De Ketelaere moet nog (minstens) één jaar bij Club spelen

De Ketelaere in actie tegen STVV
SINT TRUIDEN, BELGIUM - JANUARY 10: Charles De Ketelaere of Club Brugge during the Pro League match between STVV and Club Brugge at Stayen on January 10, 2021 in Sint Truiden, Belgium (Photo by Jeroen Meuwsen/Orange Pictures) © Orange Pictures / Photo News ! only BELGIUM !
© Jeroen Meuwsen/Orange Pictures/Photo News

Na de laatste competitiewedstrijd tegen Royal Excelsior Mouscron en de Play-Offs kan bij Club Brugge de focus volledig op het nieuwe seizoen. De koploper van België wacht opnieuw een interessante transferzomer. Vorig jaar slaagde Blauw-Zwart erin zijn sterkhouders te behouden. Het is nog maar zeer de vraag of dat dit keer ook lukt. Eén van de spelers die dreigt te vertrekken, is Charles de Ketelaere. Wij zijn echter van mening dat hij nog minstens één jaar op Jan Breydel moet blijven.

Men lijkt soms te vergeten dat het huidige seizoen pas De Ketelaere zijn eerste volledige in het shirt van Club Brugge is. Hij kwam in het afgelopen seizoen weliswaar al tot 25 officiële wedstrijden, maar het coronavirus gooide natuurlijk roet in het restant van het seizoen. Dat was vooral voor De Ketelaere vervelend, want hij had zich na de jaarwisseling in de basiself van Philippe Clement gespeeld. Een zeer knappe prestatie, vooral als je je bedenkt dat hij op dat moment nog negentien jaar moest worden. Daarnaast moest De Ketelaere het in de eerste seizoenshelft nog voornamelijk doen met (korte) invalbeurten.

Het ging echter hard met de middenvelder, die ook als aanvaller uit de voeten kan. Club Brugge legde in het afgelopen seizoen acht en zes miljoen euro op tafel voor respectievelijk David Okereke en Michael Krmencik. De miljoenenaankopen vonden zichzelf op een gegeven moment echter terug tussen de reservespelers, terwijl een jongen uit de jeugdopleiding furore maakte in de voorhoede. Het coronavirus zette echter een streep door het restant van het seizoen en voorlopig de ontwikkeling van De Ketelaere. Dat laatste was merkbaar in de voorbereiding op deze jaargang. De Ketelaere had het moeilijk en verloor na de bekerfinale tegen Antwerp FC zelfs zijn basisplaats.

Volwassen

Er met de pet naar gooien was echter geen optie voor hem. Nu kun je zeggen dat dat ook niet verstandig is op jonge leeftijd. Juist dan kan het echter moeilijk zijn om het hoofd omhoog te houden. De Ketelaere bewees echter dat hij anders is dan de meeste van zijn leeftijdsgenoten en knokte zich terug in de basis. Op 20 oktober 2020 volgde vooralsnog het hoogtepunt van zijn nog prille loopbaan. Club Brugge werd tijdens de loting voor de groepsfase van de Champions League gekoppeld aan Zenit, Borussia Dortmund en Lazio. Een moeilijke groep, maar wel een met perspectief. Om een serieuze rol van betekenis te kunnen en willen spelen, moest de eerste wedstrijd tegen Zenit worden gewonnen. In de aanloop naar dat duel kreeg Blauw-Zwart echter flink wat tikken te verwerken.

Simon Mignolet, Odilon Kossounou en Michael Krmencik bleven vanwege een positieve coronatest allemaal achter in Brugge. Een flinke streep door de rekening van Clement. De coach moest flink puzzelen, ook omdat Simon Deli niet inzetbaar was vanwege een schorsing. Opvallend was de keus voor De Ketelaere. Een paar dagen eerder behoorde hij namelijk niet eens tot de selectie voor het bezoek aan Standard. Zoals hierboven al beschreven, bewees De Ketelaere al ver in zijn ontwikkeling te zijn. De op dat moment negentienjarige middenvelder bezorgde zijn ploeg in extremis de overwinning. Na een strakke voorzet kon hij simpel binnentikken.

Charles de Ketelaere scoort de winnende tegen Zenit
Wat een moment: De Ketelaere tikt de winnende binnen tegen Zenit. (Photo by Evgeny Vasiliev / Photo News

Belofte van het Jaar

Na de heroïsche avond in Sint-Petersburg volgde hoogtepunt na hoogtepunt. Zijn optreden tegen Zenit had zoveel indruk gemaakt, dat De Ketelaere zich een maand later voor de eerste keer mocht melden bij de Rode Duivels. Zijn debuut was weliswaar van korte duur, maar zijn eerste interland had hij in ieder geval te pakken. Nog voor de winterstop werd hij verkozen tot Sportbelofte van het Jaar. Begin januari mocht hij de award voor Belofte van het Jaar in ontvangst nemen, terwijl hij in de strijd om de Gouden Schoen net buiten de top vijf eindigde. In de aanloop naar die verkiezing stipte Jan Ceulemans, Clubicoon, een belangrijk punt aan.

”Waar baseren de mensen zich op om punten te geven voor de Gouden Schoen? Goed voetballen uiteraard, maar daarnaast ook goals en assists. Hij heeft nog maar één keer gescoord in de competitie, dat is iets te weinig voor de Gouden Schoen”, vertelde Ceulemans. Daar viel weinig aan toe te voegen. Zijn rendement laat inderdaad nog een beetje te wensen over. Momenteel staat De Ketelaere op vier goals en zes assists. Dat is toch iets te weinig voor een smaakmaker van Club Brugge, zeker als je zijn cijfers vergelijkt met die van Noa Lang. Dat betekent overigens niet dat De Ketelaere aanvallend te weinig brengt. Zo gaf hij in de competitie al 36 key passes. Een key pass is een pass die ervoor zorgt dat een medespeler de kans krijgt om te scoren. Met wat meer mazzel had De Ketelaere dus veel meer assists achter zijn naam kunnen hebben.

Lang

Zijn rendement zal echter wel omhoog moeten, wil De Ketelaere de stap naar het buitenland maken. Daarnaast vinden wij dat hij om nog twee redenen nog een jaar op Jan Breydel moet blijven. Eén daarvan is dat hij nog niet dé ster is van Club Brugge. Dat is Lang. Aan alles merk je dat de ogen bij Blauw-Zwart zijn gericht op de nummer 10. Niet De Ketelaere, maar Lang maakt vaak het verschil. Ook op bezoek bij Anderlecht, toen de Nederlander nog geen tien minuten nodig had om te scoren. Bij afwezigheid van Lang hoopte iedereen dat De Ketelaere zijn ploeg op sleeptouw zou nemen, maar dat viel tegen. Niet voor niets werd hij in de wedstrijden tegen KV Kortrijk en Anderlecht naar de kant gehaald.

De Ketelaere scoort de 0-2 tegen KAA Gent.

Wellicht dat De Ketelaere pas echt loskomt als Lang is vertrokken. Dat klinkt misschien gek, maar dat wil nog weleens verschil maken. Lang eist alle ballen op en krijgt die ballen ook. In tegenstelling tot onze nummer 10 is De Ketelaere nog te vaak afwezig. Terwijl hij geweldig kan voetballen. Ook hij zal de ballen dus moeten opeisen. Vrije trappen, corners, strafschoppen. Zo gaat zijn rendement ook omhoog. Cijfers vertellen uiteraard niet het hele verhaal, maar het maakt het er voor zijn zaakwaarnemer wel makkelijker op. Mino Raiola vertelde zijn cliënt Zlatan Ibrahimovic al in hun eerste gesprek dat zijn statistieken beter moesten, anders kon hij hem niet ‘wegbrengen’ naar een grotere club, klonk het deze week in De Volkskrant.

Rode Duivels

Clement hamerde er onlangs op bij Hans Vanaken. ”Ik wil hem hongerig zien om zelf meer doelpunten te maken. Die statistieken gaan ook wel belangrijk zijn aan het einde van de rit als die moeilijke EK-selectie gemaakt moet worden.” En eigenlijk geldt dat ook voor De Ketelaere. Het EK van komende zomer lijkt nog te vroeg te komen, maar De Ketelaere moet er alles aan doen om er volgend jaar tijdens het WK in Qatar wel bij te zijn. Dat brengt ons bij de derde reden waarom wij vinden dat hij nog minstens een jaar op Jan Breydel moet blijven. De Ketelaere is nog niet zeker van zijn plekje bij de Rode Duivels. Als hij deze zomer vertrekt, bijvoorbeeld naar Atalanta, en hij belandt daar op de bank, is een WK-selectie verder weg dan ooit. Kortom, blijf nog lekker een seizoen, Charles.

Laatste nieuws

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws