Rentree in de basis aanstaande voor Dirar

Nabil Dirar
Nabil Dirar Foto: © Fve/Photo News

Hans Vanaken testte maandagmorgen positief op corona en kan Club Brugge niet van nut zijn in Kiev. Noa Lang was negatief, maar voelt zich niet fit genoeg om de verre reis te maken. Hoewel Charles de Ketelaere op het vliegtuig stapte, is het nog maar de vraag of hij aan de aftrap kan verschijnen. Kortom, veel hoofdbrekens voor Rik De Mil. Daarentegen biedt de afwezigheid van Vanaken en Lang wel kansen voor spelers die niet zo vaak in actie komen. Nabil Dirar, bijvoorbeeld.

Woensdag 20 januari speelde Club Brugge de thuiswedstrijd tegen KV Oostende. De bezoekers kwamen verrassend op voorsprong, maar dankzij treffers van Bas Dost en Krépin Diatta bleven de drie punten op Jan Breydel. Weinig mensen hielden er op dat moment rekening mee dat de winnende Diatta zijn laatste wapenfeit was in het shirt van Blauw-Zwart. De clubleiding en de spelersgroep was naar alle waarschijnlijkheid op de hoogte van de interesse van AS Monaco, maar voor de buitenwereld kwam zijn vertrek als een grote verrassing. Het aanbod van twintig miljoen euro viel echter niet te weigeren door Club. De supporters vroegen zich daarentegen af of de landskampioen er niet meer uit had kunnen halen. Zij wezen naar Jérémy Doku, die Anderlecht van de zomer bijna dertig miljoen euro opleverde.

https://twitter.com/ClubBrugge/status/1361963293632585729?s=20

Verrassing

Al goed, Diatta vertrok naar AS Monaco. Vincent Mannaert moest daardoor hals over kop op zoek naar een vervanger. Evenals tijdens de zomerse transferperiode kwamen veel kandidaten voorbij in de wandelgangen. Van Junior Edmilson tot Jaden Philogene-Bidace en van Facundo Pellistri tot Christos Tzolis. Geen van hen maakte echter de overstap naar Club Brugge. Uiteindelijk viel de keuze op Tahith Chong. Hij kwam niet alleen. Zijn komst werd samen met die van Dirar aangekondigd. Voor zowel FCB als Dirar een speciale transfer. De Marokkaan speelde tussen 1 juli 2008 en 31 januari 2012 immers al ruim 150 wedstrijden voor Blauw-Zwart.

De achterban kreeg het in eerste instantie echter niet heel warm van zijn terugkeer. Niet heel gek, aangezien Dirar bij Fenerbahçe op een zijspoor was beland. Het werd echter al snel duidelijk dat hij niet voor de voorhoede is gehaald, maar als stand-in van Clinton Mata. Tijdens de bekerwedstrijd tegen Olsa Brakel vierde Dirar zijn rentree op Jan Breydel. Hij viel in voor Ignace Van Der Brempt, die woensdagochtend ook op het vliegtuig richting Kiev stapte. Dirar kwam sindsdien niet meer in actie, maar de kans is groot dat hij donderdagavond aan de aftrap verschijnt tegen Dynamo.

Ervaren

De Mil, die bij afwezigheid van Philippe Clement de honneurs waarneemt op de bank, neemt slechts vier aanvallers mee naar Kiev, waarvan drie op papier centrumspitsen zijn, terwijl van de zestienjarige Mathis Servais geen wonderen worden verwacht. Clement zal De Mil er echter op gewezen hebben dat Dirar ook als aanvaller uit de voeten kan. Het zou ons dan ook niets verbazen als hij tegen Dynamo Kiev zijn rentree maakt in de basis. Dirar is, ondanks het feit dat hij niets speelde in Turkije, superfit en weet als geen ander hoe het is om op dit niveau te acteren. Alleen al voor Club Brugge speelde hij zeventien wedstrijden in het hoofdtoernooi van de Europa League.

Tahith Chong
Tahith Chong had Club Brugge in Kiev uit de brand kunnen helpen. Hij is echter niet inzetbaar in de Europa League. (photo by Florian Van Eenoo/Photo News)

Heel veel andere opties heeft De Mil ook niet. De komst van Tahith Chong had nu haar vruchten kunnen afwerpen, ware het niet dat hij niet speelgerechtigd is voor de Europa League. Deelnemende ploegen mogen van de UEFA immers maar drie nieuwe spelers toevoegen aan de zogeheten A-lijst. Stefano Denswil, die er in Kiev overigens ook niet bij is, en Dost waren een zekerheid. Clement moest uiteindelijk een keuze maken tussen Dirar en Chong. Eerstgenoemde kreeg uiteindelijk de voorkeur omdat hij als voordeel heeft dat hij op meerdere posities uit de voeten kan. Donderdagavond mag hij waarschijnlijk bewijzen waarom Clement zo blij is met zijn terugkeer.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
ma
1/04
Cercle Brugge
13:30
Club Brugge
zo
7/04
Club Brugge
18:30
Anderlecht
zo
14/04
Club Brugge
13:30
Antwerp
zo
21/04
Union Saint-Gilloise
18:30
Club Brugge
wo
24/04
Club Brugge
20:30
Genk
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Union Saint-Gilloise 30 32 70
2 Anderlecht 30 28 63
3 Antwerp 30 28 52
4 Club Brugge 30 33 51
5 Genk 30 20 47
6 Gent 30 15 47
7 Cercle Brugge 30 10 47
Bekijk de hele stand