Enorme boost voor Genk in aanloop naar Play-Off I

John van den Brom, trainer van Genk
John van den Brom, trainer van Genk Foto: © Vincent Kalut/Photo New

Vorige week vielen de voorlopig laatste beslissingen in de Jupiler Pro League. Club Brugge duwde Royal Excelsior Mouscron naar 1B, terwijl Anderlecht zich verzekerde van deelname aan Play-Off I. De Play-Offs gaan over een paar dagen van start. Dit weekend waren alle ogen gericht op de bekerfinale tussen Standard en KRC Genk, die voor zondagavond op het programma stond. De ploeg van John van den Brom, over twaalf dagen tegenstander van Blauw-Zwart, trok uiteindelijk aan het langste eind.

KRC Genk is natuurlijk één van de drie tegenstanders van Club Brugge in Play-Off I. De ploeg van Van den Brom begint vrijdag als nummer vier aan de uitwedstrijd tegen Antwerp FC. Beide ploegen stonden vorige week nog tegenover elkaar in de laatste speelronde van de reguliere competitie. KRC Genk stevende tot de blessuretijd af op een overwinning, maar Antwerp boog de 1-2 achterstand vlak voor tijd nog om in een 3-2 zege. Van den Brom en zijn manschappen hadden zondagavond dus wat recht te zetten. Ze begonnen in ieder geval ijzersterk. Na nog geen vijf minuten had Kristian Thorstvedt de paal al geraakt.

Het leek het startsein van een enerverende eerste helft, maar die viel eigenlijk een beetje tegen. Op de poging van Thorstvedt na vier minuten na, kwamen beide ploegen eigenlijk niet heel dichtbij een treffer. Daar kwam in de tweede helft verandering in. Al na drie minuten lag de bal in het net. Junya Ito bezorgde KRC Genk een geweldige start van de tweede helft. De Japanner nam Standard-doelman Arnaud Bodart te grazen met een gekruist schot en opende dus de score. Standard moest vervolgens op zoek naar de gelijkmaker, maar slaagde er ook in de eerste fase na rust niet echt in om gevaarlijk te worden.

Doelpunten

Om in de laatste twintig minuten van de match nog wat te forceren, bracht Standard-coach Mbaye Leye oud-Clubspeler Maxime Lestienne binnen de lijnen. Zijn invalbeurt mocht echter niet baten. Niet Standard, maar Genk bleef de gevaarlijkste ploeg. Dat resulteerde tien minuten voor tijd in de tweede Genkse treffer. Niet Gouden Stier Paul Onuachu, maar Theo Bongonda verdubbelde de score. De aanvaller leek daarmee een einde te maken aan het laatste beetje hoop van Standard, ware het niet dat de ploeg uit Luik niet lang daarna de aansluitingstreffer produceerde. De Rouches zochten vervolgens met man en macht naar de gelijkmaker, maar vonden die niet meer.

Zodoende ging de bekerwinst naar Genk. Een broodnodige boost voor de ploeg van Van den Brom.