Alles wat je moet weten voor Club-OH Leuven

Xavier Mercier namens OH Leuven in actie tegen Club Brugge
Xavier Mercier namens OH Leuven in actie tegen Club Brugge Foto: © Vincent Kalut/Photo News

Het kwam dit seizoen nog niet voor dat Club Brugge op maandagavond in actie kwam. Daar komt vanavond verandering in. De koploper krijgt bezoek van OH Leuven, de promovendus die eerder deze jaargang nog met 2-1 te sterk was. Blauw-Zwart is dus gewaarschuwd. Lees hier alles wat je moet weten over het sluitstuk van de 28ste speelronde van de Jupiler Pro League.

• Club Brugge is nog altijd ongeslagen in het nieuwe kalenderjaar. En hoe! Voorafgaand aan het bezoek aan Dynamo Kiev zegevierde de koploper van de Jupiler Pro League in tien achtereenvolgende wedstrijden. Achtereenvolgend Eupen, Sint-Truiden, Beerschot, KV Oostende, KRC Genk, Cercle, Standard, Olsa Brakel, Waasland-Beveren en Antwerp werden verslagen. In Oekraïne kwam er een einde aan die zegereeks, alhoewel het gelijkspel ook een klein beetje als een overwinning voelde. Dankzij het belangrijke uitdoelpunt van Brandon Mechele staat Blauw-Zwart virtueel in de achtste finales van de Europa League.

• De laatste keer dat Club Brugge een nederlaag leed, was op 20 december in eigen huis tegen AA Gent. Al twee maanden ongeslagen dus. Daar kan OH Leuven natuurlijk alleen maar van dromen. Zo gek is dat niet. De ploeg uit Oud-Heverlee en Leuven promoveerde in het afgelopen seizoen pas naar de 1A. Desondanks ging OHL prima van start in de competitie. Zo hield het KRC Genk en Anderlecht op een gelijkspel en zegevierde het bij AA Gent. Ook Club Brugge werd verslagen. Momenteel staat de ploeg van Marc Brys op een keurige achtste plaats. Met veertig punten heeft het nog altijd uitzicht op een ticket voor de Champions Play-Offs. De achterstand op nummer drie KRC Genk bedraagt immers slechts drie punten.

• OH Leuven zegevierde dus in de eerste ontmoeting met Club. Op 24 oktober reisde de regerend landskampioen af naar de promovendus. Dat was een paar dagen na de geweldige avond in Sint-Petersburg. Daar rekende Club Brugge in de absolute slotfase af met Zenit. Clement waakte in de aanloop naar het bezoek aan OHL nog voor onderschatting, maar maakte zelf keuzes die verkeerd uitpakten. Zo begonnen Ruud Vormer, Charles de Ketelaere en Emmanuel Dennis allemaal op de bank. OHL opende na 21 minuten de voorsprong uit een strafschop. Vlak voor rust kwam Club via Noa Lang, ook vanaf elf meter, op gelijke hoogte. In de tweede helft kwamen Vormer en De Ketelaere alsnog binnen de lijnen, maar konden ze hun ploeg niet behoeden voor een nederlaag. Xavier Mercier was de gevierde man bij de thuisploeg.

https://www.youtube.com/watch?v=zjnUQIYyPuA&t=2s

• De ontmoeting van 24 oktober vorig jaar was de eerste sinds 13 maart 2016. Toen zegevierde Club Brugge met 0-1 op bezoek bij Oud-Heverlee en Leuven. Vlak na het uur opende Jelle Vossen op aangeven van Björn Engels de score. Eerder dat seizoen zegevierde Blauw-Zwart dankzij twee treffers van Abdoulay Diaby, die nu op huurbasis uitkomt voor Anderlecht, met 2-0. De ontmoetingen in het seizoen 2015/2016 waren de zevende en achtste keer dat beide ploegen tegenover elkaar stonden in de Eerste Klasse. De vier vorige thuiswedstrijden tegen OHL waren een prooi voor Club.

• De grootste zege tegen OHL boekte Club Brugge op 23 februari 2014. Het duel in Oud-Heverlee en Leuven eindigde destijds in 2-5. Thomas Meunier, Lior Refaelov, Jesper Jörgensen, Tom De Sutter en Maxime Lestienne namen de Brugse productie voor hun rekening.

• Evenals Club Brugge was OHL erg actief op de winterse transfermarkt. De promovendus is hyperambitieus en liet dat blijken door onder andere Siebe Schrijvers aan te trekken. Schrijvers verruilde in de zomer van 2018 KRC Genk voor Club Brugge. Op Jan Breydel kende hij een goed debuutseizoen, maar na de komst van Clement moest hij het steeds vaker doen met invalbeurten. Na de jaarwisseling verkoos hij eieren voor zijn geld en tekende hij een contract bij OHL. De promovendus maakte van Schrijvers de duurste aankoop in de clubgeschiedenis. Nog niet eerder betaalde OHL twee miljoen euro voor een speler. Daarnaast kwamen ook nog verdediger Filip Benković, doelman Kawin Thamsatchanan en middenvelder Andy King.

• Schrijvers is er vooralsnog niet in geslaagd zijn stempel te drukken op het spel van zijn nieuwe werkgever. De 24-jarige aanvaller gaf wel al twee assists, maar is allesbehalve zeker van een basisplaats. Vorige week kwam hij slechts één minuut in actie tegen KV Kortrijk, dus het is nog maar de vraag of hij vanavond aan de aftrap staat. Schrijvers is overigens niet de enige oud-speler van Club die actief is bij de tegenstander van vanavond. Ook Jérémy Perbet en Thibault Vlietinck hebben een verleden bij de regerend landskampioen. Sterker nog, Vlietinck is nog altijd eigendom van Club Brugge. Hij kende een moeilijke start bij OHL, maar is inmiddels wel zeker van een basisplaats. Vlietinck is erop gebrand zich vanavond te bewijzen.

• De grote man bij OHL is Xavier Mercier. Hij maakte eerder dit seizoen dus al de winnende tegen Club Brugge, maar valt vooral op met al zijn assists. Mercier was momenteel al dertien keer aangever en maakte ook nog eens zeven doelpunten. Uitstekende cijfers. Vooral Thomas Henry maakt dankbaar gebruik van het inzicht bij Mercier. Hij trof al zeven keer raak op aangeven van de Franse middenvelder. Blauw-Zwart weet dus welke passlijn ze uit het spel van OHL moeten halen.

https://www.youtube.com/watch?v=q0bg-QfWrgQ

• Club Brugge moet het vanavond nog altijd doen zonder Stefano Denswil, Matej Mitrovic, Hans Vanaken, Noa Lang en Mats Rits. Zij testten vorige week allen positief op corona en hopen er donderdagavond tegen Dynamo Kiev weer bij te zijn. Wie vanavond wel van de partij is, is Daniel Pérez. De Venezolaan kwam in januari over vanuit zijn thuisland, scoorde vorige week bij zijn debuut voor Club NXT en maakt tegen OHL mogelijk voor de eerste keer zijn opwachting in de hoofdmacht.

• Het duel tussen Club en OHL staat onder leiding van Jan Boterberg. Hij floot pas één keer eerder een wedstrijd van de Blauw-Zwarten. Dat was in het afgelopen seizoen. Toen zegevierde Club in de thuiswedstrijd tegen KV Oostende (2-0).

https://twitter.com/BlauwZwartFans/status/1363722586069364736?s=20
Lees meer:
0 reacties
Agenda
ma
1/04
Cercle Brugge
13:30
Club Brugge
zo
7/04
Club Brugge
18:30
Anderlecht
zo
14/04
Club Brugge
13:30
Antwerp
zo
21/04
Union Saint-Gilloise
18:30
Club Brugge
wo
24/04
Club Brugge
20:30
Genk
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Union Saint-Gilloise 30 32 70
2 Anderlecht 30 28 63
3 Antwerp 30 28 52
4 Club Brugge 30 33 51
5 Genk 30 20 47
6 Gent 30 15 47
7 Cercle Brugge 30 10 47
Bekijk de hele stand