Dingen die opvielen tijdens de wedstrijd in Kiev

Club Brugge speelt in de Europa League tegen Dynamo Kiev|Brandon Mechele was het goudhaantje tegen Dynamo Kiev
Club Brugge speelt in de Europa League tegen Dynamo Kiev|Brandon Mechele was het goudhaantje tegen Dynamo Kiev Foto: © Norbert Scanella/Panoramic /Photo News

Ondanks een allesbehalve vlekkeloze voorbereiding, kwam een gehavend Club Brugge goed voor de dag in Kiev. Dankzij een rake kopbal van Brandon Mechele, die de achterstand ongedaan maakte, staat Blauw-Zwart virtueel in de achtste finales van de Europa League. Dit viel ons allemaal op tijdens het heenduel met Dynamo Kiev.

Wijzigingen in de basiself

Het ging Club Brugge in de eerste weken van het nieuwe kalenderjaar flink voor de wind. De ploeg van Philippe Clement stevent in hoog tempo af op een nieuwe landstitel en is ook nog actief in het bekertoernooi. In de tussentijd kon Clement bouwen aan een elftal dat klaar zou zijn voor de Europa League. Door een positieve coronatest kon hij er echter niet bij zijn tijdens de start van het avontuur. Dat gold ook voor Stefano Denswil, Matej Mitrovic, Hans Vanaken, Noa Lang en Mats Rits. Laatstgenoemde reisde wel mee naar Kiev, maar testte woensdag toch nog positief op corona. Rik De Mil, die bij afwezigheid van Clement de honneurs waarnam, verving Rits door Dirar en koos in de voorhoede voor David Okereke. Daarnaast was Federico Ricca de vervanger van de geschorste Eduard Sobol.

Piepjonge reservebank

De afwezigheid van Denswil, Mitrovic, Vanaken, Lang en Rits had uiteraard als gevolg dat De Mil een beroep moest doen op enkele spelers die hij traint bij Club NXT. Arne Engels, Mathis Servais, Nathan Fuakala en Ibrahima Fofana reisden allemaal mee naar Kiev. Ook Ignace Van Der Brempt en Thomas Van den Keybus namen plaats op de bank. De gemiddelde leeftijd van de spelers die daar zaten, was nog niet eens twintig jaar. Vijf van de tien wachtte voorafgaand aan het duel met Dynamo Kiev nog op hun eerste minuten in de hoofdstad.

Weinig verheffende eerste helft

Voorafgaand aan de wedstrijd hadden de analisten op televisie het over 'de schade beperkt houden'. In de beginfase had het er echter meer van weg dat Dynamo Kiev er zo over dacht. De Oekraïners kwamen in de eerste twintig minuten amper van de eigen helft, terwijl Club Brugge de bal bij vlagen goed rond liet gaan. Het leidde echter niet tot (grote) mogelijkheden voor het doel van Kiev. Clinton Mata kon na ruim vijf minuten uithalen, maar zijn poging mistte richting. Daar bleef het in de eerste helft eigenlijk bij. Aan de andere kant kon ook Dynamo Kiev nauwelijks gevaarlijk worden, alhoewel het met twee kopballen van Vitaliy Buyalskyi nog twee goede mogelijkheden bij elkaar speelde. Op de 0-0 ruststand was al met al niet heel veel af te dingen.

https://twitter.com/ClubBrugge/status/1362428575677317120?s=20
Afwezigheid van Lang een groot gemis

Dat was voorafgaand aan de wedstrijd natuurlijk wel te verwachten. Lang was in zijn laatste negen wedstrijden voor Club Brugge maar liefst acht keer trefzeker. Daarnaast gaf hij zes assists. De geniale ingeving of laatste pass kwam in de afgelopen weken vaak van de rechtervoet van de Nederlander. Vooral in de eerste helft deed zijn afwezigheid zich voelen. Ook Charles de Ketelaere was niet in staat de hechte defensie van Kiev open te breken en/of Bas Dost te bedienen. Okereke deed zijn best en werkte hard, maar hij komt bij lange na niet in de buurt van Lang. De Nigeriaan leed in de eerste 45 minuten te vaak balverlies, waarmee hij soms nog een gevaarlijke tegenaanval ven de thuisploeg op gang bracht.

Matige Dirar

Hoewel Vincent Mannaert in een eerder stadium al vertelde zijn ogen open te houden voor opportuniteiten, verraste Club Brugge met de komst van Dirar. De Marokkaan was in Turkije op een zijspoor beland en zocht nadrukkelijk naar een ploeg waar hij minuten kon maken. De koploper van België boog hem een uitweg als stand-in van Mata. In de bekerwedstrijd tegen Olsa Brakel maakte hij zijn eerste minuten sinds een halfjaar, maar daarna kwam hij niet meer in actie. Tot vanmiddag. Door het ontbreken van Rits begon hij zowaar aan de aftrap. Een goede indruk kon hij echter niet maken. Aan zijn handelingen op het veld was te zien dat hij lang niet op dit niveau heeft gespeeld. Vlak na de 1-1 zat zijn rentree in de basis erop.

https://twitter.com/keersmaecker/status/1362436382107516939?s=20
https://twitter.com/DimiVc/status/1362434941817151489?s=20
https://twitter.com/GVancouillie/status/1362434635637157889?s=20
Wéér Mechele!

Heeft hij een abonnement op doelpunten maken? Het begint er wel op te lijken! Brandon Mechele bezorgde Club Brugge in januari de zege in de topper tegen KRC Genk en knikte zijn ploeg op gelijke hoogte tijdens de Stadsderby tegen Cercle. In Kiev bewees hij maar weer eens dat zijn kopbal een belangrijk wapen is van Blauw-Zwart. Vlak na de onnodige tegentreffer knikte hij raak uit een perfecte hoekschop van Ruud Vormer. Daarmee bezorgde hij zijn ploeg het oh zo belangrijke uitdoelpunt.

https://twitter.com/sporza/status/1362438379128913925?s=20
Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
21/04
Union Saint-Gilloise
18:30
Club Brugge
wo
24/04
Club Brugge
20:30
Genk
zo
28/04
Genk
13:30
Club Brugge
zo
5/05
Antwerp
13:30
Club Brugge
ma
13/05
Club Brugge
20:30
Union Saint-Gilloise
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Union Saint-Gilloise 30 32 70
2 Anderlecht 30 28 63
3 Antwerp 30 28 52
4 Club Brugge 30 33 51
5 Genk 30 20 47
6 Gent 30 15 47
7 Cercle Brugge 30 10 47
Bekijk de hele stand