Mechele en Kossounou mogen hun borst natmaken

Mechele scoort voor Club Brugge tegen Cercle
BRUGES, BELGIUM - JANUARY 28: Brandon Mechele of Club Brugge during the Pro League match between Cercle Brugge and Club Brugge at Jan Breydelstadium on January 28, 2021 in Bruges, Belgium (Photo by Jeroen Meuwse/Orange Pictures) © Orange Pictures / Photo News ! only BELGIUM !
© Jeroen Meuwse/Orange Pictures/Photo News

Nu Club Brugge de reguliere competitie definitief achter de rug heeft, kan de blik op de laatste fase van het seizoen. Na een korte break hervat de ploeg van Philippe Clement op zondag 2 mei de titelstrijd met de thuiswedstrijd tegen Anderlecht. In de Play-Offs neemt Blauw-Zwart het ook op tegen Antwerp FC en KRC Genk. Alle drie de tegenstanders hebben gemeen dat ze een sterke spits tot hun beschikking hebben. Brandon Mechele en Odilon Kossounou kunnen hun borst dus natmaken.

Hoe belangrijk een spits voor een elftal is, bleek in de afgelopen maanden bij Club Brugge. Met Michael Krmencik, David Okereke, Emmanuel Dennis en Youssouph Badji had Clement in de eerste seizoenshelft voldoende opties tot zijn beschikking. Geen van hen kon de hoofdtrainer echter bekoren. Niet voor niets wilde Club Brugge zich afgelopen zomer al versterken met een nieuwe aanvalsleider. De naam van Bas Dost stond bovenaan het verlanglijstje. De Nederlander zelf stond welwillend tegenover een overstap naar Jan Breydel, maar Eintracht Frankfurt wilde hem niet zomaar laten gaan.

Frankfurt verlangde zo’n zeven miljoen euro voor Dost. Dat bedrag was Club Brugge iets te gortig. Gevolg: de boomlange spits kwam uiteindelijk pas in december. In de eerste seizoenshelft was Clement wekelijks zoekende naar zijn ideale spits. De hierboven genoemde namen kregen allemaal een kans, maar slaagden er niet in om de coach te overtuigen. Badji kon je dat niet aanrekenen. De Senegalees moest voorafgaand aan dit seizoen zijn eerste minuten in de hoofdmacht nog maken. Veelzeggend was het dat Krmencik en Dennis in januari op huurbasis vertrokken naar respectievelijk PAOK en 1.FC Köln. Ondertussen had Dost al zijn handtekening onder een contract bij Blauw-Zwart gezet.

De komst van Dost bleek al snel een schot in de roos. Hij scoorde vijf keer in zijn eerste zes competitiewedstrijden. Eindelijk had Clement zijn zo gewenste spits binnen. Zijn collega’s Frank Vercauteren (Antwerp FC), Vincent Kompany (Anderlecht) en John van den Brom (KRC Genk) konden die al een tijdje opstellen. In de komende Play-Offs staan Kossounou en Mechele nog eens twee keer tegenover Dieumerci Mbokani, Lukas Nmecha en Paul Onuachu. Dat beloven mooie duels te worden.

Dieumerci Mbokani

Club Brugge stond in het afgelopen jaar maar liefst vier keer tegenover Antwerp FC. Twee keer in de Jupiler Pro League en twee keer in het bekertoernooi. Mbokani deed in twee wedstrijden niet mee: in februari in de achtste finale van de Beker van België en onlangs op Jan Breydel, toen de Antwerpenaren met 0-2 zegevierden. Club Brugge zou waarschijnlijk niet echt gemaald hebben om de afwezigheid van de spits. In de jaren ervoor bewees hij namelijk een vervelende speler te zijn om tegen te spelen. In twintig ontmoetingen met Blauw-Zwart, verdeeld over de competitie en Play-Off I, scoorde hij negen keer. Ook dit seizoen is hij, ondanks veel blessureleed, goed op dreef. In de competitie scoorde hij elf keer in 26 duels, waaronder drie in de laatste twee speelrondes. Kossounou en Mechele zijn dus gewaarschuwd.

Lukas Nmecha

Club Brugge begint de Play-Offs met een thuiswedstrijd tegen Anderlecht. Daarmee krijgen Clement en zijn manschappen direct de kans om zich te revancheren voor de recente nederlaag. Daar zullen Kossounou en Mechele ook blij mee zijn. De 2-1 verliespartij in Brussel kwam hard binnen bij Blauw-Zwart. Vooral de manier waarop. De bezoekers hadden de wedstrijd volledig onder controle, maar lieten na om de 0-2 te maken. Daardoor bleef Anderlecht in de wedstrijd en met een sluwe spits als Nmecha, weet je dat je geen kansen moet weggeven. De 1-1 kwam inderdaad van de voet van Nmecha, die makkelijk uit Kossounou zijn rug kon weglopen. De Ivoriaan beleefde sowieso een lastige avond tegen de huurling van Manchester City. Ze vochten mooie duels uit, kort na rust resulterend in een kaart voor Kossounou.

Het werd die avond in Brussel overigens al snel duidelijk dat de Ivoriaan van Clement de taak had gekregen om Nmecha te schaduwen. Dat lukte hem dus aardig, alhoewel de treffer nog wel door Kossounou zijn gedachten zal spoken. Hij kan dat in ieder geval als extra motivatie voor de Play-Offs gebruiken. Nmecha scoorde in de competitie al veertien keer. Daarbij moet overigens wel gezegd worden dat hij dat liefst acht keer vanaf elf meter deed.

Lukas Nmecha van Anderlecht in de uitwedstrijd tegen Club Brugge
Clinton Mata en Lukas Nmecha tijdens de eerste ontmoeting tussen Club Brugge en Anderlecht van dit seizoen. (Photo by Jan De Meuleneir/Photonews)
Paul Onuachu

Hoewel KRC Genk op de laatste speeldag van de reguliere competitie met 3-2 onderuit ging tegen Antwerp FC, zal Onuachu met een goed gevoel aan de Play-Offs beginnen. De aanvaller scoorde twee keer op de Bosuil. Niet toevallig vielen alle treffers van de thuisploeg nadat Van den Brom zijn topscorer naar de kant had gehaald. Antwerp kreeg weer hoop, aangezien Onuachu dit seizoen verantwoordelijk is voor bijna de helft van de competitiedoelpunten van Genk. De Nigeriaan bracht zijn totaal afgelopen zaterdag op 29. Daarmee is hij met afstand de topscorer van België. Kossounou en Mechele zullen vooral scherp moeten zijn op hoge voorzetten. Onuachu knikte namelijk al tien keer binnen met het hoofd. Kossounou en Mechele kunnen echter met vertrouwen toewerken naar hun confrontatie met Onuachu, want de spits scoorde nog niet tegen Blauw-Zwart.

Onuachu vond op bezoek bij Eupen drie keer het net.

Laatste nieuws

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws