Een dolblije Ruud Vormer tegen Anderlecht in 2019
BRUSSELS, BELGIUM - APRIL 4 : Ruud Vormer midfielder of Club Brugge celebrates during the Jupiler Pro League Play - Off 1 match between RSC Anderlecht and Club Brugge on April 04, 2019 in Brussels, Belgium, 4/04/2019 ( Photo by Nico Vereecken / Photonews
© Nico Vereecken/Photo News

De ommekeer: herbeleef de historische zege in 2019

De voorlaatste speeldag van de reguliere competitie in België staat natuurlijk in het teken van de topper tussen Anderlecht en Club Brugge. Hoewel de ploeg van Vincent Kompany maandagavond een ‘statement’ maakte, is Blauw-Zwart de favoriet. Niet alleen omdat het met afstand de koploper is, maar ook omdat Paars-Wit al een tijdje niet meer won van de rivaal. Nog niet zo heel lang geleden waren de rollen omgedraaid. Toen aasde Club op een zege in het Astridpark. Op 4 april 2019 was het eindelijk raak.

Er was eens een tijd waarin Anderlecht niet zoveel te duchten had van Club Brugge. Vooral als de ploeg uit Brussel op eigen veld speelde, was het vaak een zekerheidje wie er als winnaar van het veld zou stappen. Blauw-Zwart boekte op 9 september 1998 een 2-3 overwinning op bezoek bij Anderlecht. Vervolgens moest het bijna 21 jaar wachten op een nieuw feestje in het hol van de leeuw. In de tussentijd troffen Anderlecht en Club Brugge elkaar dertig keer op het veld van Paars-Wit.

Elke keer als Club Brugge aantrad bij Anderlecht, hoopten de supporters op het einde van de kwelling. Zo lang niet winnen bij de rivaal… We hoeven natuurlijk niet uit te leggen wat dat met een trouwe fan doet. Op 4 april 2019 kwam er dus eindelijk een einde aan al die jaren zonder overwinning. Eerder dat seizoen hielden de ploegen het bij een 2-2 gelijkspel, dus het kon ook op die bewuste dag in april alle kanten op. Bij Club Brugge stond de druk er in ieder geval flink op. Niet alleen omdat het eindelijk weer een keer wilde winnen bij de rivaal, maar ook omdat de ploeg moest zegevieren om in het spoor te blijven van koploper KRC Genk.

Lekkere start

De start van de Play-Off I was in ieder geval uitstekend. Club rekende op de eerste speeldag overtuigend af met KAA Gent (3-0) en reisde dus met vertrouwen af naar het Lotto Park. Toenmalig trainer Ivan Leko hield zijn basiself intact. Dat betekende een basisplaats voor onder anderen Clinton Mata, Brandon Mechele, Ruud Vormer, Hans Vanaken en Mats Rits. Namen die we ook komende zondag aan de aftrap mogen verwachten. De bezoekers namen al snel de leiding. Daar ging geblunder in de defensie van Anderlecht aan vooraf. Thomas Didillon koos voor de opbouw, maar speelde bal zo in de voeten van Siebe Schrijvers. De aanvaller legde de bal zo op het hoofd van Wesley: 0-1.

Een heerlijke start voor Club Brugge, die het natuurlijk goed kon gebruiken. De bezoekers bleven de betere ploeg en dat resulteerde in de 32e minuut in een verdubbeling van de score. Rits speelde de bal naar de geheel vrijstaande Vanaken, die alle tijd had om te bedenken wat hij ging doen. Hij bracht Emmanuel Dennis in stelling. Op volle snelheid is de Nigeriaan niet tot nauwelijks af te stoppen. Toen ook niet. Hij schoot de bal vervolgens overtuigend tegen de touwen: 0-2. Door een tegentreffer in de 64e minuut leek het weer spannend te worden, maar zover kwam het niet. Na een individuele actie besliste Danjuma Groeneveld het duel. Anderlecht maakte nog wel de aansluitingstreffer, maar die veel te laat.

Het moment

Zodoende was de eerste overwinning bij Anderlecht sinds 9 september 1998 een feit. Dat maakte natuurlijk veel los bij de bezoekers. ”We zijn ervan bewust dat het inderdaad 21 jaar geleden was en dat Anderlecht nooit gemakkelijk is voor Brugge, omdat het hier altijd een beladen wedstrijd is”, zei Rits na afloop, terwijl Vanaken vertelde dat zijn ploeg het gevoel had dat dit het moment was om Anderlecht eindelijk weer een keer te pakken. Dat lukte dus. Inmiddels is Club Brugge bezig aan een sterke reeks in het Astridpark. De laatste drie ontmoetingen in Brussel, waaronder de 2-3 zege in 2019, werden allemaal gewonnen. Zondagavond moet die reeks een vervolg krijgen.

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws