CLUB LANDSKAMPIOEN NA GELIJKSPEL OP ANDERLECHT

Club Brugge viert de zege tegen Anderlecht|Ruud Vormer in actie tijdens de kampioenswedstrijd tegen Anderlecht Foto: © Jan De Meuleneir/Photo News

Club Brugge heeft zich donderdagavond op Anderlecht officieel gekroond tot landskampioen van België. Na de overwinning van KRC Genk op Antwerp FC moesten Philippe Clement en co minstens een punt pakken. Het leken er drie te worden, maar door een late Brusselse treffer moest Club alsnog genoegen nemen met een gelijkspel. Daarmee is de zeventiende landstitel in de clubhistorie wél 'gewoon' binnen.

In de wetenschap dat KRC Genk eerder op de avond 'gewoon' won van Antwerp FC, begon Club Brugge om 21.00 uur aan het duel met Anderlecht. Dat deed de koploper zonder Bas Dost, maar mét Hans Vanaken. Laatstgenoemde keerde, na in beide ontmoetingen met Antwerp FC op de bank te zijn begonnen, terug aan de aftrap. De eerste minuten waren wat aftastend namens beide ploegen. Blauw-Zwart was natuurlijk nog wat zoekende in het nieuwe systeem, waarin Noa Lang en Charles de Ketelaere de twee aanvallers waren.

Spektakel kregen we zeker niet te zien in de openingsfase. De eerste kans voor Club Brugge was echter direct raak. Lang kroop voor Matt Miazga en leverde bal vervolgens in bij De Ketelaere. Zijn kompaan in de voorhoede legde de bal voor en met het nodige geluk (en zijn bovenlichaam) werkte Vanaken de bal achter Bas Verbrugge. Toch een fijne start voor de koploper. Door de tegentreffer was Anderlecht even van slag. Zo makkelijk als de bal in de eerste tien minuten rondging, zo moeilijk kwamen ze na de 0-1 van Vanaken nog in de buurt van het vijandelijke strafschopgebied.

Controle

De bezoekers zaten daarentegen op rozen. De organisatie stond goed en het balletje ging bij vlagen heel goed rond. In de 21ste minuut leidde dat tot een grote kans voor Ruud Vormer. Na een mooie combinatie tussen Lang en De Ketelaere kon de aanvoerder afdrukken, maar dat deed hij niet goed. Op de eerste tien minuten na had Club Brugge eigenlijk heel weinig te duchten van Anderlecht, dat in de eerste helft geen enkele poging tussen de palen verzorgde. Daar kwam in de slotfase van de eerste helft toch nog verandering in.

Na een afgedwaalde hoekschop kreeg Clinton Mata de bal onbewust en heel lichtjes tegen de arm. Scheidsrechter Lawrence Visser wees naar de stip. Lukas Nmecha liet de mogelijkheid om Anderlecht op gelijke hoogte te brengen niet onbenut: 1-1. Zo gingen de ploegen toch met een gelijke stand rusten.

Puike start van de tweede helft

Anderlecht begon de tweede helft met twee verse krachten. Onder andere Jakob Bruun-Larsen kwam binnen de lijnen. De eerste mogelijkheid na de pauze was echter voor de bezoekers. Verbrugge kon een bal vanaf de zijkant niet goed wegstompen, waardoor Lang de kans kreeg om uit te halen. Zijn poging belandde helaas een paar meter naast de goal. De felle hervatting van Club Brugge werd beloond met een nieuwe voorsprong. Na een puike voorzet van De Ketelaere was het opnieuw Vanaken die kon binnen werken. Ditmaal met het hoofd. Club weer op voorsprong!

Het vertrouwen nam toe bij Blauw-Zwart en dat resulteerde niet lang na de tweede treffer van Vanaken in de 1-3. De combinatie Vormer-Lang was goudwaard voor Club Brugge. Op aangeven van de aanvoerder schoot de aanvaller diagonaal raak. De zestiende competitietreffer van Lang werd uitbundig gevierd voor de spelers. Club zat opnieuw op rozen. De landstitel kwam zo wel heel dichtbij, al maakte Anderlecht via Nmecha uit het niets de aansluitingstreffer. Het was met nog 25 minuten op de klok dus nog zeker niet gedaan in Brussel.

KAMPIOEN

Anderlecht was er veel aan gelegen om een blauwzwart titelfeestje te voorkomen. De ploeg van Kompany dacht met nog een kleine tien minuten te spelen op 3-3 te komen, maar de treffer van Murillo werd terecht afgekeurd vanwege buitenspel. Daar kwam Club Brugge goed weg, al was het met een punt ook kampioen gespeeld. Clement en co wilden echter graag winnen op Anderlecht. Daarvoor moesten ze in de laatste minuten nog serieus aan de bak. Op wilskracht leek Club de overwinning over de streep te trekken, ware het niet dat Bruun Larsen de stand alsnog gelijk trok.

Het mocht de pret niet drukken. De landstitel is binnen! Na een matige start in de Champions' play-offs leek de titelstrijd toch nog spannend te worden, maar die heeft Blauw-Zwart vanavond dus definitief naar zich toegetrokken. De voorsprong op KRC Genk bedraagt na vanavond vijf punten. Met nog slechts één wedstrijd te spelen is Club niet meer te achterhalen door de Limburgers. Zondagavond treffen beide ploegen elkaar op Jan Breydel.