Cercle Brugge
Brugge, Belgium - December 15 : Victor Alexander da Silva Vitinho defender of Cercle Brugge celebrates during the Jupiler Pro League match between Cercle Brugge and Sporting Charleroi at the Jan Breydel stadium on December 15, 2020 in Brugge, Belgium, 15/12/2020 ( Photo by Nico Vereecken / Photo News
© Nico Vereecken/Photo News

Alles wat je moet weten voor Cercle-Club

Met zeges op achtereenvolgend STVV, Beerschot en KRC Genk kent Club Brugge een vlekkeloze start van de tweede seizoenshelft. Stadsgenoot Cercle maakt daarentegen een moeilijk seizoen door. Donderdagavond staat de Brugse Stadsderby op het programma. Lees hieronder alles wat je moet weten voor deze strijd.

• Met negen op negen bewijst Club Brugge dat het de belangrijkste kandidaat is om de landstitel te veroveren. Dankzij de zege op KRC Genk bedraagt de voorsprong op de eerste achtervolger momenteel twaalf punten, waardoor niets een nieuw landskampioenschap in de weg lijkt te staan. Cercle moet daarentegen alles uit de kast halen om ook volgend seizoen actief te zijn op het hoogste niveau. Na 23 competitiewedstrijden staat de ploeg met 22 punten op de voorlaatste plaats. De voorsprong op hekkensluiter Waasland-Beveren bedraagt slechts één punt.

• Cercle verloor de laatste zes wedstrijden van het afgelopen jaar. De achterban hoopte na de jaarwisseling op een ommekeer, maar die laat nog altijd op zich wachten. De eerste vijf wedstrijden van de tweede seizoenshelft leverden immers slechts vier punten op. Die werden behaald op bezoek bij Beerschot (1-1), waar Club Brugge onlangs nog met 0-3 zegevierde, en KV Kortrijk (1-2). Tegen Eupen, Standard en Antwerp FC verliet Cercle met lege handen het veld.

• Hoewel Cercle dus een moeilijk seizoen doormaakt, had Club Brugge in september nog de grootste moeite met de ploeg van Paul Clement. Dankzij de inmiddels vertrokken Krépin Diatta nam Club na 22 minuten de leiding, maar die werd in de eerste minuut van de tweede helft teniet gedaan door Anthony Musaba. Blauw-Zwart was vervolgens even van slag, maar pikte de draad op en had na een kleine zeventig minuten de voorsprong weer te pakken. Simon Deli knikte raak uit een hoekschop en bezorgde zijn ploeg daarmee de overwinning. De Ivoriaan was toen nog de gevierde man, maar staat inmiddels op de nominatie om te vertrekken.

• Club Brugge verloor al ruim zeven jaar niet meer van stadsgenoot Cercle. Daarbij moet wel worden gezegd dat Cercle een aantal seizoenen actief was op het tweede niveau. De laatste zege van Cercle op Blauw-Zwart dateert van 31 oktober 2013. Groen-Zwart zegevierde destijds met 2-0. In het afgelopen seizoen was Club twee keer de sterkste in de Stadsderby. De ‘uitwedstrijd’ eindigde in 0-2 dankzij treffers van Diatta en Emmanuel Dennis, terwijl het ‘thuisduel’ met 2-1 werd gewonnen. Hans Vanaken en wederom Diatta waren toen trefzeker.

• Het vertrouwen bij Cercle is op dit moment niet heel hoog en deze statistiek maakt het er niet beter op. De ploeg van Paul Clement verloor al zeven thuiswedstrijden op rij. Mocht Club donderdagavond aan het langste eind trekken, is Cercle de eerste Jupiler Pro League-club in 21 jaar die in acht opeenvolgende thuisduels onderuit gaat.

• Om degradatie te voorkomen roerde Groen-Zwart zich evenals stadsgenoot Blauw-Zwart flinke op de transfermarkt. Cercle versterkte zich deze winter met Strahinja Pavlović (gehuurd van AS Monaco), middenvelder Hannes Van der Brugge (KV Kortrijk) en aanvaller Kévin Denkey (Nîmes Olympique).

• Cercle mag dan een matig seizoen draaien, Ike Ugbo weet zichzelf wel in de etalage te spelen. De huurling van Chelsea scoorde vooralsnog al elf keer in de Jupiler Pro League. In het topscorersklassement moet de Engelsman alleen Yuma Suzuki, Thomas Henry en Paul Onuachu voor zich dulden.

• Bij Club Brugge zijn de ogen natuurlijk gericht op Noa Lang en Bas Dost. De Nederlanders zijn in de eerste wedstrijden in het nieuwe jaar van grote waarde geweest voor hun ploeg. Lang had met twee assists nog een groot aandeel in de overwinning op KRC Genk. Dost vestigde met zijn treffer tegen de Smurfen een nieuw clubrecord. Hij is immers de eerste speler die namens Blauw-Zwart in zijn eerste vier competitiewedstrijden telkens raak trof.

• Lang zal donderdagavond overigens wel op zijn tellen moeten passen. Zowel tijdens het bezoek aan Beerschot als in de thuiswedstrijd tegen Genk kreeg de aanvaller een gele kaart. Die van afgelopen zondag was alweer zijn vierde in de competitie. Dat betekent dat hij bij een gele prent tegen Cercle geschorst is voor de kraker tegen Standard.

Noa Lang, de grote man bij Club Brugge
Noa Lang is met vier doelpunten en vier assists in zijn laatste vijf wedstrijden ontzettend goed op dreef voor Club Brugge. Tegen Cercle zal hij echter op zijn tellen moeten passen. Hij staat immers op scherp. (Photo by Nico Vereecken/Photo News)

• De Stadsderby staat onder leiding van Nathan Verboomen. Daar zal Club Brugge en vooral Vanaken niet heel blij mee zijn. Verboomen stuurde de middenvelder in het laatste duel van 2020 van het veld. Vanaken verloor daarop de controle en liet zich verbaal gaan tegenover de arbitrage. Zijn overtreding op Eupen-speler Andreas Beck en zijn uitlatingen kostten hem uiteindelijk drie wedstrijden. Verboomen floot dit seizoen ook de uitwedstrijd tegen Zulte-Waregem, die FCB met 0-6 won.

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws