Openda scoort in ruime overwinning, Dennis gaat ten onder tegen Bayern München

Loïs Openda in actie tegen VVV Venlo
Loïs Openda in actie tegen VVV Venlo Foto: © ©Photo News

Blauw-Zwart leent dit seizoen acht spelers uit: Loïs Openda, Kaveh Rezaei, Siemen Voet, Thibault Vlietinck, Karlo Letica, Michael Krmencik, Emmanuel Dennis en Simon Deli. Hoe presteerden zij dit weekend bij hun clubs? Een klein overzicht.

Loïs Openda – Vitesse

Openda en Vitesse kennen een moeilijke periode, maar afgelopen zaterdag kon de ploeg uit Arnhem toch weer vieren. Het won met 4-1 tegen VVV Venlo en kende dus een goede generale repetitie met het oog op de bekerwedstrijd morgen. Dan is Venlo opnieuw de tegenstander. Openda, die dit jaar nog niet gescoord had, brak de ban voor Vitesse na amper drie minuten. Hij liep goed in op een lage voorzet en knalde de 1-0 via de lat voorbij Kirschbaum. Venlo kwam op gelijke hoogte maar via Bazoer en Tronstad kwam Vitesse op een 3-1 voorsprong. Openda werd gewisseld na tachtig minuten, twee minuten later legde Broja de 4-1 eindstand vast.

Door het verlies van Feyenoord wipt Vitesse weer naar de vierde plaats in de Eredivisie. Het heeft nu vier punten minder dan derde in de stand AZ en twaalf punten minder dan leider Ajax. Morgen speelt Vitesse tegen Venlo dus de halve finale van de beker, zondag volgt de interessante clash met AZ.

Kaveh Rezaei – Charleroi

Charleroi heeft een moeilijke periode, in de afgelopen vijf wedstrijden kon het amper een keer winnen. Vrijdag was er de belangrijke confrontatie met KRC Genk, ook een ploeg die uit vorm is (een punt uit de laatste vier wedstrijden). Genk won die wedstrijd met 1-2 na doelpunten van Onuachu, Gholizadeh en Thorstvedt. Rezaei had een belangrijk aandeel in het doelpunt van Charleroi. Zijn harde schot werd gepareerd door Vandevoordt, maar zijn landgenoot Gholizadeh kon de 1-1 in de herneming dus wel binnenschuiven. Tien minuten voor tijd kon Torstvedt alleenstaand toch de 1-2 binnenkoppen, Rezaei zat dan al tien minuten op de bank. Charleroi kan de negatieve spiraal dus niet ombuigen en de Zebra’s staat nu op de elfde plaats, met de inhaalwedstrijd tegen Club nog in het verschiet. Vrijdag openen Rezaei en co de speeldag tegen Sint-Truiden.

Siemen Voet – KV Mechelen

Afgelopen zaterdag haalde Voet opnieuw de selectie van Malinwa maar hij geraakte niet van de bank in de wedstrijd tegen seizoensrevelatie KV Oostende. De Kakkers verloren met 2-0 en staan nu op de tiende plaats, op zes punten van Play-off 1. Zondagavond maken Voet en co de verplaatsing naar Anderlecht.

Thibault Vlietinck – OH Leuven

Afgelopen maandag speelde OH Leuven de laatste wedstrijd van de 27ste speeldag tegen leider Club. Vlietinck speelde de volledige wedstrijd mee maar kon niet verhinderen dat Van der Brempt, Vormer en Mata ervoor zorgden dat Club makkelijk won met 3-0. OHL staat op de negende plaats en speelt vanavond nog thuis tegen Antwerp. Als het die wint komt het weer op de zevende plaats.

Karlo Letica – UC Sampdoria

Emil Audero blijft bij Sampdoria de onbetwiste nummer een. Dat was gisteren nog maar eens duidelijk toen Letica en zijn collega Ravaglia opnieuw plaats mochten nemen op de bank voor de wedstrijd tegen Atalanta. De ploeg uit Bergamo won met 2-0 na doelpunten van Malinovskyi en Gosens, het verstevigt daarmee zijn vierde plaats in de Serie A. Sampdoria blijft gebeiteld op de tiende plaats. Woensdag volgt de wedstrijd tegen Genoa en zondag komt Cagliari over de vloer.

Michael Krmencik – PAOK

Krmencik staat in de competitie al anderhalve maand droog, zaterdagavond tegen Asteras Tripolis wilde hij daar verandering in brengen. Dat bleek aanvankelijk ook het geval. Hij opende de score met een mooie lob, maar zijn doelpunt werd afgekeurd voor minutieus buitenspel. Vijf minuten voor de rust kreeg de Tsjech een grote kans op de gelijkmaker, maar van dichtbij miste hij zijn schot. Acht minuten na de rust was het wel opnieuw raak voor Asteras, van dichtbij schoof Fernandez de 0-2 onder Živko Živković in doel. Tien minuten voor tijd bracht invaller en naamgenoot Andrija Živković de spanning terug met een lage schuiver, maar Tripolis hield stand. Krmencik speelde de volle negentig minuten mee maar kende dus een ongelukkige wedstrijd.

Door dat verlies springt Arias weer over PAOK naar de tweede plaats. Leider Olympiacos staat soeverein op kop met elf punten voorsprong op Arias, met een wedstrijd tegoed. PAOK speelt overmorgen de terugwedstrijd van de kwartfinale van de Griekse beker tegen Pas Lamia 1964. Het won de heenwedstrijd met 5-2, waar Krmencik als invaller het net nog wist te vinden. Zondag is er de competitieclash met de tweede in de stand, stadsgenoot Aris Thessaloniki.

Emmanuel Dennis – FC Köln

De uitleenbeurt van Emmanuel Dennis aan Köln blijkt alsnog geen groot succes. Afgelopen zaterdag verloor Keulen kansloos tegen Bayern München met 5-1. De Nigeriaan werd tijdens de rust al gewisseld, toen stond Köln met 2-0 in het krijt. Skhiri scoorde na de koffie vrijwel meteen de aansluitingstreffer, maar Bayern wist de voorsprong toch nog uit te diepen en freewheelde naar een 5-1 overwinning. Daarmee blijft de Rekordmeister leider, met twee punten meer dan RB Leipzig. Köln blijft onderaan bengelen op een zestiende plaats. Zondag spelen Dennis en co tegen Werder Bremen.

Simon Deli – Slavia Praag

In de Europa League verraste Slavia Praag afgelopen donderdag vriend en vijand door met 0-2 te gaan winnen op het veld van Leicester. Provod en Abdallah Sima scoorden voor Slavia, Deli kwam niet van de bank. Hun tegenstander in de achtste finales is Rangers, de ploeg waar Steven Gerrard coach is. Die Schotten kegelden Antwerp uit Europa met negen goals in twee wedstrijden. De wedstrijd vindt plaats volgende week donderdag.

De week werd nog wat beter voor Slavia, want gisterenmiddag won het met 2-3 tegen Slovácko, de derde in de stand. Deli en co stonden aan de rust met 2-1 in het krijt, maar via Stanciu en Lingr kwamen ze alsnog langszij.  Deli was niet betrokken bij de Praagse doelpunten maar hij speelde wel de volledige wedstrijd mee. In de competitie krijgt de Ivoriaan dus wel volop zijn kansen.

In de stand heeft Slavia elf punten meer dan Sparta Praha, dat nog een wedstrijd tegoed heeft. Slovácko is door het verlies tegen Slavia op vijftien punten gezet. Overmorgen spelen Deli en co de achtste finale van de beker tegen Slavia Karlovy Vary. Zondag neemt Slavia het in de competitie op tegen de negende in de stand, Baník Ostrava.