Deze spelers staan op de nominatie om te vertrekken

Club Brugge voor aanvang van het nieuwe avontuur in Europa
Club Brugge voor aanvang van het nieuwe avontuur in Europa Foto: © Evgeny Vasiliev/Photo News

Het seizoen zit er over een paar weken op. Dat betekent dat we ons alweer bijna op kunnen maken voor een interessante transferzomer. Vincent Mannaert zal ondertussen alvast druk bezig zijn met de samenstelling van de spelersgroep voor volgend seizoen. Welke spelers weet hij te behouden? Wie staan er op de nominatie om te vertrekken bij Club Brugge? BlauwZwartFans probeert alvast een antwoord te geven op de tweede vraag.

Emmanuel Dennis

De speler die waarschijnlijk bovenaan de lijst staat om na dit seizoen te vertrekken bij Club Brugge, is Dennis. De aanvaller hoopte afgelopen zomer al een nieuwe stap te kunnen maken. Met doelpunten tegen Real Madrid en Manchester United had hij zich in de kijker gespeeld. De coronacrisis gooide echter voor zowel Club Brugge als Dennis roet in het eten. Belangstelling was er weldegelijk, maar door de financiële klappen als gevolg van de pandemie waren de clubs uit de grote competities zuiniger op hun centjes. Voor Dennis zat er niets anders op dan nog minimaal een halfjaartje voor Blauw-Zwart te voetballen.

Het werd echter een eerste seizoenshelft om snel te vergeten. De Nigeriaan scoorde slechts één keer. Hij kwam vooral in het nieuws vanwege zijn verrichtingen buiten de lijnen. Zo liet Philippe Clement hem buiten de selectie voor het bezoek aan Borussia Dortmund in de Champions League. Dennis hield zich niet aan de coronamaatregelen. Wat volgde was een felle discussie tussen Clement en de aanvaller. Eerstgenoemde besloot hem uiteindelijk dus niet mee te nemen naar Dortmund.

1.FC Köln

Dennis kwam vervolgens nog maar nauwelijks in actie. Een vertrek in januari was voor beide partijen de beste optie. De aanvaller keerde echter geblesseerd terug uit de winterstop. Daarnaast was zijn marktwaarde vanwege zijn teleurstellende optredens flink gedaald. Een transfer leek er dus niet in te zitten. Op de valreep van de mercato meldde 1.FC Köln zich echter met de vraag of Dennis op huurbasis de overstap kon maken naar Duitsland. Dat kon. Club Brugge hoopte dat de aanvaller daar zijn oude vorm zou hervinden en zo alsnog voor een leuk bedrag verkocht kan worden.

Zover lijkt het echter niet te komen. Dennis is zijn basisplaats al een tijdje kwijt en behoorde afgelopen weekend niet eens tot de wedstrijdselectie. Desondanks schijnt hij over interesse niets te klagen te hebben. Naar verluidt zou zijn entourage inmiddels de gesprekken met onder andere Atalanta Bergamo hebben gestart. Zo maakt Dennis komende zomer wellicht alsnog de stap waar hij al een tijdje op hoopt.

Emmanuel Dennis tijdens Club Brugge-Borussia Dortmund
Emmanuel Dennis treurt na een gemiste kans in de thuiswedstrijd tegen Borussia Dortmund. (Photo by Jan De Meuleneir/Photo News)

Michael Krmencik

Club Brugge heeft een heleboel spitsen onder contract staan. Een aantal van hen wordt dit seizoen verhuurd. Krmencik, bijvoorbeeld. De Tsjech kwam in de winter van 2020 met veel verwachtingen over van Viktoria Plzen, maar kon daar in Brugge eigenlijk geen moment aan voldoen. In de eerste seizoenshelft had het er toch even de schijn van dat hij de smaak te pakken had. Krmencik was als invaller trefzeker in de thuiswedstrijd tegen Waasland-Beveren. Een week later maakte hij er twee tijdens het bezoek aan Zulte-Waregem en hij gaf ook nog eens een assist in de Stadsderby tegen Cercle.

Zijn opleving was echter van korte duur. Krmencik kreeg in het vervolg nog wel een paar keer de kans, maar kon niet imponeren. In december sprak Clement zich voor het eerst openlijk uit over de toekomst van de Tsjech. De coach was eerlijk en zei dat hij het beste op zoek kon naar een nieuwe uitdaging. Club Brugge wilde echter eerst een vervanger aantrekken. Die vond de koploper van de Jupiler Pro League in de persoon van Bas Dost. De weg naar de uitgang was vrij voor Krmencik. Meerdere ploegen toonden interesse. Ook Viktoria Plzen, die hij vorig jaar verliet voor Blauw-Zwart, deed naar verluidt een belletje. De keuze viel echter op PAOK.

Michael Krmencik viert een treffer tegen Zulte-Waregem
Michael Krmencik juicht na een van zijn twee treffers in de uitwedstrijd tegen Zulte-Waregem. (Photo by Philippe Crochet/Photonews)

Indruk

De Grieken namen hem op huurbasis over. Krmencik zijn start in Griekenland was uitstekend. Hij scoorde twee keer in zijn eerste vier competitiewedstrijden. Daarnaast was hij ook drie keer trefzeker in het bekertoernooi. PAOK was zo te spreken over de Tsjech, dat het naar verluidt bij Club Brugge al informeerde naar een definitieve transfer. Het is echter de vraag of daar nog steeds sprake van is. Krmencik is niet meer onomstreden en was op 14 maart voor het laatst trefzeker. De spits zelf sprak onlangs in gesprek met Het Nieuwsblad al uit dat hij liever niet terugkeert op Jan Breydel.

Krmencik kan de ploeg die in januari 2020 zes miljoen voor hem betaalde nog wel een keer van dienst zijn. Dat is overigens wel afhankelijk van de zomerplannen van Club Brugge. In januari kwam naar buiten dat de club haar ogen had laten vallen op Christos Tzolis. Het goudhaantje van PAOK moet de Grieken echter een fortuin opleveren. Club Brugge lijkt niet van plan te zijn het gewenste bedrag op tafel te leggen. Wellicht dat Krmencik de prijs een beetje kan drukken.

David Okereke

Nog een spits. Hoewel Club Brugge er al een tijdje een heleboel onder contract heeft staan, moest de positie in de persoon van Dost versterkt worden. Dat had onder meer te maken met de tegenvallende prestaties van Okereke. Evenals Krmencik streek hij in het seizoen 2019/2020 voor aardig wat centen neer op Jan Breydel. De Nigeriaan kende in tegenstelling tot de Tsjech een goede start in Brugge, met vier doelpunten en een assist in zijn eerste drie competitiewedstrijden. Hij slaagde er echter niet in om die lijn door te trekken.

Okereke viel ver terug. Zijn val lijkt nog altijd niet gebroken te zijn. De Nigeriaan komt niet tot nauwelijks voor in de plannen van Clement. Hij speelde dit seizoen weliswaar al 31 wedstrijden, maar de minuten die hij daarin maakte, vertellen het verhaal. Slechts 991 minuten heeft hij vooralsnog achter zijn naam staan. Zijn laatste plaats in de competitie dateert van 6 februari. Vanwege personele problemen kreeg Okereke de kans in de heenwedstrijd tegen Dynamo Kiev, maar ook toen kon hij het verschil niet maken. Als centrumspits lijkt hij al te zijn uitgespeeld op Jan Breydel. Doet Clement een beroep op hem, is dat vaker als flankspeler. Dat is natuurlijk niet de positie waarvoor Okereke in de zomer van 2019 de overstap maakte naar Blauw-Zwart.

Okereke is nog altijd pas 23 jaar. Voor zijn ontwikkeling is het natuurlijk het beste als hij wekelijks minuten maakt. Club Brugge zal zijn recordaanwinst - acht miljoen euro - echter niet zomaar laten gaan.

Okereke scoort tegen Sint-truiden
David Okereke scoorde dit seizoen als invaller nog wel de winnende treffer tegen Sint-Truiden. (Photo by Nico Vereecken/Photo News)

Tahith Chong

Door het plotse vertrek van Krépin Diatta naar AS Monaco, moest Mannaert in januari hals over kop op zoek naar een vervanger. Van Facundo Pellistri tot Jaden Philogene-Bidace en van Junior Edmilson tot Christos Tzolis. Vele namen kwamen voorbij in de wandelgangen. Geen van hen maakte echter de overstap naar Club Brugge. De keuze viel uiteindelijk op Chong. Opvallend. De Nederlander was in de maanden ervoor namelijk nog op huurbasis actief voor Werder Bremen. Daar kwam hij echter amper in actie, wat zijn (eigenlijke) werkgever Manchester United zorgden baarde.

De Engelsen namen kennis van de zoektocht van Club Brugge naar een nieuwe flankspeler en legden de optie-Chong neer op het bordje van de Belgische koploper. Ze hapte toe. Chong kende een veelbelovende start in Brugge, met een doelpunt en twee assists in zijn eerste twee wedstrijden. Hoewel het tegen 'slechts' de amateurs van Olsa Brakel was, verraadde zijn treffer veel klasse. Jammer genoeg kreeg zijn goede start geen vervolg. Chong maakte in de wedstrijden die volgden een ongelukkige indruk. Zo leidde hij met een verkeerde pass in de bekerwedstrijd tegen Standard de openingstreffer van de ploeg uit Luik in. Die bleek Club Brugge uiteindelijk fataal.

https://www.youtube.com/watch?v=2TqkK4Tg91M
Chong maakte tegen Olsa Brakel vooralsnog zijn enige treffer voor Club Brugge.

Kritiek

Chong maakte er in gesprek met Sport/Voetbalmagazine geen geheim van dat hij een langer verblijf op Jan Breydel wel ziet zitten. ''Hier nog een jaar blijven, zou me stabiliteit kunnen geven, maar dat is iets voor later. Er is zover ik weet geen optie in de overeenkomst, dat moeten we straks bespreken met Manchester United. België bevalt me, Brugge ook, het is toch een beetje hetzelfde als Nederland'', zei hij. Volgens Gert Verheyen, Clubicoon, doet Blauw-Zwart er echter goed aan om na dit afscheid afscheid te nemen van de flankspeler. De kritiek van Verheyen volgde na een zeer teleurstellend optreden tegen KV Kortrijk.

Nabil Dirar

Niet alleen Chong moest het vertrek van Diatta naar AS Monaco opvangen. Ook Nabil Dirar maakte in januari op huurbasis de overstap naar Club Brugge om Clement meer opties op de rechterflank te bieden. De Marrokkaan speelde tussen 1 juli 2008 en 31 januari 2012 al 153 wedstrijden voor Blauw-Zwart. Hij kent de club dus als geen ander. Desondanks waren er veel vraagtekens bij zijn terugkeer. Dirar was bij het Turkse Fenerbahçe op een zijspoor beland en had voor zijn komst naar Club Brugge nog geen minuut gespeeld dit seizoen.

Clement nam de twijfels echter weg door te stellen dat hij super fit en gemotiveerd is om zijn oude club te helpen. Dirar keerde in eerste instantie terug als stand-in van Clinton Mata. De Angolees mistte in de eerste seizoenshelft geen wedstrijd, maar met het bomvolle speelschema in de eerste maanden van dit kalenderjaar, wilde Clement hem af en toe wat rust gunnen. Dirar speelde sinds zijn terugkeer in januari echter pas 5 wedstrijden voor Club Brugge, waarvan drie keer als invaller. In de afgelopen wedstrijden behoorde hij niet eens tot de kern. Hij sukkelt opnieuw met blessures. De kans lijkt dan ook heel klein dat Blauw-Zwart besluit om langer door te gaan met de Marokkaan. Ook vanwege de ontwikkeling van Ignace Van Der Brempt.

Nabil Dirar
Nabil Dirar tijdens zijn eerste periode als speler van Club Brugge. Zijn terugkeer dreigt uit te monden in een teleurstelling. (Photo by Nico Vereecken/Photonews

Ethan Horvath

De schrik zat er goed in toen Club Brugge in de aanloop naar de groepswedstrijd tegen Zenit in de Champions League bekendmaakte dat Simon Mignolet positief had getest op COVID-19. De doelman was sinds zijn komst onomstreden en erg belangrijk voor zijn ploeg. Door een coronabesmetting ging de start van de groepsfase van de Champions League dus aan hem voorbij. In de tot dan toe belangrijkste wedstrijd van het seizoen moest Clement een beroep doen op zijn tweede doelman: Horvath. Kon hij het nog wel? Hij wachtte op dat moment namelijk al ruim een jaar op speelminuten in een officieel duel.

Clement sprak in de aanloop naar het duel in Sint-Petersburg zijn vertrouwen uit in de Amerikaanse doelman. Dat betaalde Horvath terug op het veld. Hoewel hij een ongelukkige rol speelde bij de gelijkmaker, had Blauw-Zwart ook aan hem te danken dat het met drie punten terug naar huis keerde. Voor de winnende treffer van Charles de Ketelaere redde Horvath namelijk katachtig op een poging van Artem Dzjoeba van dichtbij. Na afloop barstte de doelman in tranen uit. De emoties werden hem even te veel.

https://www.youtube.com/watch?v=WK8ixxQqZ6E

Ruim een halfjaar later lijkt hij bezig aan zijn laatste maanden in Brugge. Horvath moet nog altijd Mignolet voor zich dulden. De situatie lijkt niet zo snel te veranderen. Met het oog op het WK in Qatar van volgend jaar, is het belangrijk dat de Amerikaan een club vindt waar hij wekelijks minuten kan maken. Horvath zijn contract loopt komende zomer af. Als beloning voor zijn bewezen diensten in de afgelopen jaren, lijkt Club Brugge hem een transfervrij vertrek te gunnen. Blauw-Zwart speelde daar onlangs al op in met het nieuwe contract voor Senne Lammers.

Simon Deli

Vanwege het vertrek van Stefano Denswil in de zomer van 2019, moest Club Brugge op zoek naar een nieuwe centrumverdediger. Naast Odilon Kossounou kwam ook Simon Deli. Eerstgenoemde had beduidend meer tijd nodig om zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving. Heel gek was dat overigens niet. Kossounou is negen jaartjes jonger dan zijn landgenoot Deli. Laatstgenoemde kwam die zomer over van Slavia Praag en speelde zich al snel in de basiself van Clement.

Met Deli in het centrum was de achterhoede van Blauw-Zwart niet tot nauwelijks te passeren. De Ivoriaan maakte een goede indruk in zijn eerste seizoen, waarin hij uitgroeide tot sterkhouder. In de eerste seizoenshelft van dit seizoen was echter alles anders. Door blessures begon Deli met een achterstand. In de tussentijd ontwikkelde Kossounou zich ijzersterk en overtuigde hij Clement van een basisplaats. Brandon Mechele en Deli streden onderling om het andere plekje in het centrum. Die strijd werd gewonnen door Mechele. Deli verdween op de bank en maakte het sinds de terugkeer van Denswil niet meer tot de wedstrijdselectie.

Club Brugge sorteerde met de terugkeer van Denswil voor op het vertrek van Deli. Slavia Praag, de club die hij in de zomer van 2019 verruilde voor Blauw-Zwart, haalde hem op huurbasis terug naar Tsjechië. Onomstreden is hij daar niet. Waar Deli na dit seizoen speelt, valt nog te bezien. Zijn toekomst lijkt in ieder geval niet op Jan Breydel te liggen. Wil Club Brugge nog wat geld voor hem ontvangen, moet Deli komende zomer definitief de deur op Jan Breydel achter zich dicht trekken. Zijn contract loopt volgend jaar namelijk af.

Simon Deli juicht na zijn goal tegen Cercle
Simon Deli viert zijn treffer tegen Cercle, tevens de winnende. (Photo by Nico Vereecken /Photo News)
Lees meer:
0 reacties
Agenda
ma
1/04
Cercle Brugge
13:30
Club Brugge
zo
7/04
Club Brugge
18:30
Anderlecht
zo
14/04
Club Brugge
13:30
Antwerp
zo
21/04
Union Saint-Gilloise
18:30
Club Brugge
wo
24/04
Club Brugge
20:30
Genk
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Union Saint-Gilloise 30 32 70
2 Anderlecht 30 28 63
3 Antwerp 30 28 52
4 Club Brugge 30 33 51
5 Genk 30 20 47
6 Gent 30 15 47
7 Cercle Brugge 30 10 47
Bekijk de hele stand