Gouden Schoen Hans vanaken
Hans Vanaken met zijn Gouden Schoen - © Sebastien Smets/Photo News
© Sebastien Smets/Photo News

Aftellen tot finale van de Gouden Schoen nu echt begonnen

Nog even en dan weten we eindelijk wie een plekje mag vrijmaken voor de Gouden Schoen. Er is in de afgelopen dagen veel gezegd en geschreven over de grote finale. Lior Refaelov zou de grote favoriet zijn, maar ook Simon Mignolet lijkt een goede kans te maken om er met de Gouden Schoen vandoor te gaan. Nog één keer alle kanshebbers op een rijtje.

Lior Refaelov

De grote favoriet voor het winnen van de 67ste Gouden Schoen. In Brugge laten ze nog wel eens een traan als ze terugdenken aan de finale van de Beker van België van 22 maart 2015. Club Brugge stevende een lange tijd af op de overwinning, maar zag Anderlecht vlak voor tijd langszij komen. Een verlenging stond om de hoek. Refaelov dacht daar echter anders over. Met een fenomenale uithaal bezorgde hij Blauw-Zwart de beker. Dat de middenvelder het scoren in een bekerfinale in de afgelopen jaren niet is verleerd, bewees hij in de recente tussen Club en Antwerp FC. Een jaar na zijn transfervrije komst zorgde hij met de enige treffer van de avond voor een vreugde uitbarsting in Antwerpen. Het was de kroon op een ijzersterk debuutseizoen. Dit seizoen trekt hij die lijn vrolijk verder.

Ivan Leko, inmiddels alweer weg bij Antwerp FC, is dolblij met Refaelov na zijn doelpunt in de finale van de Croky Cup. (Photo by Gregory Van Gansen/Photonews)
Simon Mignolet

Club-icoon Julien Cools vindt Mignolet de meest regelmatige speler van Club Brugge. In zijn ogen heeft de doelman echter één groot nadeel in aanloop naar de uitreiking van de Gouden Schoen. ”Simon heeft de pech dat er ook een verkiezing is voor de ‘Doelman van het Jaar’. Omdat hij daar al vaak de meeste stemmen krijgt, zijn de mensen geneigd om hem minder punten te geven bij de Gouden Schoen zelf.” En daar slaat Cools eigenlijk de spijker op zijn kop. De komst van Mignolet in de zomer van 2019 was misschien wel de beste slag van Club in de afgelopen jaren. Sinds hij onder de lat staat, is het elftal van Philippe Clement maar moeilijk te passeren. In het afgelopen seizoen werd hij al uitgeroepen tot Doelman van het Jaar. Van het weekeinde mocht hij deze prijs voor de tweede keer in ontvangst nemen. Ook dit seizoen houdt hij zijn doel vaak schoon en daarmee zijn ploeg op de been. Men ziet in Mignolet een goede nummer twee, maar we mogen niet verbaast zijn als hij er ‘gewoon’ met de Gouden Schoen vandoor gaat.

Charles de Ketelaere

Voor de winterstop al uitgeroepen tot Sportbelofte van het Jaar en dinsdagmorgen kreeg hij ook nog eens te horen dat hij de Belofte van het Jaar is. Volledig terecht ook. De Ketelaere heeft een magistraal jaar achter de rug. Hij speelde zich al vrij snel in de basis van Club, maakte zijn eerste doelpunten in de Jupiler Pro League en Champions League en mocht ook nog eens debuteren voor de Rode Duivels. Het enige puntje van kritiek is dat hij niet veel scoort. Dat is naar Jan Ceulemans zijn mening ook de grootste reden dat hij de Gouden Schoen niet zal winnen.

De Ketelaere maar weer eens in het middelpunt van de belangstelling. Wint hij vanavond de Gouden Schoen? (Photo by Peter De Voecht/Photo News)
Paul Onuachu

Na een teleurstellend afgelopen seizoen hield men er weinig rekening mee dat KRC Genk mee zou doen om de titel. De ploeg van John van den Brom heeft het echter goed voor elkaar, alhoewel er zaterdagavond wel werd verloren op KV Kortrijk. De huidige klassering heeft Genk vooral te danken aan Onuachu. Hij scoorde dit seizoen al negentien keer. In zijn laatste drie duels vond hij vijf keer het net. Drie daarvan maakte hij op bezoek bij KAS Eupen. Van alle kanshebbers lijkt Onuachu echter de minste kans te hebben op het winnen van de Gouden Schoen. Dat heeft er wellicht mee te maken dat hij voor de coronastop geen imponerende statistieken kon overleggen.

Raphael Holzhauser

Wie had verwacht dat Beerschot na 20 speeldagen op de zevende plaats zou staan? Waarschijnlijk was diegene voor gek verklaard. De realiteit vertelt echter dat de promovendus een serieuze kandidaat is om zich te kwalificeren voor de Play-Offs I. In het elftal van Hernán Losada speelt Holzhauser een belangrijke rol. Met zeven goals en acht assists had hij in het afgelopen seizoen al een groot aandeel in de promotie naar de Eerste Klasse. Ook in de Jupiler Pro League scoort hij er flink op los en strooit hij met assists. In de eerste seizoenshelft was hij goed voor elf doelpunten en acht assists. Het is dus volledig terecht dat hij tot de finalisten van de Gouden Schoen behoort. Een aantal stemgerechtigden noemt hem samen met Refaelov de grootste kanshebber.

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws