Puzzelen in Europa: nog geen één keer met dezelfde elf

Club Brugge voor aanvang van het nieuwe avontuur in Europa
Club Brugge voor aanvang van het nieuwe avontuur in Europa Foto: © Evgeny Vasiliev/Photo News

Club Brugge maakt vooralsnog een turbulent Europees seizoen door. De ploeg plaatste zich op een haar na voor de achtste finales van de Champions League en hoopt donderdagavond een ticket voor de volgende ronde van de Europa League te bemachtigen. Blauw-Zwart kampt in de aanloop naar de return tegen Dynamo Kiev met flink wat personele problemen. Ook in het miljardenbal zat het vaak tegen. Sterker nog, de koploper van België begon elke wedstrijd met een andere elf.

Champions League

Nadat Club Brugge het in het afgelopen seizoen moest opnemen tegen Real Madrid en Paris Saint-Germain, hoopte de club voor dit seizoen op een gunstigere loting. Met Zenit, Borussia Dortmund en Lazio kwamen er echter opnieuw grote ploegen uit de koker rollen. Desondanks zag Philippe Clement kansen om eindelijk eens de achtste finales van de Champions League te bereiken. Club Brugge begon de groepsfase van het miljardenbal met een bezoek aan Zenit. In de aanloop kreeg Blauw-Zwart een flinke tik te verwerken. Niet alleen Odilon Kossounou en Michael Krmencik hadden positief getest op corona. Ook Simon Mignolet reisde daardoor niet mee naar Sint-Petersburg. Terwijl Simon Deli niet inzetbaar was vanwege een schorsing. Ofwel, Clement moest flink puzzelen.

Opstelling tegen Zenit: Horvath, Mata, Mechele, Ricca, Sobol, Vormer, Rits, Vanaken, Diatta, Dennis en De Ketelaere.

Acht dagen later kwam Lazio op bezoek in Brugge. Na de 1-2 overwinning op Zenit kon Club Brugge de start nog mooier maken door ook de Italianen te verslaan. Terwijl zij met een gehavende selectie de reis naar Brugge maakten, kon Clement een beroep doen op zijn sterkste elf. Mignolet en Kossounou waren hersteld van de coronaperikelen en stonden dus 'gewoon' weer aan de aftrap.

Opstelling tegen Lazio: Mignolet, Mata, Kossounou, Deli, Diatta, Vormer, Rits, Vanaken, Sobol, Dennis en De Ketelaere.

Ondanks een aantal goede mogelijkheden, slaagde Club er niet in te winnen van Lazio. Vervelend, zeker met het oog op de dubbele confrontatie met Borussia Dortmund. De Duitsers reisden eerst af naar België. Iedereen dacht hetzelfde: Blauw-Zwart moest een hele goede dag hebben en Dortmund een hele slechte. Noa Lang maakte zijn basisdebuut voor Club Brugge in de Champions League. Dat mocht echter niet baten. De Duitsers hadden aan één helft genoeg om de wedstrijd in het slot te gooien.

Opstelling tegen Dortmund: Mignolet, Mata, Kossounou, Deli, Sobol, Vormer, Rits, Vanaken, Diatta, Dennis en Lang.

Vervelende Dennis

Drie weken later stond het bezoek aan Dortmund op het programma. Opnieuw werd de voorbereiding flink verstoord. Niet door het coronavirus, maar een vervelende Dennis. De aanvaller nam in de bus plaats op een plek die niet voor hem bestemd was. Plaatsmaken wilde hij niet. Wat volgde was een flinke discussie tussen Clement en de aanvaller. Eerstgenoemde besloot Dennis uiteindelijk buiten de selectie te houden. Michael Krmencik verving hem in de spits, terwijl De Ketelaere op de positie van de zieke Sobol kwam te spelen. Zijn logische vervanger, Ricca, was geblesseerd.

Opstelling tegen Dortmund: Mignolet, Mata, Kossounou, Deli, De Ketelaere, Vormer, Balanta, Vanaken, Lang, Krmencik en Diatta.

Ook de uitwedstrijd tegen Borussia Dortmund ging met 3-0 verloren. Daardoor moest het thuisduel met Zenit ten koste van alles in een overwinning resulteren. Dat dacht Clement te realiseren met De Ketelaere in de punt van de aanval. Dennis, weer in genade genomen, en Lang completeerden de voorhoede. Toeval of niet, met een doelpunt en een versierde strafschop had De Ketelaere een belangrijk aandeel in de overwinning.

Opstelling tegen Zenit: Mignolet, Mata, Kossounou, Mechele, Ricca, Vormer, Balanta, Vanaken, Dennis, De Ketelaere en Lang.

De thuiswedstrijd tegen Zenit werd met 3-0 gewonnen. Doordat Lazio niet kon winnen bij Dortmund, had Club Brugge nog altijd uitzicht op het bereiken van de volgende ronde. Alleen winst telde op bezoek bij Lazio. Clement kon in Rome weer een beroep doen op Krépin Diatta. Hij moest het duel met Zenit nog missen wegens een blessure.

Opstelling tegen Lazio: Mignolet, Mata, Kossounou, Ricca, Diatta, Vormer, Balanta, Vanaken, Sobol, Lang en De Ketelaere.

https://www.youtube.com/watch?v=mBUwTh1oBWc&list=PLWS7iNxpjXjozO9POSqNA_3MoOD0Gfhk5&index=1

Europa League

Eén doelpunt kwam Club Brugge tekort in de Italiaanse hoofdstad. Een enorme teleurstelling. Desondanks overheerste de trots. Daarnaast zijn Clement en zijn manschappen hongerig en strijdvaardig om te vlammen in de Europa League. Maar ook in de aanloop naar de start van dit avontuur, had Club Brugge te maken met de nodige coronagevallen. Het virus greep niet de minste spelers naar de keel. Stefano Denswil, Matej Mitrovic, Hans Vanaken, Noa Lang en Mats Rits. Allemaal waren ze niet van de partij in Kiev. Rik De Mil, die de taken overnam van de eveneens met corona besmette Clement, gunde Nabil Dirar zijn rentree in de basis. Daarnaast mocht David Okereke voor de eerste keer dit seizoen starten in een Europees duel.

Opstelling tegen Dynamo Kiev: Mignolet, Mata, Kossounou, Mechele, Ricca, Vormer, Balanta, De Ketelaere, Dirar, Dost en Okereke.

Donderdagavond verschijnt er naar alle waarschijnlijkheid opnieuw een gewijzigde elf aan de aftrap. Zoals het er nu naar uitziet, kan De Mil morgen ook geen beroep doen op Mignolet en De Ketelaere. Het is echter nog even afwachten of zij er tegen Dynamo Kiev wel of niet bij zijn. Beide spelers ondergingen woensdagochtend een nieuwe test. Club Brugge heeft immers haar twijfels bij de eerste uitslag. Mochten ze daadwerkelijk positief zijn, kunnen we Ethan Horvath op doel verwachten. Wie De Ketelaere dan komt te vervangen, is nog maar de vraag. De spoeling begint aardig dun te worden.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
ma
1/04
Cercle Brugge
13:30
Club Brugge
zo
7/04
Club Brugge
18:30
Anderlecht
zo
14/04
Club Brugge
13:30
Antwerp
zo
21/04
Union Saint-Gilloise
18:30
Club Brugge
wo
24/04
Club Brugge
20:30
Genk
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Union Saint-Gilloise 30 32 70
2 Anderlecht 30 28 63
3 Antwerp 30 28 52
4 Club Brugge 30 33 51
5 Genk 30 20 47
6 Gent 30 15 47
7 Cercle Brugge 30 10 47
Bekijk de hele stand