Clement om meerdere redenen blij met terugkeer sterkhouder

Philippe Clement op Jan Breydel tegen Anderlecht
BRUGGE, BELGIUM - MAY 02 : Philippe Clement head coach of Club Brugge during the Champions play-offs matchday 1 game between Club Brugge and Rsc Anderlecht on May 2, 2021 in Brugge, Belgium, 2/05/2021 ( Photo by Jimmy Bolcina / Photonews
© Jimmy Bolcina/Photo News

Nee, de strijd om de landstitel is nog niet beslist. Dat heeft Club Brugge vooral aan zichzelf te danken. De koploper kwam via Noa Lang op voorsprong tegen Anderlecht, maar bracht de rivaal opnieuw in de gelegenheid om terug in de wedstrijd te komen. Uiteindelijk moeten Philippe Clement en zijn manschappen blij zijn dat ze er nog een puntje aan overhielden. Komende vrijdag, als ze op bezoek gaan bij KRC Genk, zullen ze uit een ander vaatje moeten tappen. Goed nieuws voor Club en Clement: Clinton Mata is in de Luminus Arena weer speelgerechtigd.

Club Brugge zegevierde op de laatste speeldag van de reguliere competitie met 4-2 tegen Royal Excelsior Mouscron. Daarmee speelde de ploeg de teleurstelling van de verloren wedstrijd in Brussel van zich af en wist ze dat ze met een recordvoorsprong van acht punten op de nummer twee aan de Champions’ play-offs zou beginnen. Er was echter niet alleen maar goed nieuws voor Blauw-Zwart. Liefst vier basisspelers van Club Brugge stonden op scherp voor de match tegen Moeskroen. Odilon Kossounou, Eduard Sobol, Noa Lang en Mata konden zich allen geen gele kaart veroorloven. Clement wist dat hij het nodige risico nam door drie van de vier ‘gewoon’ op te stellen.

Een hard gelag

Na nog geen tien minuten slaakte de coach al een enorme zucht. Mata kreeg namelijk de gele kaart getoond, terwijl er eigenlijk helemaal niet zoveel aan de hand was. De scheidsrechter spaarde de Angolees echter niet en slingerde hem dus op de bon. Clement en Mata wisten direct hoe laat het was: de openingswedstrijd van de Champions’ play-offs zou aan laatstgenoemde voorbij gaan. Daags na de overwinning op Moeskroen rolde Club Brugge-Anderlecht uit de koker als een van de twee affiches op de eerste speeldag van Play-Off I. Een hard gelag, want Mata is eigenlijk onmisbaar voor dit Club Brugge.

Clement moest zijn basiself dus noodgedwongen wijzigen. Hoe belangrijk Mata wel niet is voor Blauw-Zwart, bleek uit het feit dat Clement ook zijn middenveld anders neerzette. Eigenlijk het hele seizoen kiest de coach al voor Ruud Vormer, Hans Vanaken en Mats Rits. Op de eerste speeldag van de Champions’ play-offs besloot hij dus om het anders te doen. Hij posteerde Odilon Kossounou op het middenveld. Dat ging ten koste van Rits, tot verbazing van de Belg zelf. Na afloop moest Clement zich uiteraard verantwoorden voor die keuze. ”Mats is uiteraard een heel belangrijke speler voor ons, maar je hebt bepaalde types nodig om het gemis van Mata op te vangen.”

Grinta

Daarmee doelde hij zeer waarschijnlijk op de agressie, felheid, ofwel de ‘grinta‘ waarmee Mata altijd speelt. Matej Mitrovic, die zijn basisplaats behield, heeft dat ook in zijn spel verstopt zitten. Hetzelfde geldt voor Kossounou. Op het middenveld wordt er echter meer gevraagd dan alleen grinta. Het spel moet verdeeld worden. Die kwaliteiten bezit Kossounou uiteraard een stuk minder dan Rits. Dat werd pijnlijk duidelijk in de eerste helft. Club Brugge had eigenlijk geen moment de controle. Na de invalbeurt van Rits wel. ”Toen Mats Rits in de ploeg kwam hadden we al meer controle, de eerste helft was dat veel minder. Dat had niet zozeer met Kossounou te maken, maar wel met de spelers rond hem”, probeerde Clement zijn keuze voor de Ivoriaan te verdedigen.

Kossounou was in de eerste helft overigens al tegen een gele kaart aangelopen. Clement vond het te riskant om hem in het heetste van de strijd te laten staan. Was Kossounou ‘clean’, had Mitrovic waarschijnlijk plaatsgemaakt voor Rits. Vrijdagavond kan Clement ‘gewoon’ weer zijn favoriete elf opstellen. Mata keert terug van zijn schorsing, waardoor Kossounou zijn vertrouwde positie kan innemen. Rits zal naar alle waarschijnlijkheid terugkeren op het middenveld, waardoor de vertrouwde accenten weer zichtbaar zullen worden. Dat is overigens niet de enige reden waarom het goed nieuws is dat Mata vrijdag weer speelgerechtigd is. De Angolees krijgt direct de taak om de in de uitstekende vorm zijnde Theo Bongonda af te stoppen. Tegen Antwerp FC scoorde hij nog twee keer.

Clinton Mata in actie tegen Moeskroen
Clinton Mata, hierboven in actie tegen Moeskroen, keert vrijdagavond terug van een schorsing. (Photo by Jimmy Bolcina/Photonews)

Laatste nieuws

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws