Alles wat je moet weten voor Gent-Club Brugge

Clinton Mata in actie tegen KAA Gent
Clinton Mata in actie tegen KAA Gent Foto: © ©Orange Pictures / Photo News

Club Brugge hoopt zich maandagavond te herstellen van het ongelukkige puntenverlies tegen Charleroi. Dan moet de koploper wel zien te winnen op bezoek bij KAA Gent. Dat is in de laatste jaren geen zekerheid gebleken. Ook tijdens de eerste ontmoeting van dit seizoen verslikte Blauw-Zwart zich in de Buffalo's. Lees hier alles wat je moet weten voor de Slag om Vlaanderen.

• Na de uitschakeling in de Europa League en het bekertoernooi is Club Brugge er veel aan gelegen om het landskampioenschap zo snel mogelijk veilig te stellen. De ploeg was goed op weg. De tien wedstrijden voorafgaand aan het inhaalduel met Charleroi leverden dertig punten op. Daarmee had de ploeg van Philippe Clement ook nog uitzicht op het record van meest opeenvolgende overwinningen op een rij. Dat record blijft echter nog wel even in handen van het Standard van 1970-1971. Charleroi maakte vrijdagavond in de slotminuut van de reguliere speeltijd immers een einde aan de zegereeks van Blauw-Zwart. In het Stade du Pays de Charleroi kwam het niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

• KAA Gent was in het afgelopen seizoen de eerste achtervolger van Club Brugge, alhoewel het verschil vijftien punten bedroeg. De Buffalo's hoopten dit seizoen dichter bij de landskampioen kunnen komen, maar daar slagen ze bij lange na niet in. Mede door een onrustige eerste seizoenshelft, met veel trainerswisselingen, komt het niet in de buurt van de eindklassering in 2020. Gent staat momenteel op een teleurstellende elfde plaats. Daarnaast werd het onlangs door Eupen uitgeschakeld voor de Beker van België. De ploeg van Hein Vanhaezebrouck is daarentegen wel al acht competitiewedstrijden ongeslagen.

• Gent heeft dit seizoen al bewezen te kunnen winnen van Club Brugge. Op 20 december jongstleden reisde de ploeg van Vanhaezebrouck in eerste instantie met knikkende knieën af naar Jan Breydel. Club verkeerde immers in goede vorm, terwijl Gent weinig tot geen indruk maakte. Vanhaezebrouck liet echter zien dat hij als geen ander weet hoe hij Club Brugge moet bestrijden. Hoewel de thuisploeg veruit het betere van het spel en de beste mogelijkheden had, waren het de bezoekers die na een kleine zeventig minuten de leiding namen. Op heel gelukkige wijze, welteverstaan. Een poging van Federico Ricca om de bal weg te werken belandde achter Simon Mignolet. Die klap kwam Blauw-Zwart niet meer te boven.

https://www.youtube.com/watch?v=LSQKcSAZ49E&t=2s

• Het was de eerste overwinning van Gent op Club Brugge sinds 23 september 2018. Op eigen veld rekent Club normaal gesproken altijd af met de Buffalo's, maar in de Ghelamco Arena is dat een ander verhaal. Hoewel Club in de laatste drie ontmoetingen op het veld van Gent ongeslagen bleef, kijken wij niet het met beste gevoel terug op de tripjes naar Gent in de afgelopen jaren. Van de laatste vijftien onderlinge confrontaties in de Ghelamco Arena gingen er immers slechts vier gewonnen. In 2013, 2016, 2018 én 2019 was Club Brugge de sterkste. Acht keer waren de drie punten een prooi voor de gastheer.

• Vanhaezebrouck werd begin december aangesteld als hoofdtrainer van Gent. Zestien dagen later zegevierde hij op Jan Breydel. Dat was geen toeval. Zoals we hierboven al zeggen, weet Vanhaezebrouck als geen ander hoe hij Club Brugge moet bestrijden. De coach stond tijdens zijn trainersloopbaan al 38 keer tegenover de Blauw-Zwarten. Daarvan won hij er vijftien, eindigden er zeven in een remise en verloor hij zestien keer. Tussen 17 mei 2015 en 22 januari 2016 zegevierde hij als trainer van Gent vier keer op een rij tegen Club Brugge. Zijn grootste nederlaag tegen Blauw-Zwart leed hij in 2017 als trainer van Anderlecht: 5-0.

• De absolute blikvanger bij KAA Gent is Roman Yaremchuk. De centrumspits was dit seizoen al vijftien keer trefzeker in 23 competitiewedstrijden. Daarnaast gaf hij ook nog eens vier assists. Yaremchuk flirtte afgelopen zomer nog met een transfer naar Club Brugge. Naar verluidt zou de Oekraïner echter geen moment een serieuze optie voor de landskampioen zijn geweest. Volgens Het Nieuwsblad probeerde Yaremchuk op die manier een nieuw contract af te dwingen. Dat lukte hem. Hij ligt inmiddels vast tot medio 2025. Mocht Blauw-Zwart hem toch weg willen plukken bij Gent, zal het diep in de buidel moeten tasten. Transfermarkt schat zijn marktwaarde op minimaal elf miljoen euro.

https://twitter.com/ClubBrugge/status/1371432352610717697?s=20

• Hoewel KAA Gent aan een teleurstellend seizoen bezig is, heeft de ploeg de op twee na minst gepasseerde defensie. Vanhaezebrouck en zijn manschappen moesten vooralsnog 34 doelpunten incasseren. Alleen Club Brugge (19) en Anderlecht (31) doen dat beter. De Blauw-Witten hielden daarnaast al negen keer de nul, waaronder dus op Jan Breydel. De koploper wat betreft clean sheets is Mignolet. Onze doelman hield al dertien keer zijn doel schoon.

• Hans Vanaken maakte vrijdagavond op bezoek bij Charleroi zijn zesde competitietreffer van dit seizoen. Met ook nog eens zes assists is hij dus bij twaalf doelpunten direct betrokken geweest. Vorig seizoen stond dat aantal op zestien. Het zou goed kunnen dat Vanaken in de Ghelamco Arena opnieuw doel treft. De middenvelder was namens Club Brugge al vijf keer trefzeker tegen Gent. Twee daarvan maakte hij op 8 mei 2016, toen Club Brugge in Play-Off met 1-4 zegevierde.

https://www.youtube.com/watch?v=cXaXUczfNxU&t=458s
Hans Vanaken scoorde namens Club Brugge vijf keer tegen KAA Gent. Twee daarvan produceerde hij op 8 mei 2016.

• De wedstrijd staat onder leiding van Bram van Driessche. Hij floot al veertien keer eerder een wedstrijd van Club Brugge. Eén keer eerder had hij de leiding over een ontmoeting tussen KAA Gent en Club Brugge. In het seizoen 2018-2019 eindigde het duel op Jan Breydel toen in een 1-1 gelijkspel. Deze jaargang floot hij één wedstrijd van de koploper, eind augustus op bezoek bij KRC Genk. Toen won Blauw-Zwart dankzij een rake kopbal met 1-2.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
21/04
Union Saint-Gilloise
18:30
Club Brugge
wo
24/04
Club Brugge
20:30
Genk
zo
28/04
Genk
13:30
Club Brugge
zo
5/05
Antwerp
13:30
Club Brugge
ma
13/05
Club Brugge
20:30
Union Saint-Gilloise
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Union Saint-Gilloise 30 32 70
2 Anderlecht 30 28 63
3 Antwerp 30 28 52
4 Club Brugge 30 33 51
5 Genk 30 20 47
6 Gent 30 15 47
7 Cercle Brugge 30 10 47
Bekijk de hele stand