Drie dingen die de interlandperiode ons leert

De Ketelaere in de uitwedstrijd van Club Brugge tegen STVV
De Ketelaere in de uitwedstrijd van Club Brugge tegen STVV Foto: © Jeroen Meuwsen/Orange Pictures/Photo News

Club Brugge levert deze interlandperiode negen internationals af. Dat hadden er ook zomaar twaalf kunnen zijn. De koploper van de Jupiler Pro League vond het echter geen goed idee om Clinton Mata, Odilon Kossounou en Youssouph Badji naar het Afrikaanse continent te laten vertrekken. De spelers die zich van Blauw-Zwart wél mochten melden bij hun nationale ploeg, kennen vooralsnog - op een uitzondering na - een teleurstellende week. Deze drie dingen vallen ons op.

EK 2021 komt nog te vroeg voor De Ketelaere

Het ging in de eerste seizoenshelft heel hard met de ontwikkeling van Charles de Ketelaere. Na zijn heldendaad in Sint-Petersburg - toen hij de winnende scoorde tegen Zenit - klonk de roep om hem op te roepen voor de interlands van de Rode Duivels steeds luider. Roberto Martínez luisterde en selecteerde De Ketelaere voor de vriendschappelijke ontmoeting met Zwitserland. Dat hij tegen de Zwitsers zijn debuut zou maken, was geen twijfel over mogelijk. De vraag was alleen hoeveel minuten hij zou krijgen. Dat werd er uiteindelijk slechts één. De Ketelaere mocht in de allerlaatste minuut van het duel invallen voor Thorgan Hazard.

Het jongere broertje van Eden Hazard is een van Martínez zijn oogappels en lijkt als linkermiddenvelder zeker van zijn plek in de EK-selectie én de basiself. Daarachter is het dringen. Meerdere spelers kunnen op die positie uit de voeten. Yannick Carrasco, Nacer Chadli, Adnan Januzaj, Leandro Trossard en ook De Ketelaere. Voor laatstgenoemde lijkt het komende EK echter nog te vroeg te komen. Hij werd door Martínez wel opgeroepen voor de interlands tegen Wales, Tsjechië en Wit-Rusland, maar behoorde tijdens de eerste duels niet eens tot de selectie. Wellicht dat daar morgenavond verandering in komt, maar die kans lijkt nihil.

De Ketelaere debuteert voor de Rode Duivels
Charles de Ketelaere maakte in november zijn debuut voor de Rode Duivels. (Photo by Nico Vereecken/Photo News)
Mata heeft er een serieuze concurrent bij

Clinton Mata is dus een van de spelers waarvan Club Brugge het verstandig vond om hem niet naar zijn nationale ploeg af te laten reizen. Zodoende kan hij zich bij zijn club volledig opladen voor de laatste duels in de reguliere competitie en de start van de Play-Offs. Mata is natuurlijk onomstreden bij Blauw-Zwart. Niet alleen door zijn verdedigende acties wordt hij zo gewaardeerd door Philippe Clement. Ook zijn rushes over de rechterflank maken veel indruk. Mata is overigens niet de enige die dat kan. Ignace Van Der Brempt liet onlangs tegen OH Leuven al zien dat hij veel in zijn mars heeft en onderstreepte dat nog maar eens met een fraaie treffer bij de Belgische beloften.

De U21 van de Rode Duivels oefenden afgelopen vrijdag tegen Standard. Ze zegevierden vrij eenvoudig met 0-3. De laatste treffer kwam op naam van Van Der Brempt. De vleugelverdediger van Club Brugge, die zijn minuten vooral maakt bij Club NXT, veroverde de bal op de middenlijn, snelde vervolgens langs een tegenstander, alvorens de bal koeltjes achter de Standard-doelman te schieten. Van Der Brempt wordt met de week beter en dat is natuurlijk goed nieuws voor Club Brugge én Mata. De Angolees had een lange tijd niets te vrezen van concurrentie, maar zal met de ontwikkeling van Van Der Brempt misschien nog iets harder moeten rennen dan hij al deed.

Horvath gaat vertrekken bij Club Brugge

Toen Blauw-Zwart in de aanloop naar het eerste groepsduel in de Champions League met Zenit bekendmaakte dat Simon Mignolet positief had getest op corona, gingen de alarmbellen af. Ethan Horvath, Mignolet zijn stand-in, wachtte op dat moment al ruim een jaar op minuten in een officieel duel. Kon hij het nog wel? Ja. Horvath keepte op bezoek bij Zenit een uitstekende partij, ondanks een ongelukkig moment bij de Russische gelijkmaker. Zijn optreden bleef niet onopgemerkt. Enkele weken later werd hij voor de eerste keer sinds lange tijd opgeroepen voor de nationale ploeg van de Verenigde Staten.

Tot minuten kwam het niet, maar het was al een goed teken dat hij er weer eens bij zat. Ook in de huidige interlandperiode kwam hij vooralsnog niet in actie. Zack Steffen, de reservedoelman van Manchester City, krijgt de voorkeur. Horvath moet minuten gaan maken bij zijn club, wil hij voor de Amerikaanse bondscoach een serieuze optie zijn voor het WK in Qatar. Zijn toekomst lijkt dan ook niet bij Club Brugge te liggen. De stand-in van Mignolet is in het bezit van een aflopend contract. Niets wijst uit dat Blauw-Zwart dat gaat verlengen.

https://twitter.com/USMNT/status/1376214063944974342?s=20
Lees meer:
0 reacties
Agenda
ma
1/04
Cercle Brugge
13:30
Club Brugge
zo
7/04
Club Brugge
18:30
Anderlecht
zo
14/04
Club Brugge
13:30
Antwerp
zo
21/04
Union Saint-Gilloise
18:30
Club Brugge
wo
24/04
Club Brugge
20:30
Genk
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Union Saint-Gilloise 30 32 70
2 Anderlecht 30 28 63
3 Antwerp 30 28 52
4 Club Brugge 30 33 51
5 Genk 30 20 47
6 Gent 30 15 47
7 Cercle Brugge 30 10 47
Bekijk de hele stand