Club pakt buitenshuis iets meer punten dan op Jan Breydel

Bas Dost en Noa Lang bij Club Brugge
Bas Dost en Noa Lang bij Club Brugge Foto: © Herman Dingler/Orange Pictures/Photo News

Club Brugge hervat de titelstrijd op zondag 2 mei met een topper tegen Anderlecht. Op Jan Breydel. Een lekker begin voor de koploper. Althans, dat zou je zeggen. Niet alleen omdat Blauw-Zwart dan direct revanche kan nemen voor de recente nederlaag. Ook omdat het altijd fijn is om te beginnen met een thuiswedstrijd. Philippe Clement reageerde echter dat dat laatste nu verwaarloosbaar is. ''We hebben zelfs meer punten uit gepakt dan thuis'', zei hij. Dat klopt, alhoewel het verschil niet zo groot is zoals de coach doet vermoeden.

Er stond in het afgelopen seizoen geen maat op Club Brugge. In eigen land, welteverstaan. Dat mocht overigens ook worden verwacht, want Blauw-Zwart roerde zich in de zomer van 2019 flink op de transfermarkt. Zo betaalde de club een recordbedrag voor David Okereke en nam ze Simon Mignolet over van Liverpool. De verrichtingen op de transfermarkt staan uiteraard niet garant voor succes, maar bij Club Brugge maakte het daadwerkelijk een verschil. De ploeg van Clement verloor in competitieverband slechts één keer. Dat was op bezoek bij Antwerp FC. In eigen huis bleef ze in vijftien wedstrijden ongeslagen. Twaalf keer werd er gewonnen, drie keer speelde Blauw-Zwart gelijk.

Hoewel Club Brugge dit seizoen twee competitiewedstrijden meer speelde op Jan Breydel, veroverde het minder punten. In het afgelopen seizoen noteerden Clement en zijn manschappen in eigen huis een puntentotaal van 39, deze jaargang is dat 37. Dat komt vooral door de dramatische competitiestart. Club Brugge begon als regerend landskampioen en met de sterkste selectie als belangrijkste titelkandidaat aan het seizoen, maar met slechts drie punten in de eerste drie duels was de start niet om over naar huis te schrijven. De eerste twee wedstrijden op Jan Breydel gingen verloren tegen Charleroi en promovendus Beerschot. Uiteindelijk verloor Club nog twee keer op eigen veld. In december van KAA Gent en onlangs was Antwerp FC nog met 0-2 de sterkste.

Uitwedstrijden

Buitenshuis ging Club Brugge een stuk sterker van start. Achtereenvolgend Eupen (0-4), KRC Genk (1-2) en Zulte-Waregem (0-6) moesten eraan geloven, terwijl het op Standard pas in extremis de gelijkmaker toe moest staan. De eerste nederlaag buiten Jan Breydel leden Clement en co op 24 oktober. Promovendus OH Leuven was, ondanks vele waarschuwingen van Clement, verrassend met 2-1 te sterk. De koploper ging buitenshuis vervolgens nog één keer onderuit, dat was tijdens het recente bezoek aan Anderlecht. Uiteindelijk veroverde ze in uitwedstrijden 39 punten, twee meer dan op Jan Breydel. ''Andere jaren wil je graag beginnen met een thuismatch, nu is dat omwille van corona verwaarloosbaar'', reageerde Clement op het schema van Play-Off I. Daar valt dus wat voor te zeggen.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
21/04
Union Saint-Gilloise
18:30
Club Brugge
wo
24/04
Club Brugge
20:30
Genk
zo
28/04
Genk
13:30
Club Brugge
zo
5/05
Antwerp
13:30
Club Brugge
ma
13/05
Club Brugge
20:30
Union Saint-Gilloise
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Union Saint-Gilloise 30 32 70
2 Anderlecht 30 28 63
3 Antwerp 30 28 52
4 Club Brugge 30 33 51
5 Genk 30 20 47
6 Gent 30 15 47
7 Cercle Brugge 30 10 47
Bekijk de hele stand