Goudhaantje Mechele bezorgt Club goed resultaat in Kiev

Mechele scoort voor Club Brugge tegen Cercle
Mechele scoort voor Club Brugge tegen Cercle Foto: © Jeroen Meuwse/Orange Pictures/Photo News

Het coronavirus dat niet de minste spelers naar de keel greep, een nieuwe aanvangstijd en koude temperaturen. Het ging in de aanloop naar het heenduel met Dynamo Kiev weinig over de wedstrijd zelf. Ondanks de onrustige voorbereiding liet Club Brugge zich van een goede kant zien. De ploeg van Rik de Mil kwam een tegentreffer te boven en verschafte zich dankzij Brandon Mechele een uitstekende uitgangspositie voor de return.

Club Brugge kende, zoals bekend, een onrustige aanloop naar de aftrap van vanmiddag. De koploper van België heeft te maken met de nodige coronabesmettingen, waardoor Rik De Mil het elftal op meerdere posities moest wijzigen. Zo verving Federico Ricca de geschorste Eduard Sobol en nam Éder Balanta de plaats in van Hans Vanaken. In de voorhoede vierde Nabil Dirar zijn rentree in de basiself. David Okereke kreeg de zware taak om Noa Lang te vervangen. De Nederlander haakte vlak voor vertrek naar Kiev af met ziekteverschijnselen. Woensdag bleek dat hij ook besmet is met het coronavirus.

De sneeuwvlokken vielen uit de hemel en op de tribunes van het Olympisch Stadion van Kiev zaten toch nog enkele supporters van de thuisploeg. Zij zagen dat de eerste mogelijkheid voor de bezoekers was. Via een goede combinatie tussen Balanta en Ricca kwam de bal voor de voeten van Clinton Mata, maar de verdediger van Club kon de bal onvoldoende drukken. Blauw-Zwart had de zaken in het eerste kwartier goed voor elkaar. Dynamo Kiev kwam niet aan voetballen toe, terwijl de ploeg van De Mil de bal bij vlagen goed liet rondgaan. Tot echte mogelijkheden leidde dat, op het schot van Mata na, echter nog niet.

https://twitter.com/ClubBrugge/status/1362422317897441286?s=20

Hoogtepunten schaars

Het werd na dat eerste kwartier wat minder van de kant van Club Brugge en dat bood de thuisploeg de kans om zich wat vaker op de vijandelijke helft te melden. Maar ook Kiev kon niet gevaarlijk worden. Zo ontwikkelde zich in de eerste helft een wedstrijd tussen twee ploegen die niet heel veel risico durfden te nemen. Dirar stond op papier dan wel gepositioneerd als vleugelspeler, maar stond bij druk zetten dichter tegen de middenlijn dan Ruud Vormer. Het was op het middenveld zoeken naar Charles de Ketelaere. Dat resulteerde na een klein halfuur in een vrije schop. Vormer draaide de bal scherp de zestien in, waar Ricca via via bijna nog van kon profiteren. De vlag ging echter omhoog voor buitenspel.

Na ruim een halfuur werd Ricca op de bon geslingerd. Een onnodige kaart, gezien de positie op het veld. Een tweetal minuten later was daar dan toch Kiev voor de eerste keer. Na een goede aanval belandde de bal via een indraaiende voorzet op het hoofd van Vitaliy Buyalskyi. Zijn kopbal eindigde, niet geheel ongevaarlijk, op het dak van het doel. Vlak voor de pauze mocht diezelfde Buyalskyi opnieuw vrijstaand over het doel koppen. Club Brugge kon daar in de laatste tien minuten van de eerste helft niets meer tegenover zetten. Beide ploegen gingen rusten met een 0-0 tussenstand. De neutrale kijker vond het misschien een matige eerste helft, maar de fans van Club zullen blij zijn dat hun ploeg zich, ondanks de onrustige voorbereiding, vrij gemakkelijk staande hield.

Verrassende tegentreffer

Ook de start van het tweede bedrijf was weinig verheffend, alhoewel het bij Blauw-Zwart allemaal wat soepeler ging. Dynamo Kiev was de bal na een paar contacten alweer kwijt en kwam in het eerste kwartier nauwelijks van de eigen helft. Als er een ploeg de openingstreffer verdiende, was het Club Brugge. Het elftal van De Mil ontbrak het echter aan creativiteit. Zonder Vanaken en Lang was dat natuurlijk wel te verwachten. Club zocht met voorzetten het voorhoofd van Dost, maar de Nederlander kon nog niet in stelling worden gebracht.

Evenals in de eerste helft kwam Dynamo Kiev na een kleine twintig minuten wat meer in het spel. Dat leidde in de 62ste minuut, volledig tegen de verhoudingen in, tot de openingstreffer. Buyalskyi, voor de pauze al de gevaarlijkste man, mocht op de zestien de bal geheel vrijstaand aannemen en krulde de bal fraai in de verre hoek: 1-0. Club Brugge liet zich echter niet van de wijs brengen en kwam niet lang daarna alweer op gelijke hoogte. Op aangeven van Ruud Vormer knikte Brandon Mechele raak uit een hoekschop. De verdediger was onlangs nog trefzeker tegen KRC Genk en Cercle en bezorgde zijn ploeg in Kiev het belangrijke uitdoelpunt. Club ging vervolgens op zoek naar de voorsprong en bracht Ignace Van Der Brempt en Youssouph Badji binnen de lijnen om die te forceren.

https://twitter.com/sporza/status/1362436945016737793?s=20
https://twitter.com/sporza/status/1362438379128913925?s=20

Goede uitgangspositie

Alle hens aan dek bij Dynamo Kiev toen Vormer weer mocht aanleggen voor een hoekschop, maar deze keer resulteerde het niet in een treffer. Dost kreeg een kleine tien minuten voor tijd toch zijn kans op een goal. Een hoekschop, wederom, belandde via Vormer op het hoofd van Badji. De Senegalees kopte de bal richting doel, maar Dost kon het werk van Badji niet belonen met een treffer. De thuisploeg was in de slotfase nog een paar keer dreigend, maar echt in de problemen zag De Mil zijn manschappen niet meer komen. Na 93 minuten vond de leidsman het genoeg. Een prima resultaat voor Club, dat volgende week kan bouwen op het uitdoelpunt van Mechele. Mochten Vanaken en Lang tijdens de return weer van de partij zijn, lijkt niets een ticket voor de achtste finales in de weg te staan.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
21/04
Union Saint-Gilloise
18:30
Club Brugge
wo
24/04
Club Brugge
20:30
Genk
zo
28/04
Genk
13:30
Club Brugge
zo
5/05
Antwerp
13:30
Club Brugge
ma
13/05
Club Brugge
20:30
Union Saint-Gilloise
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Union Saint-Gilloise 30 32 70
2 Anderlecht 30 28 63
3 Antwerp 30 28 52
4 Club Brugge 30 33 51
5 Genk 30 20 47
6 Gent 30 15 47
7 Cercle Brugge 30 10 47
Bekijk de hele stand