Club heeft na dit seizoen 8 (!) spitsen onder contract

Emmanuel Dennis en David Okereke tijdens Club Brugge-STVV
Emmanuel Dennis en David Okereke tijdens Club Brugge-STVV Foto: © Nico Vereecken/Photo News

Het seizoen vliegt voorbij. Club Brugge speelt nog drie wedstrijden in de reguliere competitie, alvorens de Play-Offs van start gaan. De koploper van de Jupiler Pro League hoopt het landskampioenschap zo snel mogelijk veilig te stellen, waardoor de blik al vroeg op het volgende seizoen kan. Er belooft ons opnieuw een interesse transferzomer te wachten. Zeker als je je bedenkt dat Blauw-Zwart maar liefst acht centrumspitsen onder contract heeft staan.

Emmanuel Dennis (23)*

Na sterke optredens tegen Real Madrid en Manchester United in het afgelopen seizoen, hoopte Dennis van de zomer een transfer naar een Europese topcompetitie te kunnen maken. Zover kwam het echter niet. Wat volgde, was een teleurstellende eerste seizoenshelft in Brugge. De Nigeriaan scoorde slechts één keer en kwam vooral in het nieuws door zijn verrichtingen buiten de lijnen. In januari kreeg hij dan toch zijn transfer naar een grote competitie. 1.FC Köln nam hem op huurbasis over. Club Brugge hoopte dat Dennis in Duitsland weer lekker aan voetballen toe zou komen, waardoor hij komende zomer alsnog voor een leuk bedrag definitief van de hand kan worden gedaan. Dat lijkt Club echter uit haar hoofd te kunnen zetten. Dennis zijn uitleenperiode dreigt uit te monden in een grote teleurstelling.

Bas Dost (32)

Een nieuwe spits stond afgelopen zomer hoog bovenaan het verlanglijstje van Philippe Clement. En dan het liefst een kopsterke. Bas Dost was dan ook de belangrijkste kandidaat om de nieuwe aanvalsleider van Club Brugge te worden. Van de zomer kwam het echter nog niet tot een transfer. In december wel. De komst van Dost bleek al snel een schot in de roos. In zijn eerste zes competitiewedstrijden was hij vijf keer trefzeker en gaf hij één assist. De Nederlander tekende een contract voor anderhalf jaar. In mei wordt hij 'al' 33, dus hij heeft daarna niet overdreven lang meer te gaan. Of Blauw-Zwart zijn contract in een vervroegd stadium openbreekt, lijkt vooral afhankelijk te zijn van de ontwikkeling van onder anderen Youssouph Badji en Daniel Pérez.

Bas Dost heeft gescoord tegen Beerschot
De komst van Bas Dost bleek al snel een schot in de roos. (Photo by Herman Dingler/Orange Pictures)
Michael Krmencik (28)

De Tsjech kwam in de winter van 2020 met veel verwachtingen over van Viktoria Plzen, maar kon daar eigenlijk geen moment aan voldoen. Club Brugge besloot hem dan ook al na nog geen twintig wedstrijden alweer van de hand te doen. Tijdelijk, welteverstaan. Krmencik maakte in januari op huurbasis de overstap naar PAOK, waar hij het hartstikke naar zijn zin heeft. Hij vertelde onlangs in gesprek met Het Nieuwsblad eigenlijk niet terug te willen keren naar Club Brugge. Of PAOK hem definitief wil overnemen, valt nog te bezien. Dat gerucht ging overigens wel. Mocht Blauw-Zwart nog serieuze belangstelling tonen in Christos Tzolis, goudhaantje van de Grieken, kan Krmencik goed van pas komen. Tzolis moet PAOK een fortuin opleveren, maar misschien kan de Tsjechische spits de prijs een beetje drukken.

David Okereke (23)

Club Brugge betaalde in januari vorig jaar zes miljoen euro voor Krmencik, mede vanwege de teleurstellende prestaties van Okereke. De Nigeriaan werd met acht miljoen euro de duurste aankoop in de clubgeschiedenis. Hij kende een goede start, maar viel vervolgens ver terug. Die val is nog altijd niet gebroken. Okereke speelde dit seizoen vooralsnog weliswaar 24 wedstrijden, maar daarin maakte hij slechts 991 minuten. Clement doet niet tot nauwelijks een beroep hem, zeker niet als centrumspits. In Brugge lijkt voor Okereke alleen nog een rol als flankspeler weggelegd, maar dat is natuurlijk niet de positie waarvoor hij in 2019 naar Jan Breydel kwam. Zijn contract loopt nog tot de zomer van 2023. Het is echter niet uitgesloten dat hij na dit seizoen vertrekt.

Youssouph Badji (19)

Badji was begin dit seizoen de opvallendste naam in de selectie van Club Brugge. Clement gaf hem de kans als eerste spits en met de winnende treffer op bezoek bij KRC Genk maakte hij direct indruk. Hij kende vervolgens, en dat is logisch gezien zijn leeftijd, een terugval. Badji liet zijn koppie echter niet hangen en vocht zich terug in de kern. Onlangs kreeg hij bij afwezigheid van Dost een aantal wedstrijden vanaf het begin de kans, maar hij slaagde er helaas niet in te imponeren. Hoewel hij Club Brugge in de thuiswedstrijd tegen Zulte-Waregem op voorsprong schoot, besloot Clement hem al na 31 minuten naar de kant te halen. Inmiddels lijkt Badji in de hiërarchie te zijn gepasseerd door Pérez. Desondanks ligt er voor de Senegalees weldegelijk een mooie toekomst in het verschiet.

Badji na zijn treffer tegen Zulte-Waregem
Youssouph Badji scoorde in de thuiswedstrijd tegen Zulte-Waregem de openingstreffer, maar werd al na 31 minuten naar de kant gehaald. (Photo by Nico Vereecken/Photo News)
Kaveh Rezaei (29)

Club Brugge legde in de zomer van 2018 vijf miljoen euro neer voor de komst van Rezaei, maar in Brugge wist hij nooit het gewenste niveau te halen. Een jaar later keerde hij op huurbasis terug bij Charleroi, dat hem dit jaar nog eens huurt. Met vijf goals in zijn eerste vijf competitiewedstrijden begon hij uitstekend. Daarna werd het echter een heel stuk minder wat de spits liet zien. Onder meer door blessures is hij niet meer onomstreden en scoorde hij nog slechts twee keer. Een toekomst op Jan Breydel lijkt al een lange tijd niet meer voor hem te zijn weggelegd. Bij de start van de voorbereiding trainde Rezaei zelfs mee met de beloften. Omdat hij in Brugge een contract heeft tot medio 2022, zal Club hem komende zomer moeten verkopen.

Loïs Openda (21)

De pijlsnelle aanvaller had in het najaar van 2019 een belangrijk aandeel in de plaatsing van Club Brugge voor de groepsfase van de Champions League. Het leek het begin van een mooi seizoen te zijn, maar daar bleek uiteindelijk niets van waar. Openda zat vooral op de bank en daar kwam in de voorbereiding op dit seizoen geen verandering in. Hij koos dan ook eieren voor zijn geld en vertrok op huurbasis naar Vitesse. In Nederland ging hij geweldig van start. Supporters van Blauw-Zwart vroegen zich al snel af waarom Club hem zo makkelijk had laten gaan. Inmiddels blijkt toch wel een beetje waarom. De vorm van zijn eerste maanden kon Openda niet doortrekken. Misschien dat Clement hem een nieuwe kans gunt, omdat hij het bij de Belgische beloften eigenlijk altijd wel goed doet.

Daniel Pérez (19)

Dost was afgelopen winter niet de enige spits die de overstap maakte naar de koploper van de Jupiler Pro League. Ook Pérez werd aangetrokken voor de nummer-9-positie, alhoewel hij in eerste instantie aansloot bij Club NXT. Bij de beloften had hij na nog geen vijf minuten zijn eerste treffer al binnen. Door personele problemen bij de beloften, maakte hij sneller dan verwacht zijn debuut. Onlangs maakte hij op bezoek bij KAA Gent zijn eerste treffer in de hoofdmacht. Met de Venezolaan lijkt Club Brugge zich geen zorgen te maken over de toekomstige invulling van de spitspositie.

Pérez in actie tegen Standard
Daniel Pérez maakte tijdens de bekerwedstrijd tegen Standard voor de eerste keer zijn opwachting voor Club Brugge. (©Perry Vd Leuvert/Photo News)

*Tussen haakjes de leeftijd van de speler.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
21/04
Union Saint-Gilloise
18:30
Club Brugge
wo
24/04
Club Brugge
20:30
Genk
zo
28/04
Genk
13:30
Club Brugge
zo
5/05
Antwerp
13:30
Club Brugge
ma
13/05
Club Brugge
20:30
Union Saint-Gilloise
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Union Saint-Gilloise 30 32 70
2 Anderlecht 30 28 63
3 Antwerp 30 28 52
4 Club Brugge 30 33 51
5 Genk 30 20 47
6 Gent 30 15 47
7 Cercle Brugge 30 10 47
Bekijk de hele stand