BRUGGE, BELGIUM - JANUARY 20 : Cristophe Diandy midfielder of Charleroi and Stergos Marinos defender of Charleroi in discussion with Ruud Vormer midfielder of Club Brugge during the Jupiler Pro League match between Club Brugge and Royal Charleroi SC at the Jan Breydel stadium on January 20, 2019 in Brugge, Belgium , 20/01/2019 ( Photo by Nico Vereecken / Photonews
© Nico Vereecken/Photo News

Club Brugge boekt wisselvallige resultaten in januari

Club Brugge heeft een turbulente eerste seizoenshelft achter de rug. De verwachting was dat de ploeg de landstitel dit seizoen wel even zou prolongeren. In de eerste weken werd echter al duidelijk dat Philippe Clement en co hun huid duur zullen moeten verkopen. Ook in de tweede seizoenshelft wacht een moordend speelschema met enkele pittige wedstrijden. Met om te beginnen zes duels in januari. BlauwZwartFans blikt terug op de resultaten die Club Brugge in de afgelopen vijf seizoenen in de eerste maand van het jaar behaalde.

Eén van de redenen waarom Clement en zijn manschappen in aanloop naar de competitiestart werden genoemd als titelkandidaat nummer één, was het feit dat de landskampioen erin slaagde haar sterkhouders te behouden. Simon Mignolet, Clinton Mata, Hans Vanaken, Krépin Diatta. Allemaal werden ze in verband gebracht met een transfer naar een Europese topcompetitie. Tot een vertrek kwam het echter niet, tot blijdschap van de club en haar achterban. Dezelfde namen konden het seizoen beginnen met de winst van de Croky Cup. Clement en co lieten zich echter volledig verrassen door Antwerp FC. Ook in de Jupiler Pro League gingen ze met slechts drie punten uit drie duels dramatisch van start.

Wisselvallige start van 2020

Tot zover de competitiestart van dit seizoen. Laten we eens gaan kijken naar de ‘januari-resultaten’ in de laatste vijf seizoenen. In het afgelopen seizoen ging Blauw-Zwart in het eerste duel na de jaarwisseling op bezoek bij Anderlecht. De rivaal kwam na 21 minuten op voorsprong, maar twee treffers van Hans Vanaken bezorgden FCB alsnog de overwinning. Vooral zijn eerste treffer was van grote schoonheid. Niet voor niets is die door Het Laatste Nieuws genomineerd voor het doelpunt van het jaar. Na de zege bij Paars-Wit wist Club echter drie opeenvolgende wedstrijden niet te winnen. De heenwedstrijd tegen Zulte-Waregem in de halve finale van de Croky Cup eindigde in 1-1, terwijl KV Kortrijk en Charleroi Club Brugge in de competitie op respectievelijk 2-2 en 0-0 hielden.

 • 19 januari 2020: Anderlecht-Club Brugge 1-2.
 • 22 januari 2020: Club Brugge-Zulte Waregem 1-1 (Croky Cup).
 • 26 januari 2020: KV Kortrijk-Club Brugge 2-2.
 • 29 januari 2020: Charleroi-Club Brugge 0-0.

Het kwam in het afgelopen en door corona niet afgemaakte seizoen ruimschoots goed met het elftal van Clement. Een jaar ervoor kon dat niet worden gezegd. KRC Genk kroonde zich in het seizoen 2018/2019 tot landskampioen. Dat hadden de Bruggenaren vooral te danken aan het vele puntenverlies in de duels tegen de ‘kleintjes’. Ook in de eerste wedstrijd van 2019 ging het mis. Op Jan Breydel verbaasde Charleroi vriend en vijand door met 0-1 te winnen. De maand januari werd door Club met een 1-2 overwinning op KV Oostende overigens wel goed afgesloten.

 • 20 januari 2019: Club Brugge-Charleroi 0-1.
 • 27 januari 2019: KV Oostende-Club Brugge 1-2.
Club Brugge verslikt zich in Charleroi in het eerste duel van 2019. (Photo by Nico Vereecken/Photonews)

Twee flinke katers

De start van 2018 was daarentegen wel goed en overtuigend. Niet een duel in de Jupiler Pro League, maar de kwartfinale van de Beker van België tegen Charleroi stond op het programma. Dankzij twee doelpunten van Vanaken en Brandon Mechele en één van Wesley eindigde de confrontatie op Jan Breydel in een 5-1 zege. De overwinning kreeg echter geen vervolg in de competitie. In het eerste competitieduel na de winterstop hield Antwerp FCB immers op 2-2. Oostende werd vervolgens met 3-2 verslagen, maar AA Gent en Standard Luik bezorgden Club met respectievelijk een 2-0 en 4-1 nederlaag twee flinke katers in aanloop naar februari.

 • 16 januari 2018 (Beker van België): Club Brugge-Charleroi 5-1.
 • 21 januari 2018: Antwerp FC-Club Brugge 2-2.
 • 25 januari 2018: Club Brugge-KV Oostende 3-2.
 • 28 januari 2018: AA Gent-Club Brugge 2-0.
 • 31 januari 2018 (Beker van België): Standard Luik-Club Brugge 4-1.

In 2017 veroverde Club, ondanks de matige start, ‘gewoon’ de landstitel. Blauw-Zwart moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Anderlecht. De hervatting van het seizoen 2016/2017 was, ondanks de nederlaag bij Gent, prima. In de eerste twee duels na de winterstop werden achtereenvolgend Standard en Waasland-Beveren, weliswaar met de nodige moeite, aan de kant gezet. Eerstgenoemde met 0-3, Waasland-Beveren met 2-1. Het laatste duel in januari ging echter verloren. AA Gent was met 2-0 te sterk.

 • 22 januari 2017: Standard Luik-Club Brugge 0-3.
 • 25 januari 2017: Club Brugge-Waasland-Beveren 2-1.
 • 29 januari 2017: AA Gent-Club Brugge 2-0.

AA Gent: een echte angstgegner

2016 begon met 3-0 overwinning op Moeskroen uitstekend. Vijf dagen later trok het echter aan het kortste eind in het heenduel met Gent in de halve finales van de Beker van België. In de competitie boekte Blauw-Zwart vervolgens twee benauwde zeges op Waasland-Beveren en KSC Lokeren.

 • 16 januari 2016: Club Brugge-Moeskroen 3-0.
 • 21 januari 2016 (Beker van België): AA Gent-Club Brugge 2-1.
 • 24 januari 2016: Waasland-Beveren-Club Brugge 1-2.
 • 31 januari 2016: Club Brugge-KSC Lokeren 2-1.
Gelukkig voor Club Brugge staat er deze maand geen duel met AA Gent op het programma. In de afgelopen jaren verloor Blauw-Zwart in de eerste maand van het jaar immers drie keer van de Buffalo’s. (©Orange Pictures/Photo News)

Blauw-Zwart speelde in de afgelopen vijf seizoenen in totaal achttien wedstrijden in januari. Daarvan werd de helft gewonnen, eindigden er vier in een remise en ging zes keer de overwinning naar de tegenstander. De huidige koploper van de Jupiler Pro League boft in ieder geval dat AA Gent pas in februari weer de tegenstander is. Drie van de zes nederlagen leed Club immers tegen de Buffalo’s, die onlangs nog zegevierden op Jan Breydel.

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws