Stadsderby of Klassieker? Alle kwartfinalisten op een rij

Maxime Lestienne van Standard
Maxime Lestienne van Standard Foto: © Perry Van De/Orange Pictures/Photo News

Club Brugge nam woensdagavond in de thuiswedstrijd tegen Antwerp FC revanche voor de verloren bekerfinale van augustus. Ondanks een moeizame eerste helft, boekte de ploeg van Philippe Clement uiteindelijk een overtuigende 3-1 overwinning. Daarmee verzekerde het zich voor de kwartfinales van de Croky Cup. Vanavond nog weten we wie dan de tegenstander is. Een overzicht van de kwartfinalisten.

AA Gent

Niet KRC Genk, de kampioen van 2019, maar AA Gent was in het afgelopen seizoen de eerste achtervolger van Club Brugge. De Buffalo's konden het de Blauw-Zwarten echter niet heel erg lastig maken. Clement en co kroonden zich uiteindelijk met een afstand van vijftien punten op Gent tot landskampioen. Dit seizoen lijkt de nummer twee van het vorige seizoen zich niet eens te plaatsen voor de Champions Play-Offs. Gent is immers de huidige nummer twaalf van de competitie. In de beker gaat het de ploeg van Heinz Vanhaezebrouck vooralsnog wel voor de wind. Het schakelde vorige week Heur-Tongeren uit en rekende donderdagavond af met Charleroi: 3-1. De Slag om Vlaanderen in de kwartfinales zou natuurlijk niet verkeerd zijn. Eerder dit seizoen zegevierde Gent nog verrassend met 0-1 op Jan Breydel.

Anderlecht

Al lang en breed voorbij gestreefd door Club Brugge. Daar moest dit seizoen verandering in komen. Althans, dat zei Michel Vlap voorafgaand aan de competitiestart. ''Het moet weer een echte strijd worden'', zei hij. Nou, dat hebben we geweten. Club zegevierde in oktober met 3-0 tegen Anderlecht en de achterstand van Paars-Wit op Blauw-Zwart bedraagt momenteel negentien punten. En Vlap? Die vertrok in januari op huurbasis naar Duitsland. In het bekertoernooi behoort Anderlecht daarentegen keurig tot de laatste acht. Vanavond rekende het af met stadgenoot Union: 0-5. Abdoulay Diaby, oud-speler van Club Brugge, nam zowel de vierde als de vijfde voor zijn rekening.

Cercle

Twee Brugse ploegen in de kwartfinales van de Croky Cup. In tegenstelling tot de plaatsing van Club is die van Cercle zeer verrassend te noemen. Onze stadgenoot draait immers een dramatisch seizoen. Het bungelt al maanden onderaan en zag zich onlangs zelfs genoodzaakt Paul Clement de laan uit te sturen. In het bekertoernooi verbaasde Cercle vriend en vijand door KV Oostende uit te schakelen. De ploeg uit Oostende draait dit seizoen knap mee in de - brede - subtop, maar droop met de staart tussen de benen af in de Croky Cup. Club en Cercle stonden onlangs nog tegenover elkaar. Op 27 januari kwam Cercle verrassend op een 1-0 voorsprong, maar trok de grote broer uiteindelijk aan het langste eind: 1-2.

https://twitter.com/cercleofficial/status/1359482182352396294?s=20
Eupen

Hoewel Eupen geen bijzonder seizoen draait, is het geen verrassing dat het zich kwartfinalist van de Croky Cup mag noemen. In zowel de zestiende als achtste finale van het bekertoernooi trof het immers een amateurclub. Vorige week schakelde Eupen Rupel Boom uit, woensdagavond Olympic Charleroi. In beide wedstrijden scoorde de huidige nummer veertien van de Jupiler Pro League vijf keer. Club Brugge won eerder dit seizoen met 0-4 op bezoek bij Eupen. De ontmoeting op Jan Breydel werd met 3-0 gewonnen.

Genk

In de eerste seizoenshelft leken we af te stevenen op een spannende titelstrijd tussen Club Brugge en KRC Genk. Bij ingang van de winterstop was de voorsprong van Club op Genk slechts vier punten, terwijl de ploeg van John van den Brom nog een wedstrijd tegoed had. Sinds de jaarwisseling is Genk het spoor echter flink bijster. Het verzamelde nog maar acht punten en kijkt momenteel tegen een achterstand van zeventien punten op de koploper aan. Ook in de bekerwedstrijd tegen Sint-Truiden moest het alle zeilen bijzetten om de overwinning over de streep te trekken. Pas in de absolute slotfase maakte Genk via Paul Onuachu, wie anders, het verschil.

Mechelen

Hoewel het verschil tussen Beerschot en KV Mechelen in het klassement slechts één punt bedraagt, is de zege van Mechelen in Antwerpen toch verrassend te noemen. Rob Schoofs bezorgde de huidige nummer tien van de Jupiler Pro League een plek bij de laatste acht van de Croky Cup. Eerder dit seizoen verslikte Club Brugge zich nog in de thuiswedstrijd tegen Mechelen. Clement zag zijn ploeg sterk beginnen en binnen het halfuur een voorsprong van twee doelpunten nemen. Mechelen kwam echter sterk terug en nam uiteindelijk zelfs een punt mee. Het bezoek aan Mechelen werd dan wel weer winnend afgesloten: 0-3.

https://twitter.com/kvmechelen/status/1359939028989206528?s=20
Standard

De enige ploeg die een verlenging én strafschoppen nodig had om de kwartfinales te bereiken. Nee, Standard had het dinsdagavond zeker niet makkelijk met KV Kortrijk. De Rouches leken tot in de blessuretijd van de reguliere speeltijd af te stevenen op een zuinige 0-1 zege, maar in de 92ste minuut kwam Kortrijk toch nog langszij. In de verlenging vielen geen doelpunten meer, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen. Die nam Standard dus beter. Club kreeg onlangs nog bezoek van de ploeg uit Luik. De gasten namen al vroeg de leiding, maar dankzij een sterke comeback zegevierde Blauw-Zwart uiteindelijk met 3-1. Op Luik werd het in oktober 1-1.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
21/04
Union Saint-Gilloise
18:30
Club Brugge
wo
24/04
Club Brugge
20:30
Genk
zo
28/04
Genk
13:30
Club Brugge
zo
5/05
Antwerp
13:30
Club Brugge
ma
13/05
Club Brugge
20:30
Union Saint-Gilloise
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Union Saint-Gilloise 30 32 70
2 Anderlecht 30 28 63
3 Antwerp 30 28 52
4 Club Brugge 30 33 51
5 Genk 30 20 47
6 Gent 30 15 47
7 Cercle Brugge 30 10 47
Bekijk de hele stand