Zo verging het Club Brugge de laatste jaren in de beker

De Beker van België voorafgaand de Croky Cup finale tegen Antwerp FC|Eupen schakelt Club Brugge uit in 2016
De Beker van België voorafgaand de Croky Cup finale tegen Antwerp FC|Eupen schakelt Club Brugge uit in 2016 Foto: © https://blauwzwartfans.be/2021/11/croky-cup-deze-ploegen-strijden-om-een-kwartfinaleplek/

Na een daverende hervatting van de Jupiler Pro League, begint Club Brugge woensdagavond tegen Olsa Brakel aan een nieuw avontuur in de Croky Cup. In het afgelopen seizoen reikte de ploeg tot de finale, maar verloor het van Antwerp FC. Daardoor wacht Blauw-Zwart inmiddels alweer ruim vijf jaar op een eindzege van het bekertoernooi. Een overzicht van de prestaties in de laatste vijf seizoenen.

2015/2016: verliezend finalist

Ruim zes maanden nadat Lior Refaelov in extremis Club Brugge ten koste van Anderlecht de bekerwinst heeft bezorgd, begint voor Blauw-Zwart een nieuwe route op weg naar de finale. De ploeg van toenmalig trainer Michael Preud'homme neemt het op tegen Patro Eisden Maasmechelen, dat momenteel actief is in de Belgische eerste amateurklasse. Club Brugge kent weinig moeite met de amateurs en zegeviert met 0-4. In de achtste finales wacht een onderonsje met KSC Lokeren. Een minimale zege van 1-0 bezorgt Club een plekje bij de laatste acht, waarin het met 0-2 te sterk is voor KVC Westerlo. In de halve finale rekent FCB over twee wedstrijden af met KAA Gent. Een nieuwe eindzege lonkt, ware het niet dat Standard in de finale met 2-1 te sterk is.

2016/2017: achtste finales

Twee opeenvolgende finales, één keer winnaar. Het verlies tegen Standard doet natuurlijk niets af aan de favorietenrol van Club Brugge. In de zestiende finales wordt met een zege op tweedeklasser Lommel United de eerste horde genomen. Een ronde later wacht Eupen. Op papier een makkelijke loting. Niets is echter minder waar. Blauw-Zwart laat zich flink te kijk zetten. Na een kleine vijftig minuten voetballen is de tussenstand immers 2-0 in het voordeel van Eupen. Dankzij doelpunten van Hans Vanaken en Jelle Vossen komt Club terug tot 2-2, maar Siebe Blondelle knikkert de vice-bekerwinnaar met een extreem late treffer alsnog uit het toernooi.

Eupen schakelt Club Brugge uit in 2016
De teleurstelling druipt van de gezichten van onder meer Ruud Vormer en Jelle Vossen na de bekeruitschakeling tegen Eupen. (Photo by Philippe Crochet/Photonews)
2017/2018: halve finales

Na de vroegtijdige uitschakeling tegen Eupen, is Club Brugge erop gebrand revanche te nemen in het bekertoernooi. Om te beginnen rekent de ploeg van toenmalig trainer Ivan Leko overtuigend af met tweedeklasser KSV Roeselare (1-5). In de achtste finales knokt het zich op bezoek bij Zulte-Waregem naar de winst (2-3) en in de kwartfinales wordt overtuigend afgerekend met Sporting Charleroi (5-1). In de halve finales treedt Club Brugge op tegen Standard, de ploeg die in de finale van 2016 nog te sterk was. Blauw-Zwart krijgt de mogelijkheid om ook daarvoor revanche te nemen, maar al in de heenwedstrijd krijgt het een flinke tik te verwerken. Standard wint met maar liefst 4-1 en stelt Club zo voor een bijna onmogelijk opgave in de return. Club probeert het wel, maar komt niet verder dan 3-2.

2018/2019: zestiende finales

Een regelrechte schande. Zo mogen we de nederlaag van Club Brugge bij SK Deinze natuurlijk wel noemen. Ook ruim twee jaar na dato blijft het ongelooflijk hoe een B-team zich zo te kijk laat zetten door een tweedeklasser. Spelers als Dion Cools, Loïs Openda en Luan Peres krijgen van Leko de kans om zich te bewijzen, maar zakken door de ondergrens. Deinze laat daarentegen zien door te willen stoten naar de volgende ronde. Dat resulteert uiteindelijk in een 2-0 zege.

2019/2020: verliezend finalist

Leko vertrekt na het mislopen van de landstitel én de beker bij Club Brugge. Philippe Clement, die in 2019 kampioen wordt met KRC Genk, volgt hem op. Clement neemt het bekertoernooi uiterst serieus, blijkt ook uit zijn basiself voor de ontmoeting met de amateurs van Francs Borains. Zo staan onder anderen Ruud Vormer, David Okereke, Éder Balanta en Brandon Mechele gewoon aan de aftrap. Club Brugge verslikt zich niet en wint met 0-3. In de achtste finales moeten Clement en co op bezoek bij KV Oostende tot het absolute gaatje gaan. Blauw-Zwart maakt pas in de strafschoppenreeks het verschil.

In de kwartfinales schudt het rivaal Anderlecht van haar af, alvorens er in de halve finales over twee wedstrijden met 3-2 wordt afgerekend met Zulte-Waregem. Een finale tegen Antwerp FC wacht. Door het coronavirus wordt de wedstrijd uitgesteld tot augustus jongstleden. Club is de grote favoriet, maar laat zich compleet verrassen en eindigt uiteindelijk met lege handen. Uitgerekend Refaelov, die FCB in 2015 nog de beker bezorgt, velt het vonnis over de landskampioen.

Ivan Leko wint met Antwerp van Club Brugge
Ivan Leko slaagt er met Antwerp FC wel in de beker te winnen. Dat ook nog eens ten koste van Club Brugge. (Photo by Gregory Van Gansen/Photonews)
Lees meer:
0 reacties
Agenda
ma
1/04
Cercle Brugge
13:30
Club Brugge
zo
7/04
Club Brugge
18:30
Anderlecht
zo
14/04
Club Brugge
13:30
Antwerp
zo
21/04
Union Saint-Gilloise
18:30
Club Brugge
wo
24/04
Club Brugge
20:30
Genk
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Union Saint-Gilloise 30 32 70
2 Anderlecht 30 28 63
3 Antwerp 30 28 52
4 Club Brugge 30 33 51
5 Genk 30 20 47
6 Gent 30 15 47
7 Cercle Brugge 30 10 47
Bekijk de hele stand