Gaat Club deze zomer shoppen bij Aston Villa?

Vincent Mannaert, CEO van Club Brugge
Vincent Mannaert, CEO van Club Brugge Foto: © Sebastien Smets/Photo News

Zoals eigenlijk elke transferperiode, wacht Club Brugge ook komende zomer een hele interessante. Terwijl de ploeg van Philippe Clement zich opmaakt voor de laatste fase van het seizoen, is Vincent Mannaert (waarschijnlijk) al druk bezig met de samenstelling van de spelersgroep voor volgend seizoen. Wie verlaten de club? Welke aanwinsten mogen we verwachten? Het zou zomaar kunnen dat Blauw-Zwart deze zomer op de deur klopt bij Aston Villa. Daar lopen namelijk wel wat interessante namen rond.

Wesley, Krépin Diatta, Arnaut Danjuma, José Izquierdo en Marvelous Nakamba. Wat zij gemeen hebben? Nou, toch wel wat. Niet alleen waren zij in het verleden actief voor Club Brugge. Ook verlieten zij de regerend landskampioen allemaal voor een bedrag van minstens twaalf miljoen euro. Daarmee vormen zij de top vijf duurste verkopen in de geschiedenis van Blauw-Zwart. Diatta trok natuurlijk nog zeer recent de deur op Jan Breydel achter zich dicht. Hij vertrok voor een kleine zeventien miljoen euro naar AS Monaco.

In dit artikel besteden we echter aandacht aan twee andere namen uit die top vijf, namelijk Wesley en Nakamba. Beide spelers vertrokken in de zomer van 2019 voor een gezamenlijk bedrag van 37 miljoen euro naar Aston Villa. De Engelsen legden maar liefst 25 miljoen euro neer voor Wesley, waarmee hij in één klap de duurste uitgaande transfer in de geschiedenis van Club Brugge werd. Met veel verwachtingen maakte hij de overstap naar Engeland. In zijn laatste seizoen als speler van Club Brugge was hij in 28 competitiewedstrijden goed voor tien doelpunten en negen assists. De aanvaller was er uiteraard op gebrand om die lijn door te trekken in de Premier League.

Veel pech

In zijn eerste maanden kreeg hij voldoende kansen om dat te doen. Met zes doelpunten en één assist in 1807 minuten kon hij echter nog niet bepaald aan de hoge verwachtingen voldoen. Zeker niet als je je bedenkt dat hij twee van zijn zes treffers maakte in de uitwedstrijd tegen Norwich, evenals Aston Villa toen een laagvlieger. Begin vorig jaar sloeg het noodlot toe voor Wesley. Hij scheurde zijn kruisband en kwam in het vervolg van afgelopen seizoen niet meer in actie. Die blessure blijft hem achtervolgen. Dit seizoen kwam hij nog niet in actie voor de hoofdmacht van Aston Villa, wel voor de U23. Op 2 april jongstleden deed hij 38 minuten mee in de wedstrijd tegen Wolves.

De pech blijft hem echter achtervolgen. Hij deed namelijk niet als invaller mee tegen Wolves, maar als basisspeler. Zijn knie had er echter al na 38 minuten genoeg van, waardoor hij ook de komende weken toe zal moeten kijken. Hoewel Wesley zelf er niet heel veel aan kan doen, lijkt Aston Villa het geduld te hebben verloren. Naar verluidt wil de Engelse middenmoter Wesley verhuren of zelfs verkopen. Is een terugkeer naar Club Brugge een optie? Misschien niet zo snel, maar zijn dossier zal zeker worden besproken als Clement Daniel Pérez en Youssouph Badji nog niet rijp genoeg acht voor een heel seizoen in de hoofdmacht. Het is echter de vraag of Club zit te wachten op een blessuregevoelige aanvaller.

Werkweigering

Dan Nakamba. De middenvelder wilde na 67 wedstrijden voor Blauw-Zwart, waarin hij overigens niet scoorde, graag een nieuwe stap maken. Club Brugge weigerde in eerste instantie echter mee te werken. Dat had dan weer als gevolg dat Nakamba weigerde deel te nemen aan de trainingen. Uiteindelijk ging Blauw-Zwart toch akkoord. In zijn eerste seizoen bij Aston Villa kwam Nakamba nog tot 34 wedstrijden, waarvan 29 in de Premier League. Dit seizoen komt hij daarentegen niet tot nauwelijks voor in de plannen van Dean Smith. Sterker nog, Nakamba deed vooralsnog pas dertien keer mee. Ook zijn toekomst lijkt dus niet op Villa Park te liggen. Wellicht dat Club in hem een upgrade van Éder Balanta ziet, alhoewel de supporters waarschijnlijk niet op een terugkeer zitten te wachten.

Resteren ons nog twee namen: Björn Engels en Jaden Philogene-Bidace. Eerstgenoemde verruilde in de zomer van 2016 de jeugdopleiding van Lokeren voor die van Club Brugge, alvorens in 2013 de stap naar het eerste te maken. Vier jaar later vertrok hij naar Olympiakos, nadat zijn periode in Brugge werd overschaduwd door blessureleed. Via het Franse Stade Reims kwam hij bij Aston Villa terecht. De Engelsen betaalden acht miljoen euro, toch een redelijk bedrag. Door onder meer blessures is Engels zijn periode in Birmingham vooralsnog een grote teleurstelling. Dit seizoen kwam hij nog geen enkele keer in actie.

Transfervrij

Engels flirtte al eens openlijk met een terugkeer naar Club Brugge. Wellicht dat de koploper van de Jupiler Pro League een hengel uitslaat als Odilon Kossounou deze zomer vertrekt. Ook Philogene-Bidace kan een interessante optie zijn voor Blauw-Zwart. De flankspeler, negentien jaartjes jong, werd in januari al in verband gebracht met een overgang naar Brugge. Philogene-Bidace staat te boek als groot talent, maar wacht nog op zijn eerste minuten in de hoofdmacht. Of zijn toekomst op Villa Park ligt, is nog maar zeer de vraag. Hij loopt komende zomer namelijk uit zijn contract. Op zoek naar een extra optie voor de flanken, zou Club Brugge dus een nieuwe poging kunnen wagen.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
21/04
Union Saint-Gilloise
18:30
Club Brugge
wo
24/04
Club Brugge
20:30
Genk
zo
28/04
Genk
13:30
Club Brugge
zo
5/05
Antwerp
13:30
Club Brugge
ma
13/05
Club Brugge
20:30
Union Saint-Gilloise
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Union Saint-Gilloise 30 32 70
2 Anderlecht 30 28 63
3 Antwerp 30 28 52
4 Club Brugge 30 33 51
5 Genk 30 20 47
6 Gent 30 15 47
7 Cercle Brugge 30 10 47
Bekijk de hele stand