Five-a-side: ”Ik zou hem boven Lokonga kiezen”

Mats Rits scoort tijdens zijn 250ste match voor Club Brugge tegen Antwerp FC
ANTWERP, BELGIUM - DECEMBER 13 : Mats Rits midfielder of Club Brugge celebrates after scoring with Charles De Ketelaere midfielder of Club Brugge during the Jupiler Pro League match between Royal Antwerp FC and Club Brugge KV on December 13, 2020 in Antwerp, Belgium, 13/12/2020 ( Photo by Philippe Crochet / Photonews
©Photo by Philippe Crochet / Photonews

Terwijl de voetbalwereld vanavond massaal voor de televisie zit om naar de Clásico tussen Real Madrid en FC Barcelona te kijken, tellen de supporters van Anderlecht en Club Brugge af naar zondagavond 18.15 uur. Dan trappen de rivalen af voor hun ontmoeting in de voorlaatste speelronde van de reguliere competitie. Een wedstrijd op zich. Voor beide teams staat er meer dan alleen de drie punten op het spel. Zo zullen een aantal zich willen bewijzen. Aan de hand van de prestaties in dit seizoen, proberen wij een eerlijk five-a-side team op te stellen.

Doelman

Oké, hierboven hebben we het over een eerlijk team. Voor de positie van doelman geldt dat natuurlijk niet. Sinds zijn komst naar Club Brugge is Simon Mignolet niet alleen onomstreden, maar ook de beste doelman op de Belgische velden. Niet voor niets werd hij begin 2021 verkozen tot Doelman van het Jaar. Ook dit seizoen is hij niet tot nauwelijks op een foutje te betrappen. In wedstrijden waarin Blauw-Zwart in de verdrukking staat, bijvoorbeeld vorige week op bezoek bij KV Kortrijk, houdt Mignolet zijn ploeg met puike reflexen op de been. Dit seizoen hield hij al veertien keer de nul in de Jupiler Pro League. Hopelijk volgt er zondagavond een nieuwe clean sheet.

Hendrik Van Crombrugge is normaal gesproken de eerste doelman van Anderlecht. Zijn laatste wedstrijd dateert echter van alweer bijna zes maanden geleden. Sindsdien staat Timon Wellenreuther onder de lat. De Duitser wisselt goede reddingen af met enorme blunders, zoals onlangs in de thuiswedstrijd tegen KV Kortrijk. Wat opvalt is dat Wellenreuther de bak vaak loslaat. De spelers van Club Brugge doen er dan ook goed aan om bij elke bal die richting goal gaat, door te lopen. Wellenreuther hield vooralsnog zeven keer de nul.

Winnaar: Mignolet.

Defensie

In vergelijking met de positie van keeper is dit a close call. Wij kiezen ervoor om Clinton Mata en Michael Murillo de strijd met elkaar aan te laten gaan. De meeste mensen zullen waarschijnlijk zonder na te denken Mata als winnaar uitroepen. Jan Mulder noemde de vleugelverdediger een tijdje terug zelfs de beste verdediger op de Belgische velden. Ja, Mata wint de battle om een plekje in de achterhoede, maar dat doet hij niet zo overtuigend zoals de meeste van jullie zouden denken.

Zo heeft Murillo aanvallend meer zijn waarde voor Anderlecht dan Mata voor Club Brugge. De verdediger van Paars-Wit scoorde dit seizoen al vier keer in competitieverband. Daarnaast gaf hij ook nog eens drie assists. Mata scoorde vooralsnog één keer, terwijl hij ‘slechts’ twee assists gaf. Zijn bijdrage in aanvallend opzicht blijft een aandachtspuntje. Maar als we naar zijn taken als verdediger kijken, staat er geen maat op de Congolees. Zo verricht Mata van alle spelers van Blauw-Zwart met afstand de meeste succesvolle tackles: 61. Murillo vooralsnog 33. Daarnaast wint onze strijder op de rechterflank ruimschoots de strijd om de gewonnen duels: 211 (!) tegenover 150. Ook als we kijken naar het aantal onderscheppingen, heeft Murillo nog een aardige inhaalslag voor de boeg. Mata deed dat vooralsnog 68 keer, zijn tegenstander 33 keer.

Winnaar: Mata.

Clinton Mata in actie tegen Cercle
Is Clinton Mata de beste verdediger op de Belgische velden? (Photo by Jeroen Meuwse/Orange Pictures)
Slot op de deur

Roberto Martínez baarde onlangs opzien door maar liefst 32 Rode Duivels te selecteren voor de interlands tegen Wales, Tsjechië en Wit-Rusland. In tegenstelling tot Sambi Lokonga van Anderlecht, kreeg Mats Rits geen uitnodiging van de bondscoach. Tot verbazing van de supporters van Blauw-Zwart. Rits zelf bleef er aardig koeltjes onder, maar hij baalde waarschijnlijk als een stekker. Hoewel Lokonga in de afgelopen interlandperiode niet in actie kwam, achten wij de kans dat hij de de concurrentiestrijd met Rits in zijn voordeel heeft beslecht, heel groot.

Op basis van de statistieken, is dat ook verdiend. Natuurlijk zit achter iedere cijfer een verhaal, maar het zegt veel dat Lokonga van alle spelers van Anderlecht de meeste onderscheppingen verricht (48), duels wint (180) en ook nog eens de hoogste passnauwkeurigheid heeft (1268). De verschillen met Rits zijn echter niet heel groot. Als we bijvoorbeeld kijken naar de onderscheppingen, deed Lokonga dat vooralsnog één keer vaker dan Rits. Wat betreft gewonnen duels, komt onze middenvelder echter niet in de buurt van zijn ‘concurrent’. Desondanks zou Lorenzo Staelens, oud-speler van Club en Anderlecht, voor Rits kiezen. ”Lokonga is een heel goede speler, maar hij heeft niet de knowhow van Rits op die positie.”

Maar, zo eerlijk als wij zijn, krijgt Lokonga van ons een plekje in de five-a-side.

Spelmaker

Hans Vanaken steekt als tweevoudig winnaar van de Gouden Schoen met kop en schouders boven de rest uit. Daarom is het interessanter om te kijken of Charles de Ketelaere óf Yari Verschaeren een plekje verovert in onze five-a-side. Evenals Lokonga kregen De Ketelaere en Verschaeren onlangs een uitnodiging van Martínez. Ze kwamen echter niet in actie. Bij hun club natuurlijk wel. Beide spelers lijken een mooie toekomst tegemoet te gaan. De Ketelaere is het pareltje van Club Brugge, Verschaeren dat van Anderlecht. Door een enkelblessure kwam de middenvelder van Paars-Wit een stuk minder vaak in actie dan De Ketelaere, waardoor het niet helemaal eerlijk is om de cijfers van beide spelers met elkaar te vergelijken.

De Ketelaere tijdens het bezoek van Club aan Antwerp
Charles de Ketelaere zijn rendement moet omhoog. (Photo by Jeroen Meuwsen/Orange Pictures)

Maar we doen het wel. Het eerste wat opvalt is dat, ondanks het feit dat hij dus minder wedstrijden heeft gespeeld, Verschaeren vaker direct betrokken is bij een doelpunt dan De Ketelaere: zeven om zes. De Ketelaere weet dat zijn rendement omhoog moet. Hij gaf echter wel veel meer key passes dan Verschaeren. Een key pass is een pass die ervoor zorgt dat een andere speler in scoringspositie komt. De Ketelaere zorgde daar vooralsnog 35 keer voor, Verschaeren 18. Het groeibriljant van Club Brugge begon dit seizoen ook (veel) vaker aan een succesvolle dribbel (27 om 5). Verdedigend voert Verschaeren zijn taken echter beter uit dan De Ketelaere. Zo won de middenvelder van Anderlecht meer duels en verrichte hij ook vaker met succes een tackle.

Wij hebben echter een spelmaker nodig die vooral aanvallend zijn ‘ding’ goed doet. Daarom kiezen wij voor De Ketelaere.

Afmaker

De Ketelaere blikt dus uit met zijn key passes, maar wie gaat daar succesvol mee om? Lukas Nmecha van Anderlecht, of toch Bas Dost? Voor de spitsen geldt hetzelfde als voor De Ketelaere en Verschaeren. Nmecha kwam dit seizoen vooralsnog 2442 minuten in actie, terwijl Dost natuurlijk pas na de winterstop zijn opwachting maakte bij Club Brugge. Desondanks gaan we de strijd aan. De komst van Dost bleek al snel een schot in de roos. In zijn eerste zes competitiewedstrijden scoorde hij vijf keer. Nmecha had wat langer de tijd nodig om op gang te komen. Hij scoorde vooralsnog dertien keer in competitieverband.

Nmecha profileert zich echter meer dan alleen als afmaker. Zo gaf hij al 27 key passes. Heel vaak werd daar niet uit gescoord, maar dat ligt natuurlijk niet aan hem. Trouwens, van de dertien doelpunten die hij maakte, deed hij dat acht keer vanaf elf meter. Dost legde vooralsnog geen enkele keer aan vanaf de strafschopstip. Als we de benutte strafschoppen van Nmecha van zijn totaal halen, komt hij op hetzelfde aantal doelpunten als Dost. Maar goed, pogingen vanaf elf meter moeten ook verzilverd worden. Omdat Nmecha een completere spits is, of dat in ieder geval kan worden, kiezen we op dit moment voor hem.

Winnaar: Nmecha.

Eindresultaat: Mignolet, Mata, Lokonga, De Ketelaere en Nmecha.

Laatste nieuws

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws