Vanaken en Deli
20-12-2020: Voetbal: Club Brugge v KAA Gent: Brugge Hans Vanaken of Club Brugge Jupiler Pro League 2020/2021 © Orange Pictures / Photo News ! only BELGIUM !
© Jeroen Meuwsen Fotografie/Orange Pictures/Photo News

Vanaken mist competitiehervatting en topper tegen Genk

Philippe Clement kan in de eerste vier competitiewedstrijden van 2021 geen beroep doen op Hans Vanaken. De middenvelder moet vier speeldagen brommen naar aanleiding van zijn rode kaart tegen Eupen. Vanaken moest zich dinsdagmiddag melden voor het Disciplinair Comité. Hij verontschuldigde zich voor zijn misplaatste uitlatingen aan het adres van scheidsrechter Nathan Verboomen, maar dat mocht niet baten. Het Comité volgt immers grotendeels het Bondsparket. Naast een schorsing van vier wedstrijden vordert het ook een boete van 2.000 euro voor de overtreding op Andreas Beck.

Na een moeizame eerste helft, stelde Club Brugge in het tweede bedrijf de orde op zaken tegen Eupen. Dankzij doelpunten van Noa Lang (tweemaal) en David Okereke liep de koploper uit naar een 3-0 overwinning. Het enige smetje op dat duel was de rode kaart van Vanaken. De middenvelder kreeg een ziekenhuisbal toegespeeld door Federico Ricca. Hij reageerde, maar raakte daarbij de enkel van Eupen-speler Beck. Scheidsrechter Verboomen gaf Vanaken de rode kaart. Dat viel bij de middenvelder echter in het verkeerde keelgat. Hij liet zich verbaal gaan tegenover de arbiters van dienst. Tijdens de zitting van dinsdagmiddag bevestigde Verboomen en zijn assistent dat de speler hen ”kutrefs” en ”onnozelaars” noemde.

Voorbeeldfunctie

Volgens bondsprocureur Ebe Verhaegen had Vanaken veel beter moeten weten. ”Vanaken heeft een voorbeeldfunctie. Niet omdat hij Hans Vanaken is, maar omdat hij een profspeler is.” Volgens Verhaegen was er geen sprake van een spontane opwelling, omdat er een pauze zat tussen de beledigingen. Vanaken verontschuldigde zich nadien voor zijn uitlatingen. Het Disciplinair Comité liet daarop de boete van 2.000 euro effectief voor de uitlatingen vallen, maar de rest van de straf bleef overeind. Het Comité vordert dus een schorsing van vier wedstrijden effectief en een boete van 2.000 euro effectief. Club Brugge heeft de mogelijkheid om in beroep te gaan. Het is echter nog niet bekend of de koploper dat ook van plan is.

De schorsing is een hard gelag voor Clement en Vanaken. Niet in de minste plaats omdat de middenvelder ook dit seizoen belangrijk is met doelpunten en assists. In negentien competitiewedstrijden was hij goed voor vijf doelpunten en zes assists. Vanaken mist de wedstrijden tegen Sint-Truiden, Beerschot, KV Oostende en de topper tegen Genk.

Reacties

guest
2 Reacties
Populairste
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Laatste nieuws

32,000FansLike
10,600VolgersVolg
1,564VolgersVolg

Populair Deze Week

Laatste Nieuws