Club gaat hard onderuit op Genk: deze dingen vielen op

Club Brugge verliest met 3-0 van Genk in de Champions' play-offs
Club Brugge verliest met 3-0 van Genk in de Champions' play-offs Foto: © Peter De Voecht/Photo News

Club Brugge begon met een recordvoorsprong van acht punten aan de Champions' play-offs. Niets leek een nieuwe landstitel nog in de weg te kunnen staan. Of dat na de eerste twee speeldagen nog steeds zo is? Blauw-Zwart moet vooral niet panikeren, vindt Simon Mignolet, maar het gaat weldegelijk de verkeerde kant op met de koploper. Na de 3-0 nederlaag op KRC Genk bedraagt de voorsprong op de nummer twee nog 'slechts' vijf punten. Dit viel op tijdens de deceptie in Limburg.

Clement doet geen gekke dingen met zijn opstelling

Onze coach verbaasde vriend en vijand door in het thuisduel met Anderlecht Odilon Kossounou op het middenveld te posteren. De Ivoriaan maakte op die positie indruk in de thuiswedstrijd tegen KAA Gent. Daarnaast kende hij, volgens Clement, een goede trainingsweek op die positie. Zijn basisplaats ging ten koste van Mats Rits. Dat leidde niet alleen tot verbazing bij de fans, maar ook bij de middenvelder zelf. Kossounou maakt dit seizoen veel indruk, maar tegen Anderlecht speelde hij niet zijn beste wedstrijd.

Club Brugge was om meerdere redenen gebrand om de Champions' play-offs goed van start te gaan. Niet alleen om de recente nederlaag in Brussel recht te zetten, maar ook om nog verder uit te lopen op de achtervolgers. In de eerste helft was daar echter heel weinig van te zien. Blauw-Zwart had geen moment de controle en dat kwam vooral doordat het middenveld een laag niveau haalde. Ook Kossounou kon geen potten breken. Clement besloot om kort na de pauze in te grijpen. Hij haalde de Ivoriaan naar de kant en bracht Rits voor hem binnen de lijnen.

Met de Belg op zijn vertrouwde positie ging het een stuk beter lopen bij de koploper. Het is dan ook niet meer dan logisch dat Rits tegen KRC Genk terugkeerde in de basis. Ook Clinton Mata was weer van de partij, terwijl Kossounou zijn vertrouwde positie naast Brandon Mechele innam.

https://twitter.com/ClubBrugge/status/1390728063424638977?s=20
Rustige openingsfase

Met Club Brugge, Antwerp FC, Anderlecht en KRC Genk als deelnemers kan de Champions' play-offs natuurlijk niet tegenvallen. De verwachtingen waren hooggespannen en op de eerste speeldag bleek direct waarom. Antwerp FC en KRC Genk lieten er in de openingswedstrijd geen gras over groeien en maakten er direct een spektakelstuk van. Twee dagen later deden Club Brugge en Anderlecht dat (bijna) dunnetjes over.

Men keek dan ook reikhalzend uit naar de ontmoeting tussen KRC Genk en Blauw-Zwart in de Luminus Arena. Niet alleen omdat de nummers twee en één tegenover elkaar stonden, maar ook omdat zij de twee meest scorende ploegen zijn. Clement liet donderdagmiddag tijdens zijn persconferentie al weten met veel verwachtingen toe te leven naar vanavond, terwijl John van den Brom het een 'prestigematch' noemde.

De openingsfase leverde echter niet het verwachte spektakel op. Het was lang wachten op de eerste serieuze mogelijkheid. Die was voor Club Brugge. Noa Lang kon uithalen nadat Bas Dost de bal voor hem klaarlegde, maar de nummer 10 zag zijn schot geblokt worden. Niet lang daarna moest Simon Mignolet serieus redding brengen op een afstandsschot van Jhon Lucumí. Na een rustige openingsfase kwam de topper dus eindelijk los.

https://twitter.com/ClubBrugge/status/1390744266444578816?s=20
Mata nadrukkelijk aanwezig

Club Brugge zonder Clinton Mata. Dat zien we niet vaak. Afgelopen zondag wel. Door een wel heel makkelijk gegeven gele kaart in de thuiswedstrijd tegen Moeskroen moest de Angolees de topper tegen Anderlecht aan zich voorbij laten gaan. Het was immers alweer zijn vijfde gele kaart in de competitie. Ignace van der Brempt nam afgelopen zondag de honneurs waar op de rechtsbackpositie. Hij deed het zeker niet slecht, maar ja... Mata is Mata.

En hij is simpelweg onmisbaar voor Club Brugge. Ook in de Luminus Arena had hij niet veel tijd nodig om te laten zien dat hij weer terug was. Hij vocht interessante duels uit met Theo Bongonda van Genk en bemoeide zich nadrukkelijk met het aanvalsspel van Blauw-Zwart. Hoe groot was het verschil met Stefano Denswil? De Nederlander kreeg opnieuw de voorkeur boven Eduard Sobol. In aanvallend opzicht brengt Denswil echter een heel stuk minder dan Mata én Sobol, waardoor hij niet zo opvalt.

Vanaken mikpunt van kritiek: ''Zo gaat hij niet mee naar het EK''

Evenals Anderlecht is KRC Genk een favoriete tegenstander van Hans Vanaken. De middenvelder scoorde tegen beide ploegen al tien keer. Afgelopen slaagde Vanaken er echter niet in om het verschil te maken. Ook vanavond was hij niet erg gelukkig in zijn acties. Vooral in de eerste kon hij niet voldoen aan de wensen en verwachtingen. Op Twitter kreeg hij de volle lading. ''Ik zeg het niet graag maar deze Vanaken gaat niet mee naar het EK hoor'', klonk het onder meer.

Volledig uit het niets

Club Brugge kwam scherp uit de kleedkamer en had in de eerste minuten zelfs toe kunnen slaan. Via Mata en De Ketelaere werd Lang vrijgespeeld in de zestien van KRC Genk. De nummer 10 had de tijd en ruimte om een medespeler uit te kiezen, maar kreeg de bal niet bij Dost. De bezoekers leken het initiatief definitief in handen te nemen. KRC Genk kwam niet tot nauwelijks van de eigen helft af. Maar ja, als je hem zelf niet maakt, dan... Juist, krijg je de deksel op je neus.

Aan de andere kant was het namelijk wel raak. De eerste echte keer dat Paul Onuachu kon uithalen, leverde direct een doelpunt op. De 1-0 tegen Blauw-Zwart was alweer de 31ste treffer voor de Nigeriaan in dit seizoen. Volledig tegen de verhoudingen in greep de thuisploeg de voorsprong. Club Brugge moest dus opnieuw in de achtervolging. Clement greep overigens direct in. David Okereke kwam binnen de lijnen voor de teleurstellende De Ketelaere.

https://twitter.com/ClubBrugge/status/1390758133178511361?s=20
Alles gaat mis voor Club Brugge

Ja, Blauw-Zwart kon vanavond uitstekende zaken doen. Bij een overwinning op Genk kon de ploeg van Clement de voorsprong op de nummer twee vergroten tot tien punten. Zover kwam het echter niet. Het ging na de openingstreffer van Onuachu namelijk helemaal mis voor Club Brugge. De klappen volgden elkaar in rap tempo op. Eerst schoot Junya Ito zijn ploeg keihard op 2-0. Vervolgens kreeg Vanaken alweer zijn tweede gele kaart in deze Champions' play-offs, waardoor hij geschorst is voor het bezoek aan Antwerp FC. Daar bleef het niet bij. Nee, zeker niet. Kort na de 2-0 maakte Thorstvedt er zelfs 3-0 van.

Club Brugge speelde helemaal niets klaar in de tweede helft. Dat zal Clement echter niet de meeste zorgen baren. Vooral de mentaliteit van de ploeg na de 1-0 van Onuachu liet te wensen over. Waar de spelers eerder in dit seizoen nog bereid waren om voor elkaar te knokken, lijkt van die vechtlust helemaal niets meer over. Het werd een avond om heel, maar echt heel snel te vergeten.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
ma
1/04
Cercle Brugge
13:30
Club Brugge
zo
7/04
Club Brugge
18:30
Anderlecht
zo
14/04
Club Brugge
13:30
Antwerp
zo
21/04
Union Saint-Gilloise
18:30
Club Brugge
wo
24/04
Club Brugge
20:30
Genk
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Union Saint-Gilloise 30 32 70
2 Anderlecht 30 28 63
3 Antwerp 30 28 52
4 Club Brugge 30 33 51
5 Genk 30 20 47
6 Gent 30 15 47
7 Cercle Brugge 30 10 47
Bekijk de hele stand