Alles wat je moet weten voor Standard-Club Brugge

Ruud Vormer en Clinton Mata vieren een treffer tijdens Club Brugge-Standard
Ruud Vormer en Clinton Mata vieren een treffer tijdens Club Brugge-Standard Foto: © Jeroen Meuwsen/Photo News

Na de pijnlijke uitschakeling in de Europa League gaat Club Brugge nu vol voor de landstitel en de Beker van België. In de vorige rondes rekende de ploeg van Philippe Clement af met achtereenvolgend Olsa Brakel en Antwerp FC. Donderdagavond wacht de pittige kwartfinale op bezoek bij Standard. Lees hieronder alles wat je moet weten voor dat duel.

• Het duel met Standard is voor Club Brugge alweer de derde bekerwedstrijd in een maand tijd. Op 3 februari kwam de regerend landskampioen voor de eerste keer dit seizoen uit in de Croky Cup. De thuiswedstrijd tegen de amateurs van Olsa Brakel zou in eerste instantie in december worden gespeeld, maar het coronavirus gooide roet in het eten. Hoewel Clement zijn elftal flink wijzigde voor de ontmoeting met Olsa Brakel, boekte het een overtuigende 6-1 overwinning. In de achtste finales rekenden de Blauw-Zwarten vervolgens af met Antwerp FC. Daarmee namen ze revanche voor de verloren bekerfinale van augustus.

• Standard rekende in de zestiende finales van de Croky Cup af met Seraing, dat uitkomt op het tweede Belgische niveau. In de achtste finales volgde vervolgens een ontmoeting met KV Kortrijk. De ploeg uit Luik leek die tot in de blessuretijd met 0-1 te winnen, ware het niet dat de thuisploeg in extremis op gelijke hoogte kwam. In de verlenging vielen er vervolgens geen doelpunten meer, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen. Die nam Standard uiteindelijk beter dan Kortrijk. Makkelijk ging het dus niet, maar het ticket voor de laatste acht was binnen.

• De overwinning op KV Kortrijk was voor Standard vooralsnog de laatste keer dat er wat viel te vieren. De wedstrijden die volgden, tegen achtereenvolgend Antwerp, Zulte-Waregem en Anderlecht, leverden immers geen zeges op. In eigen huis kwam Standard tegen Antwerp niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Op bezoek bij Zulte-Waregem ging het met 3-2 onderuit, terwijl Anderlecht de ploeg afgelopen zondag een nieuwe dreun uitdeelde. De Rouches begonnen nog voortvarend aan de tweede seizoenshelft, maar wachten inmiddels al ruim een maand op een overwinning in de Jupiler Pro League. Na de nederlaag tegen Anderlecht was de maat vol voor de supporters. Standard staat inmiddels immers op de tiende (!) plaats.

• Donderdagavond is alweer de derde keer dit seizoen dat Club Brugge en Standard tegenover elkaar staan. De eerste ontmoeting dateert van 17 oktober. Dankzij een doelpunt van Krépin Diatta in de eerste helft leek Club heel lang af te stevenen op een overwinning. In extremis trok de ploeg uit Luik de stand echter alsnog gelijk via de stip. Op Jan Breydel kwam Standard binnen de kortste keren op voorsprong, maar stelde de thuisploeg nog voor rust de orde op zaken. Doelpunten van Hans Vanaken en Bas Dost zorgden ervoor dat Club met een goed gevoel aan de thee kon. Kort na rust maakte Noa Lang de derde. Daar bleef het uiteindelijk bij.

https://www.youtube.com/watch?v=MNcO0Fng9uk
Op 31 januari ging Standard nog met 3-1 onderuit op Jan Breydel.

• Hoewel Standard in matige vorm verkeert, kan Club Brugge zich allesbehalve al rijk rekenen. De laatste overwinning in Luik dateert immers van alweer ruim vier jaar geleden. Op 22 januari 2017 won Club voor de laatste keer bij Standard. Toen werd het 1-3. Van de laatste zeven ontmoetingen in Luik, eindigden er drie in een overwinning voor de thuisploeg en vier in een gelijkspel.

• In 2018 troffen beide ploegen elkaar voor het laatst in het bekertoernooi, toen in de halve finales. De heenwedstrijd in Luik ging met ruime cijfers verloren voor Club Brugge: 4-1. Op Jan Breydel zegevierde Club met 3-2, maar dat was natuurlijk niet voldoende voor een ticket voor de eindstrijd. Die won Standard overigens met 1-0 van KRC Genk. In 2016 troffen Standard en Club elkaar in de finale. Die trok de ploeg uit Luik dankzij een late treffer van Ivan Santini naar zich toe.

• Bij Standard spelen meerdere oude-bekenden van Club Brugge. Eén van hen is Obbi Oulare. De centrumspits verruilde in de winter van januari de jeugdopleiding van Standard voor die van Blauw-Zwart. Hij kwam uiteindelijk tot 39 officiële wedstrijden in de hoofdmacht, waarin hij negen keer scoorde. Sinds de zomer van 2019 is hij officieel eigendom van Standard, nadat hij er al een jaar op huurbasis had gespeeld. Zijn laatste wedstrijd dateert echter van 20 december jongstleden. De ploeg uit Luik hoopte hem in januari van de hand te kunnen doen, maar slaagde daar niet in.

• Ook Maxime Lestienne heeft een verleden op Jan Breydel. Hij speelde tussen 1 januari 2010 en 31 augustus 2014 157 wedstrijden voor Club. Een stuk meer dus dan Oulare. Met 39 doelpunten en 35 assists kan Lestienne terugkijken op een goede periode in Brugge. Ook dit seizoen is hij redelijk op dreef. In de 31 wedstrijden die hij vooralsnog in actie kwam, scoorde hij zes keer en gaf hij vijf assists.

Maxime Lestienne van Standard
Maxime Lestienne maakte ooit furore als speler van Club Brugge, maar is nu één van de blikvangers bij Standard. (Photo by Perry van de Leuvert/Photonews)

• Club Brugge kreeg dinsdagochtend eindelijk weer goed nieuws te horen. Stefano Denswil, Matej Mitrovic, Hans Vanaken en Noa Lang stonden allemaal weer op het trainingsveld. Zij testten twee weken geleden positief op corona, waardoor Club geen beroep kon doen op hen in het tweeluik met Dynamo Kiev. Vooral de terugkeer van Lang doet de ploeg goed. De spoeling voorin werd door al die coronagevallen én het uitvallen van Bas Dost nogal dun. Daarnaast was Lang in de eerste weken van het nieuwe kalenderjaar niet te stoppen. In de acht wedstrijden die hij na de jaarwisseling in actie kwam, was hij goed voor zes doelpunten en evenveel assists.

• Lang bewaart overigens goede herinneringen aan het stadion van Standard. Hij maakte daar op 17 oktober jongstleden zijn debuut voor Blauw-Zwart. Direct na rust kwam hij in het veld voor Emmanuel Dennis. De Nederlander had niet lang de tijd nodig om indruk te maken op zijn nieuwe fans. Al tijdens de wedstrijd waren zij lovend over hun nieuwste aanwinst. Ook Clement ontkwam er na afloop niet aan om de loftrompet te steken. Hoewel hij dinsdagochtend dus de training hervatte, is het nog maar de vraag of hij fit genoeg is om donderdagavond in actie te komen.

• Hoewel we de eindfase van het bekertoernooi naderen en arbitrale fouten dus niet gewenst zijn, zal er geen VAR aanwezig zijn. Hein Vanhaezebrouck, hoofcoach van KAA Gent, liet zich daar dinsdagmiddag al flink over uit. ''Je wil toch de Croky Cup opwaarderen? Men doet zijn beklag dat de beker stiefmoederlijk behandeld wordt maar eerst zendt men niet eens alle matchen live uit en dan voorziet men ook geen VAR omdat er niet genoeg camera’s aanwezig zullen zijn. Dat is puur amateurisme.''

• Woensdagavond worden de eerste kwartfinales afgewerkt. Om 18.00 uur staan Eupen en KAA Gent tegenover elkaar, om 20.45 uur gevolgd door Cercle en Anderlecht. Nog voor de aftrap van Standard en Club, strijden KRC Genk en KV Mechelen om een ticket voor de laatste vier. Direct na afloop van de bekerkraker in Luik wordt er geloot voor de halve finales.

https://twitter.com/cercleofficial/status/1367026636596654082?s=20
Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
21/04
Union Saint-Gilloise
18:30
Club Brugge
wo
24/04
Club Brugge
20:30
Genk
zo
28/04
Genk
13:30
Club Brugge
zo
5/05
Antwerp
13:30
Club Brugge
ma
13/05
Club Brugge
20:30
Union Saint-Gilloise
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Union Saint-Gilloise 30 32 70
2 Anderlecht 30 28 63
3 Antwerp 30 28 52
4 Club Brugge 30 33 51
5 Genk 30 20 47
6 Gent 30 15 47
7 Cercle Brugge 30 10 47
Bekijk de hele stand