Joos is kritisch: ''Hij moet wel wat minder mekkeren''

Club Brugge viert een treffer tegen KAA Gent
Club Brugge viert een treffer tegen KAA Gent Foto: © Gvg/Photo News

Hoewel Hans Vanaken goede statistieken kan overleggen, verkeert hij in mindere vorm dan in de afgelopen seizoenen. Toch is hij ook dit seizoen niet uit de basiself van Club Brugge weg te denken. Afgelopen donderdag besloot Philippe Clement echter om de middenvelder 80 minuten aan de kant te houden. Steven Defour en Filip Joos lieten zich bij 90 minutes uit over de wisselbeurt van Vanaken. Laatstgenoemde uitte kritiek op zijn gedrag.

Vanaken scoorde vorige maand weliswaar de winnende op KV Kortrijk en de 2-1 tegen Moeskroen, maar het is geen geheim dat hij al tijden worstelt met zijn vorm. Het niveau dat hij in de voorgaande seizoenen haalde, komt er dit jaar slechts bij vlagen uit. Heel gek is dat natuurlijk niet, maar wel zorgelijk. Ook in de Champions' play-offs heeft hij het verschil vooralsnog niet kunnen maken. In de thuiswedstrijd tegen Anderlecht voldeed hij niet aan de verwachtingen, terwijl hij op KRC Genk misschien wel zijn slechtste wedstrijd van het seizoen speelde.

In de Luminus Arena liep hij ook nog eens tegen zijn tweede gele kaart in deze play-offs aan. Daardoor stond hij op Antwerp FC op scherp voor het thuisduel van zondagavond. Clement besloot hem dan ook uit zijn basiself te houden. ''Dat Vanaken al twee gele kaarten pakte, maakte het voor Clement ook wel verkoopbaar om hem op de bank te zetten tegen Antwerp'', liet Defour, die onlangs zijn afscheid als profvoetballer aankondigde, bij 90 minutes zijn licht schijnen over de beslissing van Clement.

Gedrag van Vanaken én Lang

''Clement wist dat het een keiharde wedstrijd zou worden en dat Vanaken dan misschien wel zijn derde gele kaart zou pakken en daardoor de wedstrijd van zondag zou missen. Dat is een nog belangrijkere wedstrijd'', voegde de voormalig voetballer van onder meer Standard en Anderlecht daaraan toe. Joos had daar weinig aan toe te voegen, alhoewel hij van mening is dat Vanaken wat minder moet mekkeren. ''Tegen Racing Genk kreeg hij een terechte gele kaart en de volgende drie minuten zag je hem alleen maar mekkeren. Dan mag je als coach ook wel eens boos zijn, vind ik.''

Ook het gedrag van Noa Lang was onderwerp van gesprek. De Nederlander was dit seizoen al vaak de uitblinker bij Club Brugge, maar speelde op de Bosuil een erg ongelukkige wedstrijd. ''Zien we stilaan sprankels van waarom ze Noa Lang bij Ajax een 'enfant terrible' vonden?", vroeg Joos zich af, om daar uiteindelijk zelf antwoord op te geven. ''Dat is misschien overdreven, maar ik vond zijn gedrag op het veld soms wat vervelend. Hij zit op een dunne lijn. De lijn tussen presteren en top zijn en tussen het niet willen winnen van Club. Dat was voor hem een zware last om te dragen. Mentaal had/heeft hij het wat lastig.''

Lees meer:
0 reacties
Agenda
ma
1/04
Cercle Brugge
13:30
Club Brugge
zo
7/04
Club Brugge
18:30
Anderlecht
zo
14/04
Club Brugge
13:30
Antwerp
zo
21/04
Union Saint-Gilloise
18:30
Club Brugge
wo
24/04
Club Brugge
20:30
Genk
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Union Saint-Gilloise 30 32 70
2 Anderlecht 30 28 63
3 Antwerp 30 28 52
4 Club Brugge 30 33 51
5 Genk 30 20 47
6 Gent 30 15 47
7 Cercle Brugge 30 10 47
Bekijk de hele stand