Van flop tot succes: zij speelden voor Club én Anderlecht

Percy Tau in het shirt van Anderlecht
Percy Tau in het shirt van Anderlecht Foto: © Philippe Crochet/Photo News

Nog drie nachtjes slapen en dan is het eindelijk tijd voor Anderlecht-Club Brugge. In de aanloop wordt er natuurlijk veel gezegd en geschreven over de topper op de voorlaatste speeldag van de Jupiler Pro League. Ook over spelers die zowel het shirt van Blauw-Zwart als Paars-Wit hebben gedragen. Eerder vandaag besteedden we al aandacht aan de opmerkelijke move van Abdoulay Diaby. In dit artikel meer over enkele namen die beide clubs vertegenwoordigden in hun loopbaan.

Marc Degryse

Eerder dit seizoen zegevierde Club Brugge met ruime cijfers tegen Anderlecht. De verwachting is dat de verschillen komende zondag kleiner zullen zijn. Vincent Kompany en zijn manschappen tankten door de zege tegen Antwerp FC flink wat vertrouwen. De prestatie van Anderlecht op de Bosuil maakte indruk op Degryse. ''Ik kan me niet voorstellen dat Club Anderlecht zomaar zal wegspelen. Sterker: Anderlecht maakt kans'', is hij van mening. Degryse weet waar hij het over heeft. Als speler van zowel Blauw-Zwart als Paars-Wit weet hij namelijk als geen ander hoe het is om deze topper te spelen. Hoewel hij voor Club meer wedstrijden speelde en vaker scoorde, veroverde hij met Anderlecht meer prijzen.

In het shirt van Blauw-Zwart werd Degryse landskampioen in 1988. Als speler van Anderlecht veroverde hij de belangrijkste titel op nationaal niveau maar liefst vier keer: in 1991, 1993, 1994 en 1995. De Beker van België won hij met beide ploegen één keer.

Marc Degryse als analist bij een wedstrijd van Club Brugge
Marc Degryse, rechts van Johan Boskamp, was als speler actief voor zowel Club Brugge als Anderlecht. Inmiddels geeft hij zijn mening over wedstrijden, waaronder die van komende zondag.
Gert Verheyen

''Door zijn sobere stijl, gekenmerkt door weinig frivoliteit, veel inzet en vechtlust, groeide Verheyen eind jarig 90 uit tot een boegbeeld van Club Brugge'', klinkt het bij Wikipedia. Verheyen speelde maar liefst 415 competitiewedstrijden voor Blauw-Zwart, waarin hij 154 keer trefzeker was. Door deze statistieken zou je bijna vergeten dat hij ook het shirt van Anderlecht heeft gedragen. Nog voordat hij successen vierde op Jan Breydel, speelde Verheyen zijn wedstrijden voor de aartsrivaal. In het paarswitte tenue kwam hij overigens tot een stuk minder duels. De kleedkamer deelde hij daar met onder andere Degryse. Samen werden ze met Anderlecht kampioen in 1991. Als speler van Club Brugge stond Verheyen vier keer met de landstitel in zijn handen.

Ronald Vargas

Niet veel spelers maakten de rechtstreekse overstap van Club Brugge naar Anderlecht. Degryse is samen met Ronald Vargas een van de uitzonderingen. De Venezolaan streek in de zomer van 2008 neer op Jan Breydel, om drie jaar later de stap naar de rivaal te maken. Vandaag de dag zal hij daar niet met heel veel plezier op terugkijken, alhoewel hij bij de totstandkoming van zijn transfer natuurlijk niet kon voorspellen dat hij door onder meer blessures niet tot nauwelijks in actie zou komen. Uiteindelijk droeg Vargas slechts dertig keer het shirt van Anderlecht. Voor Club Brugge kwam hij tot 92 wedstrijden. Als speler van Paars-Wit werd hij daarentegen wel drie keer op rij kampioen, alhoewel hij daar dus niet echt een heel groot aandeel in had. Hedendaags maakt hij zijn minuten bij Deinze in 1B.

https://www.youtube.com/watch?v=XLXDStiqnss
Vadis Odjidja-Ofoe

Verheyen kwam eerst uit voor Anderlecht, alvorens hij de overstap maakte naar de Brugse rivaal. Hetzelfde geldt voor Vadis Odjidja-Ofoe. De Belg verruilde in 1999 de jeugdopleiding van KAA Gent voor die van Anderlecht. Daar doorliep de middenvelder een aantal jeugdelftallen, alvorens hij mocht debuteren voor de hoofdmacht. Zijn periode in het eerste was echter van korte duur. Odjidja-Ofoe kwam slechts vijf keer uit voor de hoofdmacht. Hij vertrok naar Hamburger SV, maar daar wilde het ook niet vlotten. Voor een schijntje haalde Club Brugge hem terug naar België.

Op zijn tweede periode in België kan hij vandaag de dag met veel meer tevredenheid terugkijken. Tussen 9 januari 2009 en 29 augustus 2014 kwam hij 231 keer uit voor Club Brugge. Daarin scoorde hij 26 keer en gaf hij 28 assists. Odjidja-Ofoe speelt momenteel zijn wedstrijden voor KAA Gent.

Percy Tau

Op zoek naar aanvallende versterking kwam Club Brugge in de zomer van 2019 uit bij Percy Tau. De flankspeler had in het seizoen ervoor veel indruk gemaakt bij Union. Weliswaar op het tweede Belgische niveau, maar met dertien doelpunten en evenveel assists in 35 officiële wedstrijden is natuurlijk niets mis. Heel gek was het dan ook niet dat Blauw-Zwart hem de kans gunde om het op het hoogste niveau te laten zien. Hoewel hij bij vlagen een attractie was om naar te kijken en met vier doelpunten en acht assists geen slechte cijfers noteerde, besloot Club hem uiteindelijk niet definitief over te nemen van Brighton & Hove Albion.

Anderlecht was daarentegen wel overtuigd van Tau zijn kwaliteiten en bood hem de kans om langer actief te blijven op de Belgische velden. Zijn periode in Brussel werd echter geen succes. Integendeel. Na veertien duels kwam er al een einde aan. Niet omdat Anderlecht niet tevreden was over zijn optredens, maar omdat Tau door de Brexit eindelijk in actie kon komen voor Brighton. Door problemen met zijn werkvergunning was dat in eerste instantie niet mogelijk. Tau kwam uiteindelijk veertien keer uit voor Anderlecht. Daarin scoorde hij vier keer.

https://www.youtube.com/watch?v=xt1V10feIM8
Andere opvallende namen...
  • Hugo Broos
  • Tom De Sutter
  • Rob Rensenbrink
  • René Vandereycken
  • Lorenzo Staelens
  • Ruud Geels
  • Elos Elonga-Ekakia

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
21/04
Union Saint-Gilloise
18:30
Club Brugge
wo
24/04
Club Brugge
20:30
Genk
zo
28/04
Genk
13:30
Club Brugge
zo
5/05
Antwerp
13:30
Club Brugge
ma
13/05
Club Brugge
20:30
Union Saint-Gilloise
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Union Saint-Gilloise 30 32 70
2 Anderlecht 30 28 63
3 Antwerp 30 28 52
4 Club Brugge 30 33 51
5 Genk 30 20 47
6 Gent 30 15 47
7 Cercle Brugge 30 10 47
Bekijk de hele stand