag langer met hem door willen gaan. Zoals het er nu naar uitziet, is Club Brugge niet van plan om daar een stokje voor te steken.

Daniel Pérez

De koploper van België deed in januari ook zaken met het Venezolaanse Metropolitanos FC. Daar liep een spits rond die met zijn lengte veel weg heeft van Dost. Met Pérez lijkt Club Brugge zijn toekomstige spits al onder contract te hebben staan. In zijn thuisland staat hij te boek als groot talent. Dat heeft hij vooral te danken aan zijn neusje voor de goal. In zijn eerste wedstrijd voor Club NXT was het na nog geen vijf minuten al raak.

Pérez leek het restant van het seizoen af te maken bij Club NXT, maar hij voegde zich al snel bij het eerste. Op bezoek bij KAA Gent maakte hij zijn eerste treffer. Dat smaakte naar meer. Pérez moet echter geduldig wachten op zijn kans. Die lijkt hij volgend seizoen sowieso te krijgen. Misschien dat Clement in de Champions' play-offs nog wel een beroep op hem doet. Dost verkeert namelijk niet in beste vorm.

https://www.youtube.com/watch?v=47WvYkBwhKU
Lees meer:
0 reacties
Agenda
ma
1/04
Cercle Brugge
13:30
Club Brugge
zo
7/04
Club Brugge
18:30
Anderlecht
zo
14/04
Club Brugge
13:30
Antwerp
zo
21/04
Union Saint-Gilloise
18:30
Club Brugge
wo
24/04
Club Brugge
20:30
Genk
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Union Saint-Gilloise 30 32 70
2 Anderlecht 30 28 63
3 Antwerp 30 28 52
4 Club Brugge 30 33 51
5 Genk 30 20 47
6 Gent 30 15 47
7 Cercle Brugge 30 10 47
Bekijk de hele stand