BRUGES, BELGIUM - OCTOBER 28 : Hans Vanaken midfielder of Club Brugge celebrates after scoring during the Champions League Group F match between Club Brugge KV and Lazio Roma on October 28, 2020 in Bruges, Belgium, 28/10/2020 ( Photo by Philippe Crochet / Photo News
© Philippe Crochet/Photo News

Ook Clement doet poging Vanaken zijn schorsing te beperken

Na een weekje rust keerde Club Brugge maandagochtend terug op het trainingsveld. Philippe Clement en co werken de komende dagen toe naar de hervatting van de Jupiler Pro League. Zondag gaat de koploper op bezoek bij Sint-Truiden. Terwijl Bas Dost dan hoogstwaarschijnlijk voor het eerst zijn opwachting maakt, zit Hans Vanaken thuis op de bank. De middenvelder kreeg immers rood in het duel met Eupen en kreeg daarvoor vier speeldagen schorsing. Twee voor de overtreding en twee voor zijn uitlatingen richting de arbitrage. Zijn werkgever ging dinsdagmiddag in hoger beroep.

Ondanks een moeizame eerste helft boekte Club Brugge in het laatste duel van 2020 een overtuigende 3-0 overwinning op Eupen. Dankzij twee doelpunten van Noa Lang en een van David Okereke ging de koploper met een goed gevoel de korte winterstop in. Dat gold echter niet voor Vanaken. De middenveld werd van het veld gestuurd na een overtreding op Andreas Beck. Vanaken reageerde op een ziekenhuisbal van Federico Ricca, maar raakte de speler van Eupen in plaats van het leer. Daarop toonde scheidsrechter Nathan Verboomen hem de rode kaart.

Voorbeeldfunctie

Verboomen zijn beslissing schoot bij Vanaken in het verkeerde keelgat. Dat liet hij merken door zich verbaal te laten gaan tegenover de arbitrale leiding. De Limburger riep onder meer ”kutrefs, jullie zijn allemaal kutrefs”. Daarop werd door het Bondsparket vier wedstrijden schorsing geëist. Twee voor de fout op Eupen-speler Beck en twee voor zijn misplaatste uitlatingen aan het adres van de leidsmannen. Volgens bondsprocureur Ebe Verhaegen had Vanaken veel beter moeten weten. ”Vanaken heeft een voorbeeldfunctie. Niet omdat hij Hans Vanaken is, maar omdat hij een profspeler is.” 

Vanaken kan zich duidelijk niet vinden in de beslissing van Verboomen om hem met rood van het veld te sturen. (Photo by Nico Vereecken/Photo News)

Verontschuldigingen

Vanaken verontschuldigde zich nadien voor zijn uitlatingen. Het Disciplinair Comité liet daarop de boete van 2.000 euro effectief voor de uitlatingen vallen, maar de rest van de straf bleef overeind. Club Brugge liet het daar niet bij zitten en ging in hoger beroep, vooral omdat de koploper het oneens is met de twee speeldagen die de Gouden Schoen krijgt vanwege de overtreding. Vanaken verscheen dinsdagmiddag voor de disciplinaire raad. Hij benadrukte nog maar eens dat hij allesbehalve de intentie had om Beck te raken én verontschuldigde zich nogmaals voor zijn beledigingen.

Ook raadsman Kobe Wauters, die Vanaken verdedigde, deed een verwoede poging om de Disciplinaire Raad te overtuigen de twee speeldagen schorsing voor de overtreding te laten intrekken. ”Ik zie veel verzachtende omstandigheden. Ten eerste is er geen intentie de tegenstander te blesseren en ten tweede was de fout onvermjdelijk.” Zelfs Clement werd nog even opgetrommeld om de actie van zijn middenvelder te verdedigen. ”We kunnen toch niet elke speler die opspringt en op een tegenstander terechtkomt bij het neerkomen een rode kaart geven?”

Wim Mertens, de voorzitter van de Disciplinaire raad, liet weten dat er vandaag nog of mogelijk pas morgen een uitspraak volgt. Mocht de schorsing van vier speeldagen blijven staan, mist Vanaken niet alleen het bezoek aan Sint-Truiden, maar ook de wedstrijden tegen Beerschot, KV Oostende en Genk. Laatstgenoemde is de huidige nummer twee. De voorsprong van Club Brugge ten opzichte van Genk bedraagt vier punten, maar de ploeg van John van den Brom heeft één wedstrijd minder gespeeld.

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws