MECHELEN, BELGIUM - DECEMBER 17 : Charles De Ketelaere midfielder of Club Brugge and Krepin Diatta forward of Club Brugge celebrates after scoring with temmates during the Jupiler Pro League match between KV Mechelen and Club Brugge at the AFAS stadium on December 17, 2020 in Mechelen, Belgium, 17/12/2020 ( Photo by Philippe Crochet / Photo News
© Philippe Crochet/Photo News

Met deze droomvoorhoede kan Clement de titelstrijd hervatten

Na de ongelukkige nederlaag tegen AA Gent was Club Brugge in het thuisduel met Eupen erop gebrand het jaar goed af te sluiten. Hoewel de thuisploeg een moeizame eerste helft speelde, boekte het uiteindelijk een overtuigende 3-0 overwinning. In de tweede helft walste Club Brugge over de bezoekers heen. Het enige smetje op de overwinning was de rode kaart van Hans Vanaken. Niet zonder gevolgen. De middenvelder moet immers vier speeldagen brommen. Dat geeft Philippe Clement echter wel de mogelijkheid om met een (op papier) gedroomde voorhoede de spannende titelstrijd te hervatten.

Ook dit seizoen is Vanaken niet weg te denken uit de basiself. Hij kwam vooralsnog in alle competitiewedstrijden in actie. Zelfs in het thuisduel met Sint-Truiden. Clement wilde zijn spelmaker eindelijk eens rust geven, maar door het uitvallen van Ruud Vormer in de warming-up moest Vanaken alsnog opdraven. Hoewel Vanaken, evenals zijn teamgenoten, niet goed van start ging, eindigde hij de eerste seizoenshelft uiteindelijk met vijf doelpunten en zes assists. Maar ook met een rode kaart, die vervelende gevolgen heeft voor Club Brugge en de speler zelf.

Als het alleen bij de overtreding op Eupen-speler Andreas Beck was gebleven, was de straf niet zo hoog uitgevallen. De rode kaart die scheidsrechter Nathan Verboomen trok, viel echter niet goed bij Vanaken. De middenvelder verloor de controle en liet zich verbaal gaan tegen de arbitrage. Dinsdagmiddag moest hij voorkomen voor het Disciplinair Comité. Tijdens de zitting verontschuldigde hij zich voor de misplaatste uitlatingen. Daarop besloot het Comité de boete van 2.000 euro effectief voor de uitlatingen te laten vallen, maar de rest van de straf bleef overeind. Zodoende mist Vanaken onder meer de hervatting tegen Sint-Truiden en de topper tegen Genk.

Vanaken moet met rood het veld verlaten in het duel met Eupen. (Photo by Nico Vereecken/Photo News)

Dost

Een hard gelag voor Clement, die de middenvelder uiteraard goed kan gebruiken in de spannende titelstrijd. Op het middenveld valt de komende weken een belangrijke pion weg. Clement heeft echter voldoende mogelijkheden om Vanaken te vervangen. Zeker nu de coach zijn zo gewenste kopsterke spits binnen heeft. Bas Dost zette begin deze week zijn handtekening onder een contract voor anderhalf seizoen en is inzetbaar als Club Brugge op 10 januari de competitie hervat met een bezoek aan Sint-Truiden.

Of Dost dan direct aan de aftrap staat, is natuurlijk nog maar de vraag. De kans is echter wel groot dat Clement zijn nieuwe spits direct voor de leeuwen gooit. In het eerste duel met Sint-Truiden had Club Brugge immers alle moeite om zich door de hechte defensie te wurmen. Ook tegen Eupen was dat het geval. ”Bas heeft de specifieke kwaliteiten om tegen zo’n laag blok te spelen, maar heeft ook nog heel wat andere troeven”, zei de coach al na afloop van dat duel. In de afgelopen wedstrijden speelde Clement met Krépin Diatta, Charles de Ketelaere én Noa Lang. De komst van Dost hoeft zeker niet ten koste te gaan van een van hen.

‘Superkwartet’

Clement zou ook gek zijn als hij Diatta, De Ketelaere of Lang zou slachtofferen. Eerstgenoemde is de topscorer van Club Brugge, De Ketelaere en Lang waren in de afgelopen maanden de grote blikvangers. Zij wisselden vaak van positie en zorgen zo voor de nodige chaos in de defensie van de tegenstander. Met Clement heeft Dost een echte targetspits in de selectie, terwijl Diatta, De Ketelaere en Lang prima om hem heen kunnen spelen. Daarnaast hebben zij allemaal een goede voorzet in de benen, perfect om de boomlange en kopsterke Dost mee in stelling te brengen.

Vermoedelijke opstelling Club Brugge tegen Sint-Truiden
Met deze elf zou Club Brugge zomaar eens de titelstrijd in België kunnen hervatten. (©BlauwZwartFans via Chosen 11)

Of Clement het met deze elf aandurft, valt nog te bezien. Het is immers een zeer aanvallend ingestelde formatie. Om de balans tussen aanval en verdediging nog wat beter te bewaken, zou Clement altijd nog kunnen kiezen voor Éder Balanta in plaats van Mats Rits. Balanta wordt vaak ingezet als slot op deur. En om het voetbal niet uit het middenveld te laten verdwijnen, zou De Ketelaere ook nog een linie kunnen zakken. In het afgelopen seizoen vormde hij vaker het middenveld met Ruud Vormer én Vanaken. In de komende weken zou hij op laatstgenoemde zijn positie kunnen spelen. Kortom, Clement heeft voldoende opties achter de hand om de geschorste Vanaken te vervangen.

Reacties

guest
1 Reactie
Populairste
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws