Dynamo Kiev knikkert Club Brugge uit de Europa League

Rik De Mil, trainer van Club NXT
Rik De Mil, trainer van Club NXT Foto: © Ts/Photo News

Club Brugge is er donderdagavond niet in geslaagd zich te kwalificeren voor de achtste finales van de Europa League. Na een 1-1 gelijkspel in Kiev, ging de ploeg op eigen veld met 0-1 onderuit tegen Dynamo. Een late treffer van Vitaliy Buyalskyi deed de ploeg van Rik De Mil de das om.

In tegenstelling tot de heenwedstrijd tegen Dynamo Kiev kon De Mil vanavond geen beroep doen op Charles de Ketelaere. Het goudhaantje van de eerste seizoenshelft testte van de week positief op corona. De Ketelaere onderging nog een hertest, in de hoop dat hij alsnog negatief testte, maar hij bleek toch positief. Thomas Van den Keybus kwam op zijn positie te spelen, die daarmee zijn basisdebuut maakte in Europees verband. Ook Eduard Sobol keerde terug in de basiself. Dat ging ten koste van David Okereke.

Genoeg over de opstelling. De wedstrijd dan. Club Brugge begon en zette hoog druk op de achterste linie van Dynamo Kiev. De Mil had voorafgaand aan het heenduel al duidelijk gemaakt dat hij zeker niet van plan was in te zakken. Dat was dus te zien in de beginfase. Desondanks kwam de eerste dreiging van de bezoekers. Na een slippertje van Odilon Kossounou kon Brandon Mechele gelukkig op tijd ingrijpen. Uit de hoekschop die volgde, kwam geen gevaar. Aan de andere kant van het veld meldde ook Club Brugge zich voor het doel. Dirar kreeg opvallend veel tijd om de bal voor te zetten. Een lekkere voorzet voor Bas Dost om tegenaan te lopen, maar zijn poging kon nog verwerkt worden door een Oekraïense verdediger.

Dost dichtbij met het hoofd

Evenals in Kiev ging het eerste kwartier voorbij zonder echte kansen te noteren. Blauw-Zwart vond dat natuurlijk wel prima, aangezien Dynamo Kiev de ploeg was die sowieso een doelpunt moest maken. Van den Keybus had er in ieder geval veel zin in en was misschien wel iets te enthousiast. De middenvelder liep na een kleine twintig minuten tegen een niet al te slimme gele kaart op. Na 24 minuten was daar dan eindelijk de eerste goede kans voor Club Brugge. Nadat Dirar tegen het gras werd gelopen, belandde de bal bij Clinton Mata. De Angolees bereikte Dost met een puike voorzet, maar de Nederlander kon de bal niet genoeg richting meegeven. Zijn kopbal verdween in de handen van de Kiev-doelman. Jammer!

Club had de wedstrijd onder controle en zocht geduldig de aanval. De ploeg van De Mil leek het vooral te zoeken over de flanken. Omdat Kiev niet bij machten was druk op de bal te zetten, konden zowel Federico Ricca als Mata naar hartenlust voorzetten. Op de kopbal van Dost na resulteerde het echter niet in mogelijkheden. Maar omdat Dynamo Kiev, evenals op eigen veld, een zeer matige indruk maakte, hoefde de thuisploeg niets te vrezen. In de eindfase van de eerste helft gebeurde er dan ook niets meer voor beide doelen. Ruststand: 0-0.

Tweede helft

Voor Van den Keybus zat de wedstrijd er na één helft al op. Van Der Brempt kwam hem te vervangen. Ook in de eerste minuten van de tweede helft was Club de ploeg die de aanval zocht. Het was echter de thuisploeg die de eerste tik kreeg te verwerken. Geen tegentreffer, maar het uitvallen van Dost. De boomlange spits greep naar zijn hamstring na een leep hakballetje. Op het eerste oog een vervelende blessure en dus een flinke domper voor Club. Youssouph Badji verving hem. De Senegalees was enkele minuten na zijn invalbeurt direct dichtbij de openingstreffer. Met de nodige mazzel kreeg hij de bal van Dirar en kon hij, ondanks geen al te beste aanname, op de doelman van Kiev af. Hij zag zijn poging echter gekeerd worden. In de rebound kon Ruud Vormer uithalen, maar ook de aanvoerder trof geen doel.

Twee goede mogelijkheden voor Club. Dynamo Kiev stelde daar nog steeds heel weinig tegenover. Na 69 minuten voetballen was daar dan toch een mogelijkheid voor een bezoekers. Invaller Mykola Sjaparenko testte Simon Mignolet van afstand. De doelman was goed bij de les en kon de bal met een goede redding uit het doel houden. Kiev leek vervolgens toch te ontwaken en drukte Club zelfs even terug tot de eigen zestien. Tot heel veel doelgevaar leidde dat echter niet. Blauw-Zwart bleef geconcentreerd verdedigen en zocht bij vlagen ook de aanval.

Keiharde dreun

Desondanks nam Dynamo Kiev met nog een kleine tien minuten op de klok de leiding. Eén van de spaarzame goede aanvallen van de Oekraïners resulteerde in de openingstreffer van Buyalskyi. Een flinke dreun voor De Mil en zijn manschappen, die de wedstrijd zo onder controle leken te hebben. Met David Okereke en Maxim De Cuyper erbij ging Club vervolgens op zoek naar de gelijkmaker. Die moest vallen om er minimaal een verlenging uit te slepen. Het was echter Dynamo Kiev dat in de slotminuten nog de grootste mogelijkheid kon noteren.

Club stelde daar niets meer tegenover en droop zwaar teleurgesteld van het eigen veld. Het avontuur in de Europa League is, evenals in het afgelopen seizoen, al na twee wedstrijden ten einde. Daarmee kunnen de ambities van de koploper van België voorlopig de vrieskast in. Zo graag had ze een rol van betekenis willen spelen in Europa, maar dan moet er van ploegen als Dynamo Kiev wel worden gewonnen... Dat lukte over twee wedstrijden dus niet, waardoor Blauw-Zwart alleen nog het restant van de Jupiler Pro League, de Play-Offs en het bekertoernooi wacht.