ST. PETERSBURG, RUSSIA - OCTOBER 20: Charles De Ketelaere of Club Brugge during the UEFA Champions League group F match between FC Zenit St Petersburg and Club Brugge. Pictured on October 20, 2020 in St. Petersburg, Russia - 20/10/2020 (Photo by Evgeny Vasiliev / Photo News
© Evgeny Vasiliev/Photo New

Wat je moet weten voor Club Brugge-Zenit

Vanavond treffen Club Brugge en Zenit elkaar op Jan Breydel. Hoewel beide ploegen niet in hun beste vorm verkeren, zal het er zeer om spannen. De thuisploeg hoopt in de race te blijven voor een ticket voor de achtste finales van de Champions League, terwijl Zenit nog altijd uitzicht heeft op Europese overwintering. Wat je allemaal moet weten over het duel, lees je hieronder.

• Club Brugge en Zenit troffen elkaar pas drie keer eerder. In het seizoen 1986/1987, toen de Russische grootmacht nog door het leven ging af FK Zenit Leningrad, stonden ze tegenover elkaar in de eerste ronde van de Europacup II. Zenit was in eigen huis met 2-0 te sterk, maar kreeg in Brugge keihard op zijn broek: 5-0. De laatste confrontatie had uiteraard eerder in dit seizoen plaats. Dankzij een treffer in extremis van Charles de Ketelaere zegevierde Club met 1-2.

• Zenit blaakt niet in al te beste vorm. De ploeg is weliswaar koploper in de Russische Premier League, maar dat heeft de ploeg te danken aan de sterke start. Van de laatste vijf competitiewedstrijden won Zenit er slechts twee. Afgelopen zaterdag blameerde de landskampioen zich nog door 0-0 te spelen tegen laagvlieger Arsenal Toela.

• In de lopende Champions League wist Zenit nog niet te winnen. De Russen begonnen met een nederlaag tegen Club Brugge, verloren vervolgens in en van Dortmund en haalden uit de dubbele confrontatie met Lazio slechts één puntje. Na vier duels is Zenit dan ook de hekkensluiter van Groep F. In het afgelopen seizoen eindigde Zenit in een groep met RB Leipzig, Lyon en Benfica met zeven punten op de laatste plaats. Toeval of niet, ook dit seizoen kan de ploeg nog op dat puntenaantal komen.

• Zenit is uitgespeeld in de Champions League, maar kan zich nog wel plaatsen voor de Europa League. Dan moet er vanavond worden gewonnen van Club Brugge. Mocht dat gebeuren, kan het grote rekenen beginnen. Beide ploegen kunnen eindigen op vier punten. Dat zou betekenen dat Blauw-Zwart verliest van Zenit en ook in Rome tegen Lazio ten onder gaat. Eindigen beide ploegen op vier punten, wordt er niet gekeken naar het doelsaldo, maar naar de onderlinge resultaten. Wil Zenit die in zijn voordeel beslechten, moet het over twee wedstrijden meer (uit)doelpunten hebben gemaakt dan Club.

• Mocht het duel van vanavond eindigen in een gelijkspel of een overwinning voor de thuisploeg, is Club zeker van Europees voetbal na de winterstop. De ploeg aast echter op meer: de achtste finales van de Champions League. De eerste stap om dat toch nog voor elkaar te krijgen, is winnen van Zenit. Daarnaast mag Lazio niet winnen van Dortmund en moet Club volgende week in Rome aan het langste eind trekken. Rekenen, rekenen en nog eens rekenen. Normaliter is Philippe Clement daar niet zo van, maar vanavond maakt hij een uitzondering. Hij vertelde tijdens de persconferentie dat hij met een schuin oog de ontwikkelingen in Dortmund in de gaten zal houden.

• Hans Vanaken is met vier treffers de topscorer aller tijden in de Champions League namens Club Brugge. Vanavond bereikt de middenvelder – naar alle waarschijnlijkheideen nieuwe mijlpaal. Mocht hij in actie komen, mag hij zichzelf de Club Brugge-speler met de meeste matchen in het miljardenbal noemen. Hij staat in aanloop naar de match tegen Zenit op 22. Dat aantal deelt hij nu nog met Gert Verheyen.

Gouden Schoen Hans vanaken
Hans Vanaken staat voor een nieuwe mijlpaal in zijn carrière. (© Sebastien Smets/Photo News)

• De wedstrijd staat onder leiding van Serdar Gözübüyük. De Nederlandse scheidsrechter van Turkse afkomst floot pas één keer eerder een duel van Club Brugge. Dat was in het afgelopen seizoen. Gözübüyük had de leiding over Manchester United-Club Brugge in de Europa League. De Engelsen zegevierden met 5-0, mede dankzij een vroege rode kaart voor Simon Deli.

Reacties

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws