Club Brugge wint van KRC Genk
BRUGGE, BELGIUM - JANUARY 24 : Brandon Mechele defender of Club Brugge celebrates scoring a goal during the Jupiler Pro League match between Club Brugge and KRC Genk at the Jan Breydel stadium on January 24, 2021 in Brugge, Belgium, 24/01/2021 ( Photo by Nico Vereecken / Photo News
©Photonews

Waarom de belangen vanavond zo groot zijn

Hoewel het nog even afwachten is met welke spelers Club Brugge vanavond aantreedt tegen Dynamo Kiev, is de opdracht duidelijk: winnen. Beter gezegd: ten koste van de Oekraïners doorstoten tot de achtste finales van de Europa League. Niet alleen voor de club zelf zou dat een flinke opsteker zijn. Ook het Belgisch voetbal in het algemeen kan een succesje in Europa goed gebruiken.

De loting voor de groepsfase van de Champions League werd positief ontvangen door Club Brugge. Met Zenit, Borussia Dortmund en Lazio wachtte uiteraard een pittige opgave om de achtste finales te bereiken, maar onmogelijk was het zeker niet. De start mocht er in ieder geval zijn. De kampioen van België zegevierde met 1-2 op bezoek bij Zenit en deelde zo een eerste tik uit. Een week later speelde het met 1-1 gelijk tegen Lazio. Geen slecht resultaat, ware het niet dat er eigenlijk veel meer in had gezeten. In het tweeluik met Borussia Dortmund kwam Club vervolgens, zoals verwacht, tekort. Dankzij een 3-0 overwinning op Zenit hield het uitzicht op de achtste finales.

Op bezoek bij Lazio telde alleen de winst. Met een man minder kwamen Philippe Clement en zijn manschappen nog akelig dichtbij. De 2-2 was niet genoeg. Een teleurstelling, zeker omdat Charles de Ketelaere in de slotfase nog keihard tegen de lat schoot. Desondanks overheerste de trots en de honger en strijdvaardigheid om te vlammen in de Europa League. Doorgaan in de Champions League was een droom, overwintering in Europa het doel. En gelukkig slaagde Club daarin. De club wilde zich dolgraag versterken en met het ticket voor de knock-outfase van de Europa League stond het wat sterker op de transfermarkt.

Ambities

Zo kwam Bas Dost dan toch over van Eintracht Frankfurt. De spits bleek van de zomer nog niet haalbaar. De Duitsers verlangden een te hoog bedrag voor hem. In december waren ze bereid hem voor minder te laten gaan. Vier miljoen euro voor een 31-jarige spits, die in Frankfurt vaker wel dan niet op de bank zat, is een flink bedrag. Club Brugge durfde, gesteund door de Champions League en Europa League-inkomsten, het risico te nemen. De komst van Dost bleek al snel een schot in de roos. Er was iets moois gaande op Jan Breydel. De ambities rezen de pan uit en die spraken Stefano Denswil en Nabil Dirar aan om terug te keren.

Bas Dost heeft gescoord tegen Beerschot
Bas Dost kwam naar Club Brugge om Europees voetbal te spelen. (Photo by Herman Dingler/Photo News)

Vanavond moet Club Brugge de ambities kracht bijzetten door Dynamo Kiev uit te schakelen in de Europa League. Plaatsing voor de achtste finales lonkt, alhoewel het nog allesbehalve beslist is. Uitschakeling zou in ieder geval een flinke streep door de rekening zijn. Hoewel het al een lange tijd geleden is dat Club de nationale dubbel won, valt er in eigen land niet heel veel meer te winnen. De landstitel is niet meer genoeg. Europees succes is nodig om de club naar een hoger niveau te tillen. Iedereen zag wat de finaleplaats van Ajax in 2017 teweeg bracht. De Amsterdammers vestigden weer naam. Ze werden interessant voor grote sponsoren en ook voor internationale talenten, die normaal gesproken direct naar een Europese topcompetitie trekken.

Belgisch voetbal

Europees succes kan bepalende spelers ook over de streep trekken om langer op Jan Breydel te blijven. Als onder anderen Noa Lang, Charles de Ketelaere en Odilon Kossounou deze vorm doorzetten, is het niet uitgesloten dat clubs uit Europese topcompetities zich zullen melden op de stoep van Jan Breydel. In eigen land lijkt een nieuwe landstitel, en dus een ticket voor het hoofdtoernooi van de Champions League, niets nog in de weg te staan. Maar wil België dat startbewijs behouden, moet er dit seizoen succes worden geboekt in Europa. Antwerp FC staat op de rand van uitschakeling, terwijl Club goede papieren heeft om de volgende ronde te bereiken. Het lijkt dus op de regerend landskampioen aan te komen.

Op de UEFA-coëfficiënten ranglijst is België dit seizoen al voorbijgestreefd door Nederland, terwijl Oostenrijk ons kort op de huid zit. Het goede nieuws is dat de Oostenrijkers woensdagavond al een deelnemer zagen sneuvelen.

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws