Charleroi snoept twee punten af van Club Brugge

Éder Balanta in actie tegen Charleroi
Éder Balanta in actie tegen Charleroi Foto: © Jimmy Bolcina/Photo News

Vrijdagavond ging Club Brugge eindelijk op bezoek bij Charleroi. Het bezoek aan het Stade du Pays de Charleroi stond in eerste instantie voor 14 februari op de planning, maar werd uitgesteld vanwege de slechte veldomstandigheden. In het stadion van de huidige nummer elf van de Jupiler Pro League leek de ploeg van Philippe Clement lang af te stevenen op een nieuwe overwinning, maar ging het kort voor tijd toch nog mis.

Clement moest zijn basiself ten opzichte van de thuiswedstrijd tegen Zulte-Waregem noodgedwongen op één positie wijzigen. Odilon Kossounou kon door een schorsing niet in actie komen. De inhaalwedstrijd tegen KAA Gent gaat overigens ook aan zijn neus voorbij. Als vervanger koos Clement niet voor Stefano Denswil, maar Matej Mitrovic. De Kroaat begon op 2 februari 2020 voor het laatst in een competitiewedstrijd van Club Brugge. In de punt van de aanval kreeg Youssouph Badji toch weer de voorkeur boven Daniel Pérez. Bas Dost was nog niet fit genoeg om in actie te komen.

In het Stade du Pays de Charleroi werd al snel duidelijk dat de thuisploeg er een echte strijd van wilde maken. Noa Lang kreeg bij zijn eerste balcontact direct een tik te verwerken van zijn directe tegenstander. Uit een hoekschop die een minuut later volgde, creëerden de gasten de eerste mogelijkheid. Brandon Mechele kon redelijk vrij inkoppen, maar deed dat in de handen van de doelman van Charleroi. De scheidsrechter had overigens al gefloten voor een overtreding van de verdediger. Club Brugge bleef vervolgens druk houden op de thuisploeg, die in de openingsfase niet tot nauwelijks van de eigen helft kwam. Al na zeven minuten resulteerde de goede start in de openingstreffer. Hans Vanaken zette goed door en kreeg de bal met wat mazzel in het doel: 0-1.

Kansen

Charleroi beet na de vroege tegentreffer wat meer van zich af en meldde zich een aantal keer dreigend in het strafschopgebied van Club Brugge. Tot mogelijkheden leidde dat echter niet. Sterker nog, het was Blauw-Zwart dat na dertien minuten op weg leek naar verdubbeling van de score. Clinton Mata lanceerde Tahith Chong, die de bal knap meenam, maar het leer vervolgens net niet bij een medespeler kreeg. Doordat beide ploegen vlot de aanval zochten, was het een heerlijke wedstrijd om naar te kijken. Vanaken was na een kleine twintig minuten dichtbij zijn tweede. Een strakke schuiver verdween rakelings naast de verkeerde kant van de paal. Ook de volgende kans was voor de ploeg van Clement. Een vrije trap van Vormer belandde via Mata bij Mechele, die de bal helaas tegen de lat knikte.

Doordat Club Brugge de 0-2 maar niet maakte, bleef Charleroi natuurlijk in de wedstrijd. Net na het halfuur was de thuisploeg prompt dichtbij de gelijkmaker. Aanvoerder Dorian Dessoleil besloot het maar eens van afstand te proberen en trof bijna doel. Gelukkig voor Blauw-Zwart kon Mignolet de bal net over het doel tikken. Dat de grootste 'kans' voor de thuisploeg een poging van afstand was, zei eigenlijk wel genoeg. De ploeg van Clement had de wedstrijd onder controle en ging geduldig op zoek naar de 0-2. Die vond het voor de pauze niet meer, waardoor de ploegen gingen rusten met een 0-1 voorsprong in het voordeel van FCB.

Tweede helft

Club Brugge begon de tweede helft met een wissel. Badji kon het opnieuw niet laten zien en moest bij de start van het tweede bedrijf plaatsmaken voor Charles de Ketelaere. Hij maakte daarmee zijn rentree, nadat hij vanwege een positieve coronatest twee weken moest toekijken. De eerste kans na rust was voor de thuisploeg. Mignolet reageerde opnieuw katachtig na een kopbal vanuit een hoekschop. Charleroi zette de boel wat sneller vast, waardoor Club moeilijker aan voetballen toe kwam. In de omschakeling lag er daarentegen veel ruimte, maar daar konden de gasten in het eerste kwartier na rust nog niet van profiteren. Kansen vielen er dan ook niet te noteren. Op het uur werd Eduard Sobol naar de vlakte gewerkt, maar zowel de scheidsrechter als de VAR zag er geen strafschop in.

Vlak daarna voerde Clement de tweede wissel door. Daniel Pérez kwam in het veld voor Chong, die niet meer helemaal okselfris was. Met nog 25 minuten op de klok was daar dan eindelijk weer een kans voor Club Brugge. Vormer bediende De Ketelaere met een listig balletje, maar de invaller kon de bal niet genoeg kracht mee geven. Het werd er vervolgens niet beter op. Beide ploegen kwamen nauwelijks nog tot een goede aanval. Met nog een klein kwartier op de klok werd het nog wel even spannend. Sobol wilde de bal wegwerken uit de eigen zestien, maar raakte daarbij ook zijn tegenstander. De scheidsrechter vond het echter te weinig voor een strafschop. Mats Rits kon vervolgens kort na zijn invalbeurt direct toeslaan, maar hij gleed weg.

Late gelijkmaker

In de slotfase ging het toch nog mis voor Club Brugge. En om eerlijk te zijn zat de gelijkmaker van Charleroi er ook wel een beetje aan te komen. Eerst de paal en toen de vingertoppen. Blauw-Zwart kwam dus al goed weg. Op een kopbal van Shamar Nicholson van dichtbij had Mignolet echter geen antwoord: 1-1. Daar bleef het uiteindelijk ook bij. Geen nieuwe zege dus voor Clement zijn manschappen.