BRUSSELS, BELGIUM - JANUARY 19 : Hans Vanaken midfielder of Club Brugge celebrates scoring the equalising goal during the Jupiler Pro League between RSC Anderlecht and Club Brugge at the Lotto Park stadium on January 19, 2020 in Brussels, Belgium, 19/01/2020 ( Photo by Nico Vereecken / Photo News
© Nico Vereecken/Photo News

Vanaken valt af in de strijd om de Gouden Schoen

Simon Mignolet, Philippe Clement en Charles de Ketelaere. Allemaal vielen ze alvast in de prijzen. Hans Vanaken moet het een jaartje zonder doen, tenzij zijn wonderschone treffer tegen Anderlecht wordt verkozen tot Doelpunt van het Jaar. De Gouden Schoen gaat in ieder geval aan zijn neus voorbij. De middenvelder van Club Brugge eindigt als achtste.

Vanaken weet als geen ander hoe het is om de Gouden Schoen in ontvangst te mogen nemen. Hij won de trofee immers al in 2018 en 2019. In die jaren steeg de middenvelder van Club Brugge ver boven de rest uit. Ook in het afgelopen seizoen was hij goed op dreef. Met dertien doelpunten en drie assists in 29 competitiewedstrijden had hij een groot aandeel in de zestiende landstitel van Blauw-Zwart. Met twee treffers, waarvan één dus in de race is voor het Doelpunt van het Jaar, schoot hij zijn ploeg ook nog eens hoogstpersoonlijk langs Anderlecht.

De kans is groot dat dat doelpunt woensdagavond wordt verkozen tot Doelpunt van het Jaar. Maar de Gouden Schoen, die gaat dit jaar dus aan hem voorbij. En als we eerlijk moeten zijn, lag dat eigenlijk ook in de lijn der verwachting. Hoewel Vanaken ook dit seizoen belangrijk is met doelpunten en assists, is het toch allemaal wat minder overtuigend, zeker als je het vergelijkt met de jaren waarin hij de Gouden Schoen veroverde. Zo begon hij het seizoen met een zwak optreden in de finale van de Croky Cup, alhoewel gezegd moet worden dat alleen Mignolet die wedstrijd goed voor de dag kwam.

Hans Vanaken met de Gouden Schoen
Vanaken, Gouden Schoen winnaar in 2018 en 2019, eindigt nu slechts als achtste. (Photo by Jan De Meuleneir/Photonews)

Kritiek

De kritiek zwol voorzichtig aan. Er werd immers meer verwacht van de tweevoudig Gouden Schoen winnaar, die van de zomer in verband werd gebracht met een vertrek naar West Ham United. Heel veel trok Vanaken zich echter niet aan van de kritiek. De middenvelder pakte de draad weer op. Dankzij zijn drie treffers in de groepsfase van de Champions League is hij inmiddels topscorer aller tijden van Club in het miljardenbal. Met een rake kopbal tegen Lazio had hij zijn ploeg zelfs bijna verzekerd van een ticket voor de achtste finales.

Dit seizoen is hij vooralsnog goed voor zes doelpunten en vijf assists. De komende weken moet hij echter geduld hebben. Naar aanleiding van zijn rode kaart tegen Eupen moet hij drie wedstrijden brommen. Zodoende gaan de duels met Beerschot en KV Oostende nog aan zijn neus voorbij. Gelukkig voor Club en Vanaken is de middenvelder in de topper tegen Genk wel weer van de partij.

Wie er in de duels met Beerschot en Cercle wel bij is, is Clinton Mata. De verdediger kende wederom een uitstekend jaar. Met 43 punten eindigt hij op de zevende plaats in de uitslag van de Gouden Schoen. De verdediger geniet daarmee een voorsprong van tien punten op Vanaken. Jan Mulder was afgelopen week nog lovend over Mata. De analist noemde hem de beste verdediger van België. ”Hij is beter dan Meunier”, aldus Mulder.

Mignolet

De nummer zes is Theo Bongonda van KRC Genk. Zowel Mignolet als De Ketelaere is dus nog steeds in de race voor de Gouden Schoen. Men verwacht echter niet dat één van hen er met de trofee vandoor gaat. Lior Refaelov, oud-speler van Club Brugge, is de grote favoriet onder de lezers van HLN. Je weet het echter maar nooit. Niet voor niets is Mignolet voor de tweede keer op rij de Doelman van het Jaar. Een keeper wordt weliswaar niet zo snel uitgeroepen tot beste speler van de competitie, maar het zou op basis van zijn prestaties zeker niet onverdiend zijn.

Woensdagavond weten we wie de winnaar is.

In tegenstelling tot Vanaken is De Ketelaere nog wel altijd in de race voor de Gouden Schoen. De trofee voor Belofte van het Jaar heeft hij in ieder geval al te pakken. (© Orange Pictures/Photo News) !

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws