Hans Vanaken met de Gouden Schoen
BRUGGE, BELGIUM - OCTOBER 04 : Hans Vanaken midfielder of Club Brugge showing his Golden shoe awrad from the newspaper Het Laatste Nieuws at during the Jupiler Pro League match between Club Brugge and RSC Anderlecht on October 4, 2020 in Brugge, Belgium, 4/10/2020 ( Photo by Jan De Meuleneir / Photonews
© Jan De Meuleneir/Photo News

Gouden Schoen: deze spelers mogen nog hopen

Woensdag wordt de 67ste Gouden Schoen uitgereikt. Noa Lang werd na zijn ijzersterke eerste seizoenshelft genoemd als kandidaat, maar kreeg van de stemgerechtigden slechts één puntje. Ruud Vormer valt met elf punten net buiten de top-10. Van welke Club Brugge-spelers kunnen we verwachten dat ze bij de beste tien van het afgelopen jaar behoren?

Hoewel 2020 uitgroeide tot een jaar dat we met z’n allen niet zo snel voor mogelijk hadden gehouden, kan Club Brugge er met een tevreden gevoel op terugkijken. Zo kroonde het elftal van Philippe Clement zich met ruime afstand tot landskampioen. Daarnaast maakte het indruk in de groepsfase van de Champions League, waarin het uiteindelijk één doelpunt tekort kwam voor een ticket voor de knockout-fase. Eén van de weinige smetjes was de nederlaag in de finale van de Croky Cup. Die prijs ging naar het Antwerp van oud-Club trainer Ivan Leko.

Veel spelers van Club Brugge vielen in positieve zin op. Lang, bijvoorbeeld. De Nederlander kwam op de valreep van de zomerse transferperiode over van Ajax. Hij had echter niet veel tijd nodig om zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving. Lang speelde zich razendsnel in de basis, was belangrijk met doelpunten en assists en werd door de achterban verkozen tot Speler van de Maand november en december. Desondanks eindigde hij buiten de eerste dertig plaatsen in de uitslag van de Gouden Schoen. Van Charles de Ketelaere, die in de afgelopen maanden vaak een koppel vormde met Lang, kunnen we daarentegen wel een hoge eindklassering verwachten.

Noa Lang loodst club voorbij eupen
Noa Lang en Charles de Ketelaere, dé uitblinkers van Club Brugge. Laatstgenoemde lijkt nog altijd te mogen hopen op een mooie klassering in verkiezing van de Gouden Schoen. (Photo by Nico Vereecken/Photo News)

De Ketelaere

Voor het eerst in de geschiedenis van de Gouden Schoen maakt Het Laatste Nieuws de uitslag gaandeweg bekend. Zaterdag publiceerde de krant de plaatsen 15 tot en met 11. Nog geen De Ketelaere. Of hij het tot de eerste tien heeft gemaakt, is nog maar de vraag. Dat mogen en moeten we echter wel verwachten. De Ketelaere heeft een waanzinnig jaar achter de rug. Hij knokte zich in de basis van Club, scoorde zijn eerste doelpunten in de Jupiler Pro League en Champions League en debuteerde voor de Rode Duivels. De Ketelaere wordt niet als favoriet gezien, maar is zeker wel een outsider voor de Gouden Schoen.

Ook Hans Vanaken is nog altijd in de race. De Limburger weet natuurlijk als geen ander hoe het is om de Gouden Schoen in ontvangst te nemen. Hij won de trofee al in 2018 en 2019. Ook in 2020 was Vanaken van grote waarde voor zijn ploeg. In het afgelopen seizoen scoorde hij dertien keer in 29 competitieduels, waaronder twee hele belangrijke (en één wonderschone) op bezoek bij Anderlecht. Ook in het huidige seizoen bezorgt hij met doelpunten en assists zijn ploeg de nodige punten. Vooralsnog staat de teller op vijf doelpunten en zes assists in negentien competitieduels.

Hans Vanaken is met zijn prachtige goal op Anderlecht in de race voor het Doelpunt van het Jaar.

Mata

Naast de Gouden Schoen maakt Vanaken ook kans op het Doelpunt van het Jaar. Gezien de schoonheid van zijn treffer op Anderlecht achten wij de kans groot dat hij er met de eerste plaats vandoor gaat. Vorig jaar werd Clinton Mata zijn weergaloze treffer tegen AA Gent nog verkozen tot doelpunt van het jaar. Zijn naam is overigens nog niet voorbijgekomen in de uitslag van de Gouden Schoen. De kans dat hij die wint, lijkt nihil, maar een top-10 klassering moet er zeker in zitten voor de verdediger. Onlangs was onder meer Jan Mulder nog zeer lovend over hem.

Wiens naam we zeker niet mogen vergeten te benoemen, is die van Simon Mignolet. De doelman werd van het weekend volledig terecht uitgeroepen tot Doelman van het Jaar. Alweer zijn tweede uitverkiezing sinds zijn komst naar Club Brugge. Ook dit seizoen houdt hij de moeilijkste ballen uit het net. In competitieverband hield hij vooralsnog al negen keer ‘de nul’. Een keeper wordt niet zo snel verkozen tot beste speler van de competitie, maar wellicht dat onze doelman daar eens verandering in brengt.

Grote favoriet

Wat betreft de lezers van HLN grijpen bovenstaande namen allemaal naast de Gouden Schoen. Op de website kan gestemd worden op onder anderen De Ketelaere, Vanaken en Mignolet. Zowel De Ketelaere als Mignolet krijgt vooralsnog zeventien procent van de stemmen, terwijl Vanaken het met slechts vijf procent moet doen. Lior Refaelov is met ruime afstand (35%) de grote favoriet onder de lezers van HLN. De oud-speler van Blauw-Zwart bezorgde Antwerp FC in 2020 nog de Croky Cup ten koste van de landskampioen.

Woensdagavond weten we de uitslag!

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws