Philippe Clement en Charles de Ketelaere
ANTWERP, BELGIUM - DECEMBER 13 : Philippe clement head coach of FCB and Charles De Ketelaere midfielder of Club Brugge during the Jupiler Pro League match between Royal Antwerp FC and Club Brugge KV on December 13, 2020 in Antwerp, Belgium, 13/12/2020 ( Photo by Philippe Crochet / Photonews
© Philippe Crochet/Photo News

Analyse: Zo voetbalde Club zich naar de overwinning bij Antwerp

”Ik denk niet dat we elkaar kunnen verrassen met grote dingen”, sprak Philippe Clement in aanloop naar de match bij Antwerp FC. Zijn woorden hadden uiteraard betrekking op de clash met Ivan Leko. De Kroaat troefde Clement tijdens de finale van de Croky Cup op veel fronten af. Zondagmiddag ontwikkelde zich echter een compleet andere wedstrijd. En dat had Club niet alleen te danken aan de vroege openingstreffer en rode kaart voor Antwerp. Lees hier een tactische analyse van de topper die uiteindelijk geen topper was.

Zwakke opbouw van Antwerp uitgebuit

Normaal laat Club Brugge altijd de eerste bal vrij om dan pas druk te zetten. Op die manier probeert Club Brugge de tegenstander kort te laten opbouwen. Tegen Antwerp werden vanaf de uittrap al de verdedigers 1 op 1 vastgezet. De flanken en De Ketelaere op de centrale verdedigers, de backs dekten onmiddellijk door op de wingbacks van Antwerp.

Beiranvand zijn uittrappen zijn zeer matig. Zo werd Antwerp gedwongen om toch kort op te bouwen, ook omdat Leko dat zo wil. Club Brugge dwong Antwerp voor de rode kaart tot opbouwen over de rechterflank met Seck. Seck is zoals geweten de minste uitvoetballer achterin bij Antwerp. door de agressieve hoge druk kon Club snel en hoog de bal veroveren.

De voorbereiding van de 0-1 begint bij een slechte uittrap van Beiranvand die terecht komt bij Kossounou. De rode kaart komt ook na een zwakke uittrap van Beiranvand. Het plan om mandekking te zetten en hoog druk te zetten in de opbouw werkte dus goed voor Club Brugge.

Na rode kaart defensieve problemen bij Antwerp

Antwerp schakelt naar een 4-3-1-1 vanaf de rode kaart en gaat van zonale mandekking op het middenveld over tot zoneverdediging. Op die manier proberen ze de ruimtes compact te maken met 8 veldspelers. Terwijl ze Mbokani alleen voorin houden om toch even te ontsnappen aan de druk van Club.

Sommige spelers van Antwerp hadden moeite met de switch naar zoneverdediging. Haroun was de enige die snel overschakelde naar zoneverdediging, terwijl de andere middenvelders nog te veel oog voor hun man hadden.

Club Brugge, die het numerieke overtal maakte in die periode door Lang naar binnen te trekken, had constant de vrije man op het middenveld: vaak Lang die naar binnen zwierf. Niet toevallig kreeg hij voor rust een grote kans nadat hij naar binnen was gekomen.

De Ketelaere brengt dynamiek in het aanvalsspel

De Ketelaere viel gisteren minder op dan bijvoorbeeld tegen Zenit of Lazio. Toch had De Ketelaere misschien wel de belangrijkste rol in het aanvalsspel van Club. Hij is een atypische spits die op zijn manier veel dynamiek creëert. Hij beweegt weg van zijn spitspositie naar het middenveld of naar de flank om daar een overtal te creëren. In de ruimte die hij achterlaat infiltreerden gisteren vaak Rits of Lang (dan vooral bal aan de voet of met een give and go actie)

De rol van De Ketelaere bracht veel verwarring bij de centrale verdedigers van Antwerp. Dekken ze door dan ontstaat er ruimte voor de infiltrerende mensen van Club, blijven ze in positie dan kan De Ketelaere aanspeelbaar worden tussen de linies. De Ketelaere kan op die manier als een spelverdeler vanuit de spits positie spelen.

Clement lijkt op deze manier een einde te maken aan het ‘spitsenprobleem’ van Club. Met deze manier van spelen kan Club moeilijk in de spreekwoordelijke trechter voetballen zoals dit bijvoorbeeld tegen Moeskroen wel het geval was.

Hieronder 2 aanvallen waar De Ketelaere geen opvallende rol speelt maar toch belangrijk is voor de dynamiek en ruimte in de aanval.

De Ketelaere komt tussen de linies, Pol Garcia centrale verdediger van Stvv moet uistappen. De ruimte word aangevallen door Lang en Rits.

De Ketelaere loopt naar de eerste paal en trekt Seck met zich mee. Gerkens volgt zijn man Vanaken, terwijl Haroun de zone verdedigd. Hierdoor kan Rits ongedekt koppen.

Conclusie

Het game plan en de 4-3-3 kwam er goed uit bij Club. Het voordeel bij de 0-1 werd al uitgebreid besproken door Verheyen. Mede door de wedstrijdomstandigheden viel alles in de juiste plooi bij Club Brugge. Het wordt interessant om te kijken of Club deze winter een nieuwe spits zal aantrekken of verder gaat bouwen op de atypische rol van De Ketelaere.

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws